BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα χωριά του μέλλοντος και το τέλος των μεγάλων αστικών κέντρων

Τα χωριά του μέλλοντος και την οικονομική, πολιτική και πολιτισμική επιρροή που καλούνται να έχουν οι πολίτες της αγροτικής υπαίθρου της Ευρώπης θέλει να προσμετρήσει η Κομισιόν, ανοίγοντας ευρύ διάλογο για τη διαμόρφωση εξειδικευμένων  πολιτικών που θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες και έτη.

syrrako-tzoumerka

122
0

Δεν είναι τυχαίο το μομέντουμ κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τη διαμόρφωση ενός «μακροπρόθεσμου οράματος» για τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης στις οποίες κατοικούν 96 εκατομμύρια άνθρωποι και καλύπτουν το 45% του εδάφους του μπλοκ.

Η Πράσινη Συμφωνία της δείχνει να έχει ως αιχμή ζητήματα αγροτικής οικονομίας και πολιτικής. Την ίδια στιγμή, σε διεθνή φόρα, στο πεδίο των κοινωνικών και πολιτισμικών σπουδών και σε Μέσα Ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας ξεκινά ένας διάλογος για το «τέλος των μεγάλων αστικών κέντρων».  

Έτσι, με ανοιχτή διαβούλευση η Κομισιόν στοχεύει στη συλλογή απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες ευκαιρίες και προκλήσεις στις αγροτικές περιοχές, τις φιλοδοξίες για αυτές έως το 2040 και τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των φιλοδοξιών. Κάθε ενδιαφερόμενος Ευρωπαίος, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, του αγροδιατροφικού τομέα, των αγροτικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των χωρών της ΕΕ, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, των αγροτών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της αγροτικής νεολαίας, των ΜΚΟ, των τοπικών ομάδων δράσης, των αγροτικών δικτύων και των ακαδημαϊκών μπορεί να συμβάλει στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Διαμόρφωση μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές με ορίζοντα το 2040

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι Επίτροποι Γεωργίας &Αγροτικής Ανάπτυξης κος Janusz Wojciechowski, Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων κα Elisa Ferreira και η Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και Δημογραφία κα Dubravka Šuica, προκειμένου να καταρτιστεί ένα «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές» και να δημοσιευθεί σχετική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2021, έχει ξεκινήσει ευρεία δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως με τον τοπικό πληθυσμό των αγροτικών περιοχών, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απόψεις των ενδιαφερομένων σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης &εργασίας στις αγροτικές περιοχές καθώς και τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν έως το 2040.

Το ερωτηματολόγιο διατίθεται στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοιχτό έως τις 30/11/2020. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα συμβάλουν στην κατάρτιση της σχετικής Ανακοίνωσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12525-Long-term-vision-for-rural-areas/public-consultation, με την απόκτηση πρόσβασης στο σύστημα ECAS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης https://enrd.ec.europa.eu/enrd-thematic-work/long-term-rural-vision/long-term-rural-vision-portal_en.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές