Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέα στήριξη αγροτών με κρατικές ενισχύσεις και ειδικά προγράμματα

Μία νέα σειρά Μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα λόγω της πανδημίας όπως είναι η χρηματική αποζημίωση των αμπελουργών, η αύξηση των ποσών κρατικής ενίσχυσης προς τους αγρότες και η επέκταση των ευνοϊκών κανονισμών για την υλοποίηση της ΚΑΠ, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου.

ARAMATZHBORIDHS_2

49
3

Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε τα πρώτα σημάδια μείωσης των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα είναι ήδη παρατηρήσιμα, καθώς η ζήτηση μειώνεται σημαντικά και σε άλλες χώρες. Αναμένονται σοβαρές δυσκολίες, ιδίως στον τομέα του βοείου κρέατος και του χοιρινού κρέατος. Μαζί με το πρόσφατο ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (AFS) στην Ευρώπη, οι αβεβαιότητες της αγοράς αυξάνονται συνεχώς. Ομοίως, το Brexit θέτει πρόσθετες προκλήσεις για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ. Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επιτύχουν μια συμφωνία, οι προκύπτουσες μετατοπίσεις και διαταραχές της αγοράς θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα της ΕΕ στο σύνολό της. Επιπλέον, οι σωρευτικές επιπτώσεις των μελλοντικών συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών, όπως αυτές που σχεδιάστηκαν με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία ή τη Mercosur, στις γεωργικές αγορές της ΕΕ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα μέτρα στήριξης που προτάθηκαν από 19 κράτη-μέλη είναι μεταξύ άλλων:

- Λόγω προβλημάτων στις γεωργικές αγορές, πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων των αγορών παρέμβασης, της ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση (π.χ σε μοσχαρίσιο κρέας, γάλα, τυρί κ.λπ) και της χρηματοδοτικής στήριξης των αγροτών.

- Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί οινοποιήσιμων σταφυλιών. Τα ίδια τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν τη μέθοδο υπολογισμού της αποζημίωσης στους οινοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου COVID-19. Η στήριξη θα πρέπει να δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων προκειμένου να υποστηριχθούν οι παραγωγοί που πλήττονται περισσότερο προκειμένου να μετριαστούν οι σχετικές με την COVID19 αγορές και οικονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην εύρεση εργαζομένων.

-Προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής στον αμπελουργικό τομέα και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των αγροκτημάτων, προτείνουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα αγοράς γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων κατά της χαλάζι.

- Τα έκτακτα μέτρα για τους οίνους όπως η απόσταξη κρίσης και ο πράσινος τρύγος πρέπει να παραταθούν έως το έτος 2021.

-Να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να χρηματοδοτούν προγράμματα αναδιάθρωσης αμπελώνων από εθνικά κονδύλια.

-Οι παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2020 για τη διαχείριση των μέτρων της ΚΑΠ μπορούν να ανανεωθούν (π.χ μείωση επιτόπιων ελέγχων).

- Είναι σκόπιμο να επεκταθεί καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους 2021 η εφαρμογή του Άρθρου 39β του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 (έκτακτη ενίσχυση μέσω ΠΑΑ). Η Ιταλία έχει ήδη στείλει μια πρόταση σύνταξης που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην πρόταση μεταβατικού κανονισμού της ΚΑΠ.

Στήριξη σε πτηνοτροφία και χοιροτροφία ζητά η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, που συμμετείχε στην απογευματινή συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου, με θέμα την κατάσταση των αγορών υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, ζήτησε την επέκταση των πρωτοβουλιών και των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και το 2021, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν και στο 2ο κύμα σημαντικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, τομείς με κρίσιμο ρόλο στην κατανάλωση γεωργικών προϊόντων. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι προοπτικές κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων στον τομέα HORECA είναι αμφίβολες και στενά εξαρτώμενες από την εξέλιξη της πανδημίας. Επιπλέον, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ένωση, με ό,τι αυτό προϋποθέτει».

 Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της και στον τομέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότητα στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, που όπως είπε μετά από μια μείωση τιμών τα τελευταία χρόνια, «μόνο πρόσφατα στη χώρα μας παρουσιάζουν τάση ανάκαμψης, που δεν πρέπει να ανακοπεί εξαιτίας της κρίσης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση του Τομέα και η έγκαιρη, ενδεχόμενη παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας και σε αυτόν τον κλάδο». Σε ό,τι αφορά στον τομέα του χοίρειου κρέατος και τον τομέα των πουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης.

 Επέκταση των μέτρων στήριξης και για το 2021 ζήτησε και για τον αμπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους αμπελουργούς της χώρας υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα της ΚΟΑ και συγκεκριμένα η «απόσταξη κρίσης» και ο «πράσινος τρύγος» αξιοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό αλλά επιβάλλεται η επέκταση τους λόγω της σπουδαιότητας του κλάδου ενώ συμπλήρωσε «Τέλος, δεν παύει να μας ανησυχεί και ο τομέας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, που είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μου, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών».

 
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει:

 

ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης & ΥφΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ:

«Σημαντική για τους αγρότες η πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων της Νέας ΚΑΠ - Και το 2021 μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κορωνοϊού»

 

 O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης με κύριο θέμα την κατάσταση των αγορών υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού.


Ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του - με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς περί απόσυρσης της πρότασης της Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει πάρει λάθος κατεύθυνση ως προς την περιβαλλοντική φιλοδοξία της Ένωσης - επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας στους αγρότες. 

 Μάλιστα, ο Υπουργός ζήτησε να αποσταλεί σχετική επιστολή εξ ονόματος του Συμβουλίου προς τον κ. Τίμερμανς και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ανασφάλεια στους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά και σε όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στη μεταρρύθμιση της μελλοντικής ΚΑΠ». Παράλληλα, τόνισε ότι αυτές «δεν βοηθούν στη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, αντιθέτως, υπονομεύουν τις προσπάθειες προόδου στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου δε και του στενού χρονικού περιθωρίου που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας». 

 Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί κατέληξαν μετά από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων στον καθορισμό της Κοινής τους Πολιτικής (ΚΑΠ) με γνώμονα την ευρεία ενίσχυση των Ευρωπαίων αγροτών για την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας.

 Επιπλέον, ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στην ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τα μινκ, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, έσπευσε να ευχαριστήσει τα κράτη μέλη της Ένωσης που μοιράστηκαν με τη χώρα μας τις εμπειρίες τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την ταχύτατη αντίδραση που επέδειξε η Ελλάδα στη λήψη αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές μινκ, με την παράλληλη ενδυνάμωση των κτηνιατρικών ελέγχων και τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν στενά την κατάσταση και, βάσει των πιο επίκαιρων επιστημονικών εξελίξεων, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχουν κατάλληλη καθοδήγηση σε όλους τους εμπλεκομένους. 

 «Σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές πραγματοποιείται ένα συνδυασμένο διαγνωστικό σχήμα που στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στον ανθρώπινο πληθυσμό και τα γουνοφόρα ζώα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 Εν τω μεταξύ η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, που συμμετείχε στην απογευματινή συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου, με θέμα την κατάσταση των αγορών υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, ζήτησε την επέκταση των πρωτοβουλιών και των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και το 2021, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν και στο 2ο κύμα σημαντικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, τομείς με κρίσιμο ρόλο στην κατανάλωση γεωργικών προϊόντων. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι προοπτικές κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων στον τομέα HORECA είναι αμφίβολες και στενά εξαρτώμενες από την εξέλιξη της πανδημίας. Επιπλέον, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ένωση, με ό,τι αυτό προϋποθέτει».

 Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της και στον τομέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότητα στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, που όπως είπε μετά από μια μείωση τιμών τα τελευταία χρόνια, «μόνο πρόσφατα στη χώρα μας παρουσιάζουν τάση ανάκαμψης, που δεν πρέπει να ανακοπεί εξαιτίας της κρίσης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση του Τομέα και η έγκαιρη, ενδεχόμενη παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας και σε αυτόν τον κλάδο». Σε ό,τι αφορά στον τομέα του χοίρειου κρέατος και τον τομέα των πουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης.


 Επέκταση των μέτρων στήριξης και για το 2021 ζήτησε και για τον αμπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους αμπελουργούς της χώρας υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα της ΚΟΑ και συγκεκριμένα η «απόσταξη κρίσης» και ο «πράσινος τρύγος» αξιοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό αλλά επιβάλλεται η επέκταση τους λόγω της σπουδαιότητας του κλάδου ενώ συμπλήρωσε «Τέλος, δεν παύει να μας ανησυχεί και ο τομέας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, που είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μου, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών».

 Για την συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες Mercosur, η Υφυπουργός, αναγνώρισε την οικονομική και γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας αλλά τόνισε ότι δεν μπορούν να ισχύουν άλλα, αυστηρότερα, standards για τους Ευρωπαίους αγρότες και άλλα για τους αγρότες των Τρίτων Χωρών και τάχθηκε υπέρ των αυξημένων ελέγχων στην είσοδο. «Είχαμε ως χώρα επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες μας για την κατάργηση του συστήματος των τιμών εισόδου για τα οπωροκηπευτικά, μια παραχώρηση η οποία δεν θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, προέχει πάντα η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους παραγωγούς και η προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές, ενώ η διατήρηση υψηλών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα μας κατά τη σύναψη των συμφωνιών» ανέφερε η κ. Αραμπατζή.

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-11-2020 12:55Μάκης

Τα κρασσοσταφυλλα έχουν τεράστια οικονομική ζημια! Φέτος ειχαμε μείωση τιμής μείωση ζήτησης, και η παραγωγή ηταν μειωμένη κατά 30-40%! Αυτα τα στοιχεία τα ξέρει η κυβέρνηση και θέλουμε να μας βοηθήσει να βγάλουμε την χρονια και να ζήσουμε όπως τα είπες Στάθη! Να μας δώσει μια ενίσχυση όπως τα σπαράγγια κ.α μέσω de minimis η όπως αλλιώς νομίζει η κυβέρνηση! Και ο κορονοιος μας χτύπησε και η μεγάλη μειωση παραγωγής

Απάντηση

18-11-2020 12:27Στάθης

Τα οινοσταφυλλα δεν χρειάζονται ενίσχυση εισοδηματος? Η μείωση παραγωγής ήταν τουλάχιστον 20-30% με επίσημα στοιχεία! Η μείωση τιμής ξεπέρασε το 30%!και η ζήτηση φέτος ήταν κάτω του 50%!παρακαλούσαμε να Πάρουν τα κρασσοσταφυλλα μας όσο όσο και πολλά στρέμματα έμειναν στο χωράφι! Ελάτε στα χωριά μας να δείτε μην κάνετε ότι δεν βλέπετε και δεν ακούτε! Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ζητάμε να καλύψετε το εισόδημα μας που χάσαμε γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε πλέον... Χρωσταμε σε γεωπόνους φάρμακα λιπάσματα εργατικα και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε πλέον... Θέλουμε βοήθεια από το κράτος ώστε να πάρουμε αυτά που δουλέψαμε όλη την χρονια! Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και θα πρέπει σε δύσκολες συνθήκες όπως φέτος να μας στηρίζει η χώρα μας και η κυβέρνηση

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία