BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με μίσθιο και ΑΦΜ ιδιοκτήτη η λύση στα παράτυπα αγροτεμάχια

Τα παραστατικά που είχαν δηλωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ετήσιας Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ζητά εφ’ εξής ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγρότες για τα μισθωμένα αγροτεμάχια που καλλιεργούν, ακυρώνοντας το αυστηρό πλαίσιο που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη διοίκηση που απαιτούσε την προσκόμιση του Ε9 των ιδιοκτητών.

trakter_opekepegrotemaxia

29
0

Μόνο σε περιπτώσεις καταγγελιών νομότυπα στοιχειοθετημένων θα προχωρά η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτόπιους και ειδικούς ελέγχους των δηλώσεων αγροτών που αφορούν σε μισθωμένα αγροτεμάχια. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εγκύκλιος προέβλεπε την προσκόμιση E9 και εγγραφών στο κτηματολόγιο των ενοικιαζόμενων εκτάσεων από τον παραγωγό σε διάστημα 14 ημερών. Η όλη υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες να βρεθούν με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ στις οποίες έρχονταν να προστεθούν και διοικητικές κυρώσεις.

Η νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (διαθέσιμη εδώ) που φέρει την υπογραφή του Θεοφάνη Παπά μαλακώνει την στάση του οργανισμού, αλλά από την άλλη κρύβει κάτω από το χαλί την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος  που εξακολουθεί να υφίσταται στην ελληνική ύπαιθρο και έχει να κάνει  με κενά και μη αντιστοιχία στοιχείων σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.  

Σε κάθε περίπτωση, πλέον για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, για την επιβεβαίωση των δηλωθέντων στοιχείων στην ΕΑΕ ελέγχεται η ταυτοποίησή τους με τα παραστατικά χρήσης που έχουν επισυναφθεί με ευθύνη του γεωργού στον ηλεκτρονικό φάκελο που συνοδεύει την κατ’ ́έτος υποβληθείσα ΕΑΕ.

1.Προκειμένου να είναι νομότυπο ένα παραστατικό χρήσης μη ιδιόκτητων (ενοικιαζόμενων) αγροτεμαχίων–πρέπει να περιλαμβάνει όσα περιγράφονται στην κατ ́έτος ΕΓΚΥΚΛΙΟ-ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ήτοι:

  • να αναγράφονται υποχρεωτικά οι ΑΦΜ ιδιοκτήτη/-τριαςκαι ενοικιαστή/-τριας,
  • να αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων και το Α.Τ.Α.Κ. όπου απαιτείται
  • να περιγράφεται το μίσθιο
  • να αναγράφεται η χρονική περίοδος της μίσθωσης,
  • να έχουν θεώρηση του γνησίου της υπογραφής για καθένα από τους αντισυμβαλλόμενους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές