BACK TO
TOP
Θεσμικά

H «παγίδα» του πριμ πρώτης εγκατάστασης για τους νέους αγρότες

Καλό είναι να λένε πόσα θα πάρεις ως νέος αγρότης αλλά ακόµη καλύτερο να τονίζουν το πόσα πρέπει να δώσεις.

10-11_41

Γιώργος Κοντονής

469
13

Με λίγα δικαιώµατα και τις δόσεις του πριµ πρώτης εγκατάστασης να καθυστερούν, όταν την ίδια ώρα έχουν πληρώσει σε µελετητές, συµβολαιογράφους και αγροτική γη µία µικρή περιουσία, οι Νέοι Αγρότες στη χώρα µας αισθάνονται και δικαίως στο περιθώριο.
Μάλιστα, ακούγοντας για την καινούργια προκήρυξη που ετοιµάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως εύστοχα επισηµαίνουν ««καλό είναι να σου λέει κάποιος πόσα θα πάρεις αν γίνεις νέος αγρότης αλλά ακόµη καλύτερο θα ήταν αν σου έλεγε κιόλας το πόσα θα πρέπει να δώσεις». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Νίκου, γεωπόνου και νέου αγρότη του 2014 που αναφέρει σε ανάρτησή του στο Agronews πως ενώ το υπουργείο προσφέρει ένα πριµ 15.000 ευρώ οι νέοι «πλήρωσαν 2.000 ευρώ στον µελετητή, πληρώνουν 1.500 ευρώ το έτος ΕΦΚΑ, 650 ευρώ το χρόνο ως τέλος επιτηδεύµατος εκτός της οποίας άλλης φορολογίας, 600 ευρώ το χρόνο στο λογιστή, λόγω βιβλίων, 80 ευρώ ετησίως για δήλωση ΟΣ∆Ε, 600 ευρώ το έτος περίπου ΕΛΓΑ, σύµφωνα µε τις καλλιέργειες για να φτάσει ο υποψήφιος την τυπική απόδοση των 8.000 ευρώ, συµβολαιογραφικά έξοδα και µεταγραφές σε υποθηκοφυλακεία που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ ανάλογα µε την κάθε περίπτωση και φυσικά αν δεν υπάρχει διαθέσιµη γη τότε η αγορά ανάλογα πάντα µε την περιοχή κυµαίνεται από 800 - 2.000 ευρώ το στρέµµα».

Η δροµολογούµενη νέα προκήρυξη λοιπόν µε αύξηση του πριµ πρώτης εγκατάστασης στα 35.000 ευρώ ίσως είναι το ελάχιστο, για να δηµιουργηθούν πράγµατι οι κατάλληλες συνθήκες βιώσιµης απασχόλησης στην ύπαιθρο των νεαρών αγροτών. «Η γη αλλάζει χέρια και έχουν εισέλθει καινούργιοι επαγγελµατίες αγρότες στον κλάδο για να επενδύσουν ρίχνοντας µάλιστα πολύ µεγάλα κεφάλαια. Το αποτέλεσµα: Το σύστηµα να τους αναγνωρίζει ως εχθρούς και να τους πετάει έξω», αναφέρει ένας ακόµα νέος αγρότης, ο Βασίλης και προσθέτει: «∆εν γίνεται ένας επαγγελµατίας αγρότης νεοεισερχόµενος που έχει επενδύσει πάνω από 250.000 ευρώ σε εξοπλισµό, να καλλιεργεί πάνω από 200 στρέµµατα δυναµικές καλλιέργειες και δέκα χρόνια τώρα η βασική του ενίσχυση να µην ξεπερνάει τα 17 ευρώ το στρέµµα. Την ίδια ώρα, ένας 70 χρόνος αγρότης κάθεται στον καναπέ του, πιθανόν να καλλιεργεί άλλος για λογαριασµό του την γη και αυτός καρπώνεται δικαιώµατα που µπορεί να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 80 ευρώ το στρέµµα µε τη µορφή βασικής ενίσχυσης».

Παρόλα αυτά, ακόµα και σήµερα είναι έκδηλος ο δισταγµός της πολιτείας να διαχειριστεί και να αλλάξει παγιωµένες καταστάσεις στον τοµέα των άµεσων ενισχύσεων και των διαρθρωτικών προγραµµάτων. Ταυτόχρονα, η ολοκληρωτική απουσία συµπληρωµατικών µέτρων εθνικής πολιτικής (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.α.) και κινήτρων µεταβίβασης αγροτεµαχίων σε νέους, σαµποτάρουν ακόµα και βιώσιµες προσπάθειες, µε την πολιτεία να εµµένει ακόµα στο να µετρά το πολιτικό κόστος.

 

Το στρεβλό σύστηµα ενισχύσεων

Εφόσον δεν αποκατασταθεί η τάξη στο Εθνικό Απόθεµα και δεν δροµολογηθεί γρήγορα η εξίσωση των δικαιωµάτων ενίσχυσης που θα απαγκιστρώσει τη γη από τους ετεροεπαγγελµατίες µε µηδενικό αγροτικό εισόδηµα, η αγορά αγροτεµαχίων θα συνεχίσει να είναι απλησίαστη. Ενώ, όταν το 40% των νέων αγροτών στην Ελλάδα δανείζεται από γνωστούς και φίλους βάσει µελέτης, καθώς οι µισές περίπου αιτήσεις χρηµατοδότησής τους απορρίπτονται από τις Τράπεζες,

η δηµιουργία µίας σύγχρονης µονάδας µε νέας τεχνολογίας εξοπλισµό µοιάζει υπόθεση για λίγους. Γίνεται φανερό λοιπόν, γιατί η εγκατάλειψη της γεωργίας µετά την υποχρεωτική περίοδο παραµονής των δικαιούχων του Μέτρου της Πρώτης Εγκατάστασης είναι ένα από τα πορίσµατα στα οποία κατέληξε το Γεωπονικό Αθηνών στη µελέτη αναγκών για τη νέα ΚΑΠ. Προς το παρόν όµως, ακόµη ο σχεδιασµός του στρατηγικού σχεδίου, βρίσκεται στο στάδιο «ανάλυσης αναγκών».

Αναλυτικά το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

10-02-2021 13:17Κωνσταντίνος Γ.

Κάποιος που θέλει να δραστηριοποιηθει στον αγροτικο τομέα ειδικότερα και σε οποιονδήποτε τομέα γενικότερα στην Ελλάδα, φροντίζει αν όχι να μείνει μακρυά από επιδοτήσεις, να μην υπολογίζει σε αυτές. Ξεκινάς με δικό σου κεφάλαιο και προυπολογισμο απαλλαγμενο από κρατικες εξαρτησεις. Αν οι αριθμοί βγαίνουν προχώρα, αν όχι παρατά τα όπως είσαι γιατί θα χάσεις και από αυτά που εχεις. Αν θες πραγματι να μπεις στη διαδικασία να κυνηγήσεις επιδοτήσεις, πριμ εγκαταστασεως κ.ο.κ, καλό κουράγιο αλλα ποτε μην υπολογίζεις σε αυτά τα χρήματα για να κάνουν τη διαφορά από το μείον στο συν. Οταν σου λένε μπόνους, ειναι μπόνους, τουτέστιν είσαι στο συν, πάρε και κάτι παραπάνω(αν και οταν) για να έχεις να προχωρήσεις και ίσως να μεγαλώσεις. Οποιαδηποτε άλλη λογική θα σε βρει στην καλύτερη περίπτωση με το χέρι εκτεταμένο κάθε χρόνο να παρακαλάς τον κάθε υπουργό, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των αγροτών της χώρας που νομίζουν ότι το κράτος είναι υποχρεωμενο να καλύπτει το γεγονός ότι αποτυγχάνουν συστηματικά να επιχειρούν με όρους οικονομικής βιωσιμότητας. Στη χειρότερη, θα χάσεις τα λεφτα σου και θα εύχεσαι να μην είχες επιχειρήσει ποτε. Το μόνο βέβαιο στην Ελλάδα είναι πως δίχως να κατέχεις αμεσα ή έμμεσα αγροτική γη δεν πας πουθενά. Αν πρέπει να αγοράσεις ή να νοικιάσεις, έχεις ήδη ξεκινήσει με 0-2 από τα αποδυτήρια. Οι κάτοχοι-επιδοματουχοι του "καναπε" όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο θα πουλήσουν σε τιμές Γερμανιας. Καλυτερα υπαλληλος.

Απάντηση

01-02-2021 16:03Μακης

Είναι που ειναι άσχετος, απ' όσα γράφει μόνο αυτό φαίνεται ,κάθεται και εμπαιζει τους ηλικιωμένους αγρότες του "καναπέ" όπως τους χαρακτηρίζει.Προσπαθει να ρίξει τις ευθύνες των χαραμοφαηδων και των κομπιναδορων στους επί 10 ετιες γεωργούς που έχουν επενδύσει την ζωή τους και την περιουσία τους.Και από ότι φαίνεται το θεωρεί και λογική λύση να ληστέψουν τους κατόχους γης για να μπορέσουν λέει να πάρουν τα πάνω τους ποιοι?Εκτός από κάποιους νέους που ήδη έχουν κάποια πιθανότητα να ασχοληθούν σοβαρά επειδή και όρεξη έχουν και κάποια σχέση με το επάγγελμα αλλά και κάποια βάση να συνεχίσουν ,με τις μαλακίες του κωλοσυστηματος δίνουν άσκοπα λεφτά στον κάθε αποτυχημένο να πάει χωρίς τίποτα να γίνει και καλά γεωργός.Και βρίσκουν πρόβλημα τπαραδειγμα ότι δεν μπορεί να βρει λέει γη να δουλέψει ή ότι είναι ακριβή κτλ κτλ. ή ότι λέει έχουν καπαρωσει τις επιδοτήσεις οι "καναπετζηδες". Ρε αεί στο διάολο από δω τομάρια....

Απάντηση

01-02-2021 12:14Mario

Δυστυχώς νεαρέ αγρότη, έχετε όλοι οι νέοι αγρότες την νοοτροπία του κλαψιαρη και του ζητιανου. Ζητάτε, ζητάτε, πως να πάτε έτσι μπροστά. Λοιπόν για πετύχεις οπουδήποτε μάθε να μην περιμένεις από το κράτος αυτά που δήθεν πιστεύεις ότι σου χρωστάει. Οι δουλειές όλες χρειάζονται τόλμη και θάρρος. Εσείς, όλοι σα δλ. Εκλύεται μιζέρια και κακομοιριά. Πρέπει, να αποκτήσεις εμπειρία για να μπορέσεις να σταθείς δίπλα στους μεγάλους και όχι με το πάτημα ενός κουμπιού να περάσεις στον μαγικό κόσμο της Αλικης.

Απάντηση

01-02-2021 01:20ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΠΟΥΤΗΣ

Προφανώς κύριε Παπαγεωργίου δεν ασχολείσαι με το επάγγελμα του αγρότη. Κάναμε νοικοκυρεους, όλους τους γεωπόνους ητε ως μελετητές ητε ως αντιπροσώπους ,κρυφούς και φανερούς , τραπεζών και φαρμακευτικών εταιριών, αρκετούς άχρηστους της δοιηκισης επιχηρησεων, καμία εικοσαρια υπουργούς γεωργίας, πολλούς αντιπροσώπους γεωργικών μηχανημάτων, και ταϊσαμε τζάμπα προϊόντα όλη την Ευρώπη και την χώρα μας, ασελγησαν πάνω στους συναιτερισμους μας πολλά πολιτικά στελέχη των ποταπων πολιτικών χώρων της εξουσίας και μη , και φτάσαμε στο σημείο να εισπρατω μόνο χρέη λόγο τιμής και συνθηκών και τιμών ελενχομενων από το υπουργείο γιατί λέει είναι προϊόντα ανθρώπινης ανάγκης επιβολής πλαφόν . Τώρα το στα λέω αυτά εγώ ,αφού κατά πάσα πιθανότητα από κει που είσαι διαβάζεις τι γράφω και σε γαργαλανε. Πάντως είναι σωστό και πρέπον να μην εμπαιζεις με τον επαγγελματικό μου θάνατο ,γιατί έτσι πρέπει να πεις μια μαλακια. Τα σέβη μου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

31-01-2021 21:52Νέος αγρότης

Εδώ δεν μας έχουν πληρώσει ακόμα την δεύτερη και τρίτη δόση του προγράμματος εμάς τους νέους αγρότες του 2014 κι ας έχουν περάσει 7 χρόνια, αυτοί ετοιμάζουν προκήρυξη νέου προγράμματος!!!Για να τους αφήσουν κι αυτούς απλήρωτους!!!Μιλάμε τέτοιο κράτος μπαταχτσής δεν υπάρχει ούτε στην κεντρική αφρική!!!Άσε που είμαστε έρμαιο του κρατικού μηχανισμού και της κάθε ΔΑΟΚ η οποία π.χ. μπορεί να κάνει ένα μήνα να βγάλει απόφαση καταλληλότητας καλλιέργειας για ένα αγροτεμάχιο, που θέλει να αγοράσει ένας αγρότης και ζητάει απαλλαγή από το φόρο

Απάντηση

31-01-2021 21:02ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μα είναι δυνατόν σε σοβαρό άρθρο να αναφέρετε τον ΕΦΚΑ και το τέλος επιτηδεύματος ως έξοδο; Δηλαδή αν δεν υπήρχε το πριμ νέας εγκατάστασης και επέλεξε να γίνει καποιος αγρότης δεν θα είχε να πληρώνει ΕΦΚΑ και τέλος επιτηδεύματος; Σοβαρευτείτε λίγο, το μετρό είναι πολύ καλό για ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν πραγματικά το επάγγελμα του αγρότη, για τους υπόλοιπους με τα κηπευτικά και τις μαιμουδιες είναι ασύμφορο.

Απάντηση

31-01-2021 19:04Giorgos

Φτάνει επιτέλους με τα ιστορικά δικαιώματα..για ακόμη μια φορά πήρε παραταση η έναρξη της σύγκλησης για ένα χρόνο..πρός αποφυγήν του κάθε υπουργού!

Απάντηση

31-01-2021 18:52Dimitris

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ! «∆εν γίνεται ένας επαγγελµατίας αγρότης νεοεισερχόµενος που έχει επενδύσει πάνω από 250.000 ευρώ σε εξοπλισµό, να καλλιεργεί πάνω από 200 στρέµµατα δυναµικές καλλιέργειες και δέκα χρόνια τώρα η βασική του ενίσχυση να µην ξεπερνάει τα 17 ευρώ το στρέµµα. Την ίδια ώρα, ένας 70 χρόνος αγρότης κάθεται στον καναπέ του, πιθανόν να καλλιεργεί άλλος για λογαριασµό του την γη και αυτός καρπώνεται δικαιώµατα που µπορεί να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 80 ευρώ το στρέµµα µε τη µορφή βασικής ενίσχυσης».

Απάντηση

31-01-2021 17:56Χρήστος

Μπραβο Γιωργο πολυ σωστα ολα τα παραπανο.αυτο ομως Που θα απογοητευσει τον νεο ειναι οτι ενω θα δινουν ενα καλο μεροκαματο δεν θα βρισκουν εργατες σε μια χωρα με 25% ανεργια.κανε ενα ρεπορταζ Γιωργο γιατι ο οαεδ επιδοτει με 75% τους ανεργους στης επιχειρησεις και δεν επιδοτει την εργασια στα χωραφια την στιγμη που ολα τα λεφτα που παιρνουν οι αλοδαπει φευγουν εξωτερικο.

Απάντηση

31-01-2021 17:31Πασχάλης

Τα έξοδα που αναφέρει ο Αγαπητός φίλος τα κάνουν και τα πληρώνουν όλοι. Το πριμ δεν είναι για τον λογιστή ούτε για έλεγα ούτε για την δήλωση οσδε κλπ.αυτα είτε πάγια έξοδα και για όλους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές