Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Άναρχα οι νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ, ως 31 Μαρτίου αιτήσεις Πιστοποίησης ΚΥΔ

Οικονομικά συμφέροντα, πολιτική διαπλοκή, δικαστικές διαμάχες και δημοσιοϋπαλληλικές ίντριγκες, ανέβαλαν για άλλον ένα χρόνο την απαράδεκτη κατάσταση στα θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣΔΕ.

topio2

Γιάννης Πανάγος

119
10

Με το ίδιο «σύστημα πλημμύρα» οι νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ, ως τις 31 Μαρτίου αιτήσεις Πιστοποίησης ΚΥΔ

Έτσι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση γιορτάζει τα πρώτα γενέθλια του open.gov.gr και την ανάρτηση το πρωθυπουργού στα social media στην οποία γίνεται λόγος για «πραγματική ψηφιακή επανάσταση», οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένουν στον ίδιο ολισθηρό δρόμο που κρατάει την αγροτική οικονομία μακριά από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τους αγρότες «ουρά» στις διαθέσεις μιας ιδιότυπης «κάστας» με δική της ατζέντα.

 Σε συνέχεια  όλων αυτών οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών, που θα μπορούσαν να γίνονται με άνεση χρόνου από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και χωρίς κανένα κόστος για τους παραγωγούς, θα ξεκινήσουν στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Απριλίου, με τα ίδια αδικαιολόγητα κόστη και κυρίως με την ίδια μεγάλη ταλαιπωρία των υπόχρεων γεωργών και κτηνοτρόφων. Ακολούθως και οι πληρωμές των ενισχύσεων αναμένεται να αποδειχθούν άλλη μια χρονιά κυκεώνας, ενώ τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που κρίνονται απαραίτητα για τη χάραξη πολιτικής εν όψει και της νέας ΚΑΠ θα παραμένουν «βάση διαπραγμάτευσης» για ανανέωση συμβάσεων.   

Η τροποποιημένη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ για πιστοποίηση ΚΥΔ και φορέων συντονισμού είναι διαθέσιμη εδώ 

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την οποία όλες οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ανανέωσης παραμένουν στην πρωτέρα κατάσταση έχει ως ακολούθως:

 Ανακοίνωση σχετικά με την πιστοποίηση ΚΥΔ και ΦΥΠΥ έτους 2021

 Δημοσιεύθηκε : 22 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Στo πλαίσιο του ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Διοίκησης του Οργανισμού , για την νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθώς και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και αυτονομίας του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο του Φορέα Διαχείρισης του ΟΣΔΕ, που περιλαμβάνει την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων των ΕΑΕ στις υποδομές του, υποστηριζόμενος λειτουργικά από τους Φορείς Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών (ΦΥΠΥ) και το δίκτυο των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες ενίσχυσης των υποδομών και των λειτουργικών του συστημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις μιας τέτοιας μεταρρύθμισης προς όφελος άνω των 640.000 δικαιούχων αγροτών . Παράλληλα, προχωρά άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμών Τεχνικού Συμβούλου που θα συναρτώνται με την ροή εργασιών του Οργανισμού, βάση του Κανονιστικού Πλαισίου της Ε.Ε., υπερβαίνοντας καθυστερήσεις και εμπόδια που προκύπτουν από τη νομική αρχιτεκτονική της Δημόσιας Διοίκησης και τις δικαστικές αντεκδικήσεις υποψηφίων αναδόχων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ωστόσο, παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Διοίκησης και των στελεχών του Οργανισμού όσο και του ΥΠΑΑΤ για την διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών που εγγυώνται την ασφαλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η επανεκτίμηση και αξιολόγηση των δεδομένων από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες κατέδειξε πως ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή καθώς και την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων χωρίς ποινή στις 22-06-2021, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τις περαιτέρω δυσκολίες και καθυστερήσεις της διαδικασίας εξ αιτία της πανδημίας COVID 19. Ειδικότερα, τόσο η διαμόρφωση κι εγκατάσταση της βάσης δεδομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ με χρήση του δικού του λογισμικού όσο και η χρήση κοινού ή διαφορετικών λογισμικών των ΦΥΠΥ, η οποία απαιτεί υπολογιστικούς πόρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προμήθεια αδειών χρήσης, ανάπτυξη λογισμικών συμβατότητας κι επικοινωνίας των δεδομένων κ.λ.π., προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια και ποιότητα των εισαγόμενων στοιχείων των αιτήσεων και κατ’ επέκταση ο ορθός υπολογισμός της πληρωμής, μεταθέτουν τον χρόνο έναρξης υποβολής των ΕΑΕ 2-4 μήνες, αναλόγως της τεχνικής επιλογής, χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος ελέγχου ορθής λειτουργίας και αποκατάστασης προβλημάτων.

Κατόπιν των παραπάνω, τροποποιούμε τον αρχικό σχεδιασμό ως εξής:

  1. Η πιστοποίηση των ΦΥΠΥ και των ΚΥΔ για όλη την περίοδο 2022-2027, θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών υποδομής, που θα εξασφαλίζουν την πλήρη εποπτεία και συντονισμό του ΟΣΔΕ από τον Οργανισμό, στη βάση των απαιτήσεων και δράσεων που θα καθοριστούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα περιγράφονται σε νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που θα αναρτηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησής τους, το αργότερο, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021.
  2. Για τις αιτήσεις του 2021, το σύστημα θα λειτουργήσει ως εξής:

α)   με παράταση της λειτουργίας των υφιστάμενων ΚΥΔ

β) με πιστοποίηση νέων ΚΥΔ, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 15210/04-03-2021, όπως ισχύει  

γ) με παράταση της πιστοποίησης του υφιστάμενου φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» με τον οποίο θα συμβληθούν , μόνο για το τρέχον έτος , τα υφιστάμενα και νέα ΚΥΔ.

Προς τούτο, η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 15210/04-03-2021 τροποποιείται σχετικά ενώ δίνεται παράταση για την υποβολή αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών, κατά περίπτωση, μέχρι την Τετάρτη , 31-03-2021.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

24-03-2021 11:53Αννα -Ανδριανη Μητροπούλου.

Στην πολιτισμένη Ευρώπη, η σύνταξη των δηλώσεων βασικής ενίσχυσης , γίνεται με μια απλή εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του κάθε αγρότη(Γαλλία), με μια απλή εφαρμογή στο κτηματολόγιο (Ισπανία), από τον Γεωπόνο, που απασχολεί ο κάθε συνεταιρισμός (Πορτογαλία) . Είναι εξαιρετικά εύκολο, Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να ζητήσει από τους ομολόγους του, να του γνωρίσουν τις εθνικές τους μεθόδους, ώστε οι αγρότες ,χωρίς καμία χρέωση να συντάσσουν τις αιτήσεις τους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

23-03-2021 12:59Stelios

Τρομπόνι λέγεται πανάγοοοοοο!!!!!! Εσύ και η συνομοταξία σου ρουφάτε το τώρα....

Απάντηση

23-03-2021 07:57Νικος

Εμένα μου το κάνει ο λογιστής μου online μαζί με τη φορολογική δήλωση ...χαρά την τεχνη...κυδ και μυδ μπουρδες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-03-2021 21:56Κακό;

Ρε παναγο με μπέρδεψες τα αφεντικά σου εκεί στο Αγρίνιο δε λένε για τζάμπα αίτηση εκείνη η καινούργια εταιρία η κογνιτερα ντεεεε για χρεώσεις κουβεντιαζει για συνενοηθητε και πες και σε μας τι θέλουν τελικά και μη λες εσύ για τζάμπα γιατι σε απόλυμενο.... και κάντε και μια παρουσίαση της προκοπής γιατί με εκείνη του ποδαριού μάλλον δε πείσατε πολλούς..... Α και που είσαι έχεις ένα χρόνο να σκευτεις τι ψεματακια θα πεις.... Εγώ εδώ είμαι καληνύχτα και πιες καμία σόδα...

Απάντηση

22-03-2021 20:53ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΨΑΧΝΕΙ

Ρε συ Πανάγο είναι αλήθεια ότι πουλάνε καλό ξύδι προς την πλευρά του Αγρινίου;

Απάντηση

22-03-2021 20:49Αγρότης 1980

Αλήθεια ποιος είπε ότι και τώρα δε μπορεί να κάνει ΔΩΡΕΑΝ ο αγρότης τη δήλωση του;;;; ΕΓΩ κάθε χρόνο την κάνω δωρεάν online εδώ και χρόνια... την κάνω μόνος μου και καθαρίζω! Τώρα το πήρατε χαμπάρι εσείς ;;;;;

Απάντηση

22-03-2021 20:44Αγρότης

Ρε δεν μας παρατάς να κάνουμε τις δηλώσεις όπως ξέραμε και δεν είχαμε πρόβλημα με τις πληρωμές των επιδοτήσεων. Πειράματα θα κάνουμε με καινούργιες εταιρίες λογισμικών.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία