BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υπό διερεύνηση ο τρόπος ενίσχυσης ζωοτροφών, ανοίγει το πετρέλαιο

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα ένας νέος µικρός κύκλος αποζηµιώσεων και πληρωµών προς αγρότες, όσο αναµένονται τις επόµενες εβδοµάδες εξελίξεις αναφορικά µε έκτακτα ειδικά µέτρα στήριξης εν είδει «µπαλωµάτων» στα διάτρητα οικονοµικά δεδοµένα επιµέρους κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.

10_5

212
3

Ο κύκλος άνοιξε µε την ανακοίνωση έκτακτης αποζηµίωσης στις επιτραπέζιες ελιές πλην της Καλαµών µε περίπου 40 ευρώ το στρέµµα, ενώ η τελευταία εξέλιξη θέλει το υπουργείο να επεξεργάζεται τρόπο για την επιδότηση του κτηνοτροφικού τοµέα.

Η επιδότηση όλων των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών µε ένα κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ το οποίο λιµνάζει και προέρχεται από το Μέτρο 14  - Ευζωία των Ζώων συνολικού προϋπολογισµού 50 εκατ. ευρώ, εξετάζεται µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίµου Κεδίκογλου και αποτέλεσε αντικείµενο συζήτησης σε συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τρίτη το πρωί στο Μαξίµου.

Ειδικότερα για το κονδύλι των 25 εκατ. ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο αξιοποίησης των πόρων που υπάρχουν στο Μέτρο 14 για την Ευζωία των Ζώων και τη διάθεση του 50% αυτών για την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αυτό τον καιρό αντιµετωπίζουν τεράστιο θέµα µε τις αυξήσεις στα κόστη των ζωοτροφών. Υπενθυµίζεται ότι η έκτακτη αποζηµίωση που δόθηκε το 2020 σε αιγοπροβατοτρόφους, γύρω στα 4 ευρώ ανά ζώο, προερχόταν από ένα µέτρο ύψους 29,8 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκε σε κάτι περισσότερο από 39.000 κτηνοτρόφους. Υπό αυτή την έννοια, αρκετοί διερωτώνται ποιος θα πρωτοπάρει από την εν λόγω ενίσχυση, αφού θεωρητικά το µέτρο αφορά όλους τους επιµέρους κλάδους της κτηνοτροφίας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις, αφού η ανάπτυξη του εν λόγω µέτρου βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο, µε το υπουργείο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο αύξησης του προϋπολογισµού, εφόσον βρεθεί τρόπος να πειστούν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Έκτακτη ειδική ενίσχυση 90 ευρώ το στρέµµα για καπνοκαλλιεργητές

Ένα ποσό ύψους 11,3 εκατ. ευρώ φαίνεται να βάζει στην άκρη η κυβέρνηση για την ειδική ενίσχυση της καλλιέργειας του καπνού λόγω πανδηµίας. Οι ποικιλίες που θα επιδοτηθούν είναι Μπασµάς, Βιτζίνια, Μπέρλευ και Σαµψούς Κατερίνης. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το ύψος της ενίσχυσης ανά στρέµµα θα προσεγγίσει τα 90 ευρώ. Η σχετική ανακοίνωση προέρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η δέσµευση του ποσού από το υπουργείο Οικονοµικών είναι αποτέλεσµα πιέσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Εκτάκτως 40 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου

Σε ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί ως το τέλος του χρόνου µε τη µορφή έκτακτων ενισχύσεων σε αγρότες αναφέρθηκε προ εβδοµάδας ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι πληροφορίες θέλουν
τα χρήµατα αυτά να αφορούν προϊόντα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως είναι τα 11 εκατ. ευρώ στις επιτραπέζιες ελιές, τα επιπλέον 11 εκατ. ευρώ περίπου για τα καπνά και τα 20 εκατ. ευρώ για χοιροτρόφους και µελισσοκόµους.
Σ’ αυτή την περίπτωση, µένουν
προς το παρόν εκτός αυτού του προϋπολογισµού των 40 εκατ. ευρώ
οι ενισχύσεις σε λεβάντα, σταφύλια και πατατόσπορο που είχε προαναγγείλει
ο υπουργός Σταϊκούρας στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που µένει να διευθετηθεί τις επόµενες ηµέρες.

Πετρέλαιο σε κάθε αγρότη ζητούν οργανώσεις και βουλευτές επαρχίας

Ένας μετά τον άλλο οι νεοδημοκράτες βουλευτές της επαρχίας και δη των αγροτικών περιοχών, μεταφέρουν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το αίτημα του αγροτικού κόσμου για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους νέους και τους συμμετέχοντες σε συλλογικά σχήματα. Επί του θέματος έχουν τεθεί βεβαίως με επιτακτικό τρόπο και όλες σχεδόν οι αγροτικές οργανώσεις.

Οι βουλευτές γίνονται για μια ακόμη φορά οι μεταφορείς της οργής των πολλών για τη διαχωριστική γραμμή που θέτει η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανταγωνιστικότητα των υγειών εκμεταλλεύσεων. «Τίποτα δεν πιστοποιεί ότι οι νέοι ή οι συμμετέχοντες σε συλλογικά σχήματα είναι καλύτεροι ή πιο παραγωγικοί αγρότες», τονίζει χαρακτηριστικά στο  Agronews,  50άρης επαγγελματίας από τη Μακεδονία, με περισσότερα από 800 στρέμματα καλλιέργειες (δενδρώδεις και αροτραία) και με στόλο αγροτικών μηχανημάτων τα οποία, όπως λέει,  «καίνε το ίδιο πετρέλαιο με των νέων αγροτών».

Να αναφερθεί εδώ ότι το παλλαϊκό αίτημα για γενίκευση του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μετέφερε στα μέσα της εβδομάδας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στο περιβάλλον του Μαξίμου, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας, ενώ με ιδιαίτερη επιμονή το έθεσε την επόμενη μέρα και ο βουλευτής Καρδίτσας του κόμματος, Γιώργος Κωτσός.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της εν λόγω εξαγγελίας, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετράει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και δεν θα ήθελε να πάρει το πολιτικό κόστος που επιφέρει αυτός ο διαχωρισμός. Αρκεί να αναφερθεί ότι η εξαγγελία για τα 50 εκατ. ευρώ ενίσχυση μόνο σε νέους και συνεταιρισμένους, στο σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, ικανοποιεί έναν αγρότη και αφήνει δυσαρεστημένους δύο.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2021 17:56Μακης

Βρωμοδεξια μόνο αυτή η κυβέρνηση κάνει τέτοιες διακρίσεις. Τι να πω. Θα το βρουν μπροστά τους.

Απάντηση

15-11-2021 12:09ΣΑΚΗΣ

Αν τους χαρακτήριζαμε με ανιδεους νομίζω θα τους αδικουσαμε, οι άνθρωποι κάνουν καλά τη δουλειά τους εκτελώντας της οδηγίες των εταίρων μας ευρωπαίων αφανίζοντας τον αγροτικό κόσμο για να δημιουργήσουν και παλι τα μεγάλα τσιφλίκια τα οποία θα απαρτίζονται από τους ίδιους. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΓΡΟΤΕΣ!

Απάντηση

15-11-2021 09:37Ενας

Μην το σκέφτεστε πολύ γιατί βγήκε η χρονιά όπως πάει την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές