BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ζόρια με ζωοτροφές και εφόδια για τους αγρότες, ανησυχία για ελλείψεις

Εκρηκτικό γίνεται το µείγµα στην αγορά ζωοτροφών, καθώς µετά την άνοδο των τιµών έρχονται και οι πρώτες ελλείψεις, ιδίως στα νησιά και την Κρήτη. Κερδισµένες προς το παρόν µόνο οι κάθετες κτηνοτροφικές µονάδες µε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών.

10-11_58

Πέτρος Γκόγκος

8245
12

Ζορισμένοι με εφόδια ζωοτροφές οι αγρότες, ανήσυχη για ελλείψεις σε γάλατα και κρέατα η ντόπια βιομηχανία           

Πολλές από τις πρώτες ύλες, όπως καλαµπόκι και κριθάρι καλύπτουν µε  δυσκολία τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, επηρεάζοντας ήδη και τον σχεδιασµό και όχι µόνο τα τιµολόγια στη γαλακτοβιοµηχανία και τη βιοµηχανία κρέατος. 

Με τις υφιστάµενες συνθήκες µια πιο γενναιόδωρη ενίσχυση στις κτηνοτροφικές µονάδες κρίνεται ζωτικής σηµασίας για τη συνέχιση της παραγωγής, αφού όπως µεταφέρουν έµπειροι και καλά οργανωµένοι κτηνοτρόφοι στην Agrenda, η ενίσχυση µε 4% του τζίρου εξαµήνου που έχει ανακοινωθεί, µόλις που καλύπτει τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές που πληρώνουν οι παραγωγοί για τα σιτηρέσια ενός µήνα. Άλλωστε, η ενίσχυση υπολογίστηκε µε βάση τα δεδοµένα της αγοράς πριν από την έναρξη του πολέµου στην Ουκρανία.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόµενο νέων παροχών, µε τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά να επιφυλάσσεται για την ερχόµενη εβδοµάδα προκειµένου να αποκαλύψει τις νέες κατευθύνσεις επιδότησης των κτηνοτρόφων, βάσει της εργαλειοθήκης που θα ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Στο µεταξύ, οι τιµές που διαµορφώνει η αγορά για καλαµπόκι, άχυρο και τριφύλλι είναι απαγορευτικές. Μέσα σε µερικές ηµέρες, οι τιµές σε όλα τα είδη ζωοτροφών ενισχύθηκαν κατά 20-25%. Η τιµή για το καλαµπόκι από τα 32 λεπτά, έφτασε τα 38 λεπτά, µε  το σακιασµένο να αγγίζει ακόµα και τα 40 λεπτά στην Κεντρική Ελλάδα. Ανάλογα µε τα µεταφορικά, η τιµή αυξάνεται και στην Κρήτη φτάνει ακόµα και τα 50 λεπτά. Για να γεµίσει ένα φορτηγό τριφύλλι, θα χρειαστεί να περάσει από 10 αποθήκες, όπως σχηµατικά περιγράφει συνοµιλητής της Agrenda, µε την τιµή του να διαµορφώνεται στα 39 λεπτά, ενώ το άχυρο κριθαριού, έχει φτάσει να πωλείται όσο ο καρπός στα περασµένα αλώνια, δηλαδή γύρω στα 20 λεπτά το κιλό.

Το προβληµατισµό του για την κατάσταση που θα διαµορφωθεί στην αγορά το επόµενο διάστηµα, µοιράσθηκε µε την Agrenda και ο γενικός διευθυντής του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού «ΠΙΝ∆ΟΣ», Λάζαρος Τσακανίκας, επισηµαίνοντας ότι µια µακρά περίοδος εχθροπραξιών στην Ουκρανία θα µπορούσε να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την τροφοδοσία των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τσακανίκας, αυτό που πρωτίστως απασχολεί σ’ αυτή τη φάση τις διοικήσεις των πτηνοτροφικών µονάδων είναι η διαµόρφωση µιας σαφέστερης εικόνας της κατάστασης στην αγορά ζωοτροφών, έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να προγραµµατίσουν ανάλογα τις εκτροφές τους.

Πλαφόν 10 τσουβάλια ανά πελάτη για ζωοτροφές στην Κρήτη

Πέρα από το άλµα των τιµών στην αγορά, προβληµατίζει και η διάσταση της περιορισµένης προσφοράς, µε αναφορές από την Κρήτη και τα νησιά, που θέλουν τους κτηνοτρόφους να προµηθεύονται µε δελτίο και πλαφόν τα 10 τσουβάλια τις ζωοτροφές για τις µονάδες τους. Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτηµα απέστειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ρεθύµνης Γιάννης Γλεντζάκης, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για να αντιµετωπιστεί η κρίσιµη κατάσταση που θα εµφανισθεί τις επόµενες ηµέρες». Ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στις 16 Μαρτίου είπε ότι θα απευθυνθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να αντιµετωπιστούν φαινόµενα αισχροκέρδειας από µεσάζοντες και µεσίτες.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

20-03-2022 21:58michaliskoutantosp@gmail.com

Στην Κρήτη τα πράγματα είναι 5 φορές χειρότερα από αυτά που γράφετε.Αλλα θέλω να ζω μετά από 4 5 χρόνια να θωρώ ηντα θα τρώνε όλοι αυτοί που κάθονται στις καρέκλες.Σκατα.

Απάντηση

20-03-2022 17:18 Αγγούρια καλυβιοτικα

δουν πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας..εχουν δώσει δις στην εστίαση..εκει δεν τα λυπήθηκαν τα λεφτά .αλλα .στους αγρότες με το τσιγκελι...οταν θα υπάρχουν ελλείψεις από τρόφιμα στην Ελλάδα να τους στέλνουν να ποιούν καφέ....να κοπεί η πείνα...ο σταικουρας είπε ότι οι αγρότες για αυτά που προσφέρουν παίρνουν πολλά !!!όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (λύκος να τους φαει) ×είναι για κάθε υπουργό αγγαρεία...παραμεθορειο...αυτα είναι επακόλουθα

Απάντηση

20-03-2022 09:15Αγροτηης

Δώστε επιδότηση για τα έξοδα σε σιτάρι,κριθάρι,καλαμπόκι,,στους αγρότες,,άλλιως σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας

Απάντηση

19-03-2022 19:29ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Άχρηστοι

Απάντηση

19-03-2022 15:33Hlias

Οταν στο υπουργειο αγροτικης αναπτυξης Εμπαινε ο καθε ανυμπορος και ασχετος με το θεμα υπουργος τι αποτελεσματα περιμεναμε?ας παμε στα βασικα φπα αγροτων στις χωρες Γαλλία3%,γερμανια 3% ,ισπανια 1% ,ΗΠΑ ΠΟΛΙΤΕΙΕς ΑΜΕΡΙΚΗς 0%πως περιμενουμε να παμε μπροστά με εισαγωγές???

Απάντηση

19-03-2022 13:31Χαρης

Έλεος..τα ίδια και τα ίδια...φάτε αγριελιες τώρα από τούς ορεινούς βοσκοτοπους ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-03-2022 12:25ΑΓΡΟΤΗΣ

Αυτό δεν επεδίωκε η κάθε Κυβέρνηση να καταστρέψει τον αγροτικό τομέα φάτε τουρισμό τώρα την βαριά βιομηχανία σας και φωτοβολταϊκά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές