Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πριν το Πάσχα τα 45 εκατ. στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών

Μέσα στον Απρίλιο και σίγουρα για πριν το Πάσχα δρομολογείται η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, με τον υπολογισμό των ποσών στους δικαιούχους να γίνεται βάσει του τζίρου που είχαν δηλώσει το 2021.

maxresdefault__31_

10151
11

Πρόκειται για τη γνωστή ενίσχυση επιστροφής του 2% των δηλωθέντων εσόδων της προηγούμενης χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται τα τελικά ποσά που θα απαιτηθούν να είναι κατά τι αυξημένα από τις έως τώρα εξαγγελίες, κάτι που προκύπτει τόσο από πληροφορίες του Agronews από το υπουργείο, όσο και από τις ίδιες τις δηλώσεις του υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, που αναφέρει ότι «θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ». Η περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου αναμένεται ότι θα γίνει με την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης, που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες, ωστόσο δεν αναμένονται αξιοσημείωτες εκπλήξεις από τα όσα είναι ήδη γνωστά, πέραν μιας διευκρίνισης που έχει να κάνει με τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία, τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ:  Με τροπολογία Γεωργαντά 45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών

Σε περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων προχώρησε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. 

Η τροπολογία κατετέθη στο νομοσχέδιο για Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης. Τα χρήματα της ενίσχυσης, όπως είπε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Γεωργαντάς, θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ, θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και θα καθοριστούν επί ποσοστού του τζίρου του 2021.  

Την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης με στόχο να γίνει πριν από το Πάσχα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Ακατάσχετη η επιστροφή 2% στις κτηνοτροφικές μονάδες από δημόσιο και τράπεζες


Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης ορίζεται καθεστώς ακατάσχετου και αφορολόγητου στις επικείμενες κρατικές ενισχύσεις που δρομολογούνται για την στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων εν μέσω εκτίναξης του κόστους αγοράς ζωοτροφών.

Αν και δεν ορίζονται λεπτομέρειες για τον τρόπο της ενίσχυσης, φαίνεται ότι η τροπολογία αφορά στην εξαγγελθείσα ενίσχυση των κτηνοτρόφων με την επιστροφή του 2% των εσόδων που δήλωσαν καθ’ όλη την διάρκεια του 2021. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση που να καθορίζει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η ενίσχυση, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει καταλήξει στο μέγεθος της ενίσχυσης βάσει του 2% που περιγράφεται παραπάνω. Συνολικά αναμένεται να διατεθούν 50 εκατ. ευρώ.

Το ακατάσχετο και αφορολόγητο ορίζεται με την με αριθμό 1268/127 4.4.2022 τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)». 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεσή της, η ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κρίνεται απαραίτητη ως αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους των ζωοτροφών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο της τροπολογίας αναφέρει: 

Άρθρο 3

Ενίσχυση για επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 

  1. Σε επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δύναται να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. 
  1. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. 
  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης και η ενωσιακή νομική βάση χορήγησής της και εξειδικεύονται οι δικαιούχοι και η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι διαδικασίες ελέγχου, ανάκτησης, βεβαίωσης και είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2022 15:51Σωτήρης

Εντάξει Βασούλα?

Απάντηση

06-04-2022 10:09papousadiavastos

Δεν τους ενδιαφέρουν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Τους ενδιαφέρει να κάνουν "ντόρο" ότι και καλά στηρίζουν τον πρωτεγενή τομέα και του αγρότες και να μοιράζονται το χρήμα μεταξύ τους , Ουστ λαμόγια του επιτελικού κράτους και της αριστείας...

Απάντηση

05-04-2022 22:38Νικος

Μας έχουν ζαλίσει τα @ρχ....@ μ'αυτη την επιδότηση των ζωοτροφων, το επεξεργαζονται δύο μήνες τώρα κ ποιος ξέρει πόσο καιρό ακόμη θα το συζητάνε και στη τελική θα δώσουνε ζωοτροφή μιας μέρας σε κάθε κτηνοτρόφο!! Ολο αυτό το διάστημα που συζηταται για το ποια απόφαση θα πάρετε εσείς έχετε σταματήσει να τρώτε!! Θα έπρεπε να έχετε δώσει μια ενίσχυση μηνες πριν κ όχι ακόμη να ψάχνετε!!Δεν την θέλουμε βρε λαμογια κρατήστε τα κ κάντε τα μασουρια να τα βάλετε στον κωλο σας και να μην ξεχάσετε να έρθετε στα χωριά της επαρχίας για να ζητησετε ψηφαλακια παλι στο τέλος της τετραετιας!! Αλήτες.....

Απάντηση

05-04-2022 21:02Μαριανα

Διστιχος η χοιροτροφία έχει ξεχαστεί είμαστε μόνοι μας και μάλλον σε λίγο θα βλέπουμε να ψοφησουν τα ζώα μας με 0,43 το καλαμπόκι 🌽

Απάντηση

05-04-2022 20:36Ττ

Αντί να δίνει ψίχουλα για επιδοτήση ζωοτροφης μήπως ήταν καλητερα να ελέγξει όλους αυτούς που κάνουν εμπόριο γιατί μιλάμε για τροφές που η παραγωγή τους έγινε το 21 έφυγαν σε χαμηλές τιμές από τον παραγωγό εκτός από το καλάμποκι που έφυγε στα 0.27 αλλά και πάλι η τιμή που το πουλάνε τώρα έχει ξεφύγει πολυ

Απάντηση

05-04-2022 19:18Σωτήρης

Τώρα είναι αργά τα ζώα (πρόβατα τουλάχιστον) έχουν βγει και βόσκουν έξω δεν χρειάζονται ζωοτροφές έτσι βέβαια θα έπρεπε να γίνεται όλον τον χρόνο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

05-04-2022 18:33Κλώνος

Ευτυχώς τα δικά μου ζώα έχουν φερμουάρ και περιμένουν τις αποφάσεις τους για το πότε και(αν)φάνε .

Απάντηση

05-04-2022 18:00Βαγγέλης

Δυστυχώς μας εμπαιζουν συστηματικά. Αυτό το ποσό που θα καταρτιστεί στους κτηνοτρόφους δεν φτάνει ούτε καν για μία μέρα να ταισουμε τα ζώα μας. Είναι βέβαιο ότι με μαθηματική ακρίβεια η κτηνοτροφία θα σβήσει από την Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όχι τώρα με αυτή την κρίση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία