BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέχρι 31 Ιανουαρίου τα τιμολόγια σπόρου για τα καρτελάκια στο σκληρό

Eκδόθηκε η εγκύκλιος του Οργανισμού Πληρωμών, σύμφωνα με την οποία οι διοικητικοί του φορέα καλούνται να προχωρήσουν στους προβλεπόμενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας, που αφορούν στην πληρωμή της συνδεδεμένης σκληρού σίτου και της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

45b_2

4721
0

Βάσει του κανονισμού, πρέπει να γίνουν οι μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις, για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι η πληρωµή της συνδεδεµένης του σκληρού υπό κανονικές συνθήκες τοποθετείται µετά τα µέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι παραγωγοί πρέπει να τακτοποιήσουν τα καρτελάκια τους προκειµένου να κριθούν δικαιούχοι της σχετικής ενίσχυσης.

Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να ελέγξει την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων προβαίνει επιπλέον σε δειγματοληπτικό διοικητικό έλεγχο επαλήθευσης στα υποβληθέντα παραστατικά για την καλλιέργεια βαμβακιού και σκληρού σίτου, όπως περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο. Ο έλεγχος αποτυπώνεται στο Έντυπο διοικητικού ελέγχου Ειδικών και Συνδεδεμένων καθεστώτων.

Οδηγίες ελέγχου και συμπλήρωσης του εντύπου:

Από τον έλεγχο των επισυναπτόμενων στην ΕΑΕ 2022 παραστατικών αντλεί ο ελεγκτής τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των πεδίων ελέγχου του εντύπου. Συγκεκριμένα:

Αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου

Εάν στην ΕΑΕ2022 δηλώνεται καλλιέργεια βάμβακος ή σκληρού σίτου τότε :

Α. Στοιχεία Ετικετών

Στα πεδία Ποικιλία και ποσότητα (έλεγχος), καταχωρίζεται η ποικιλία που αναγράφεται στις ετικέτες και η αντίστοιχη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου.

Β. Στοιχεία τιμολογίων αγοράς/Δελτίων αποστολής Στα πεδία Ποικιλία και ποσότητα (έλεγχος), καταχωρίζεται η ποικιλία που αναγράφεται στα Τιμολόγια/Δελτία αποστολής και η αντίστοιχη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου.

Το πεδίο: «ΕΛΕΓΧΟΣ» θα συμπληρώνεται με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα επισυναπτόμενα παραστατικά (αποδεκτά ή μη) ετικετών ή τιμολογίων/αποδείξεων, κατά περίπτωση.

Το πεδίο «ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗ» θα συμπληρώνεται με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα αποδεκτά παραστατικά ετικετών ή τιμολογίων/αποδείξεων, κατά περίπτωση.

Ο όρος «αποδεκτά παραστατικά»:

για το βαμβάκι

  • όσον αφορά στα πρωτότυπα τιμολόγια-δελτία αποστολής ή τιμολόγια, αναφέρεται σε αυτά , τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/05/2022. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 31/05/2022 και το τιμολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, μπορεί να έχει ημερομηνία έκδοσης μέχρι 15/06/2022.
  • όσον αφορά στις πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιημένου σπόρου βάμβακος, αναφέρεται σε αυτές, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/05/2022.

Για τις περιπτώσεις δωρεάν διάθεσης σπόρων από επιχειρήσεις προς γεωργούς απαιτείται υποβολή των αντίστοιχων τιμολογίων, τα οποία είναι αποδεκτά εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες εγγραφές των στα α)καρτέλα αποθήκης του κάθε είδους, β) ισοζύγιο αποθήκης ειδών-απολογιστική εγγραφή ανά είδος, γ)αναλυτικό καθολικό, της επιχείρησης.

για το σιτάρι

  • όσον αφορά στα πρωτότυπα τιμολόγια-δελτία αποστολής ή τιμολόγια, αναφέρεται σε αυτά , τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2022. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2022 και το τιμολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, μπορεί να έχει ημερομηνία έκδοσης μέχρι 15/02/2022.
  • όσον αφορά στις πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιημένου σπόρου σίτου, αναφέρεται σε αυτές, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2022.

Η απόδειξη λιανικής πώλησης πρέπει να συνοδεύεται με βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η εν λόγω βεβαίωση, δεν γίνεται αποδεκτή η ποσότητα του σπόρου και καταχωρείται ο κωδικός λάθους (10029) και στο πεδίο ποσότητα (έγκριση)= 0 «μηδέν».

Σε περίπτωση απώλειας των πρωτότυπων παραστατικών, ο παραγωγός μπορεί να προσκομίσει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.

Για όσα παραστατικά προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης, στην περίπτωση εκπρόθεσμης προσκόμισης αυτών, δεν θα εγκρίνονται οι ποσότητες που αναγράφονται σε αυτά και θα καταχωρούνται οι κωδικοί λάθους (10003 ή/ και 10024).

Στην περίπτωση που παραγωγός δεν έσπειρε καθόλου την καλλιεργητική περίοδο 2020/2021 και δεν αιτήθηκε την πρόσθετη συνδεδεμένη ενίσχυση σκληρού σίτου ή την ειδική ενίσχυση βάμβακος στην ΕΑΕ2021, μπορεί να χρησιμοποιήσει το σπόρο που αγοράστηκε για την εν λόγω καλλιεργητική περίοδο στην καλλιεργητική περίοδο 2021/2022, εφόσον προσκομίσει πρωτότυπο τιμολόγιο και καρτέλες που αφορούν στην αγορά της συγκεκριμένης ποσότητας σπόρου. Εάν δεν προσκομίσει τα εν λόγω αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου μηδενίζεται η εγκριθείσα ποσότητα και καταχωρείται ο σχετικός κωδικός λάθους (10023 ή/και 10025).

Στην περίπτωση που παραγωγός έσπειρε μερικώς στην καλλιεργητική περίοδο 2020/2021 και κατέχει αχρησιμοποίητη ποσότητα σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί στην καλλιεργητική περίοδο 2021/2022, πρέπει να προσκομίσει γνήσιο αντίγραφο του τιμολογίου από το στέλεχος, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εκδότη, τις καρτέλες για την αντίστοιχη ποσότητα σπόρου και Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα αναγράφεται η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιήθηκε για την περίοδο 2020/2021 και αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την περίοδο 2021/2022. Εάν δεν προσκομίσει τα εν λόγω αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου δε λαμβάνεται υπόψη η εν λόγω ποσότητα σπόρου στο πεδίο «Έγκριση». Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται εάν η ποσότητα του σπόρου, που αναγράφεται στο εν λόγω τιμολόγιο, επαρκεί και για τις δύο καλλιεργητικές περιόδους.

Στην περίπτωση μεταβίβασης ΔΒΕ 2022, όπου έχει εκδοθεί το τιμολόγιο αγοράς σπόρου στον μεταβιβαστή, πρέπει να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση του μεταβιβαστή, όπου θα αναγράφεται ότι παραχωρεί το τιμολόγιο για το σύνολο ή μέρος της ποσότητας του σπόρου (ανάλογα εάν η μεταβίβαση είναι ολική ή μερική) στον αποδέκτη ΔΒΕ. Εάν δεν προσκομίσει τα εν λόγω αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου δε λαμβάνεται υπόψη η εν λόγω ποσότητα σπόρου στο πεδίο «Έγκριση».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται εάν η ποσότητα του σπόρου, που αναγράφεται στο εν λόγω τιμολόγιο, επαρκεί και για τον μεταβιβαστή και για τον αποδέκτη ΔΒΕ.

Στην παρούσα φάση και μέχρι τη δημιουργία της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής, ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται εγγράφως επί του συνημμένου στην παρούσα έντυπου (2) διοικητικού ελέγχου. Στη συνέχεια, με νεότερη ενημέρωση από την ΔΤΕ και επικαιροποιημένες οδηγίες καταχώρησης όπου απαιτείται, τα αποτελέσματα θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στην σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές