BACK TO
TOP
Θεσμικά

Διαιωνίζονται οι αδικίες του 2015 στα βοσκοτόπια με τις άνισες ενισχύσεις

Για διαιώνιση της αδικίας µε τις επιδοτήσεις των βοσκοτοπικών εκτάσεων λόγω της τεχνικής λύσης που ξεκίνησε να ισχύει από το 2015 και της διαφορετικής πυκνότητας βόσκησης ανά Χωρική Ενότητα, κάνουν λόγο σε υπόµνηµά τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, καλώντας το ΥΠΑΑΤ σε δοµικές αλλαγές στο στρατηγικό πλαίσιο της ΚΑΠ.

44-45_49

Γιώργος Κοντονής

1121
3

Διαιωνίζονται οι αδικίες του 2015 στα βοσκοτόπια με τις άνισες ενισχύσεις ανά νομό

Όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή «Ο βασιλιάς αποδεικνύεται ότι είναι γυµνός» και «η γύµνια του αυτή θα φανεί ξεκάθαρα σε όλους, όταν το 2026, που θεωρητικά τα ατοµικά δικαιώµατα ενίσχυσης θα έχουν την ίδια µέση αξία της χώρας.

Όπως εξηγεί η επιστολή, λόγω των διαφορετικών συντελεστών βόσκησης στην περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ένας κτηνοτρόφος θα εισπράττει για 100 Ζωικές Μονάδες (ΖΜ) τη µέση αξία δικαιώµατος επί 300 στρέµµατα, ενώ αντίθετα ένας κτηνοτρόφος στην Ήπειρο µε το ίδιο ζωικό κεφάλαιο θα εισπράττει στρεµµατική ενίσχυση για 460 στρέµµατα και στην Κρήτη για 570 στρέµµατα.

Όπως φαίνεται από το παραπάνω παράδειγµα, για τις ίδιες ζωικές µονάδες το ύψος των επιδοτήσεων θα έχει µεγάλες διαφορές. «Με την κατανοµή κατά Χωρική Ενότητα να εφαρµόζεται µέχρι και σήµερα, οι περιφέρειες της Ανατ. Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών όπως η Θάσος, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατοµµυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι στην επιστολή.

Λόγω λοιπόν της θεωρητικά υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριµένων περιοχών, κατά τον υπολογισµό των δικαιωµάτων το 2015, µε διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώµατα και διαιρέτη, τα λίγα στρέµµατα ανά ΖΜ που κατανεµήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δηµιουργήθηκαν πλασµατικά υψηλότερες µοναδιαίες αξίες, σε σχέση µε κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, µε τα ίδια ιστορικά δικαιώµατα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο, σηµειώνεται στην επιστολή και στην αντίστοιχη 2023-2026 λοιπόν,οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών συνεχώς έχαναν, χάνουν και θα χάνουν από την αξία των δικαιωµάτων τους,

Κατά τους ίδιους, η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά Χωρική Ενότητα υπολογίστηκε χωρίς καµία επιστηµονική µελέτη και τεκµηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥΠΑΑΤ επιλέξιµες εκτάσεις βοσκοτόπων, µε τις ζωικές µονάδες της κάθε Χ.Ε, η οποία δεν έχει καµία σχέση µε την πραγµατικότητα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2023 19:57kostas

Καθε χρονο που περναει γινομαστε ολο και πιο λιγοι. Δεν ξερω ποσοι θα αντεξουν και ποσοι θα συνεχισουν το επαγγελμα μετα το 2026. Ακομα και οι καψουρηδες νεοι, που μπηκαν σε προγραμματα και ξεκινησαν με σχεδια βελτιωσης και δανειοδοτησεις, εγκαταλειπουν απογοητευμενοι. Λιγο το κοψιμο των επιδοτησεων, και λιγο η ασταθεια που επικρατει στην Ελλαδα, αρκουν για να ερημωσει η υπαιθρος. Αν εξαιρεθουν καποιες μεγαλες μοναδες πληρως εκσυγχρονισμενες, ολοι οι υπολοιποι δουλευουμε για να συντηρουμαστε, και αυτο με δυσκολια. Θα θελα πολυ να μας ενημερωσει η ΑΑΔΕ στατιστικα, για το ποσοστο των κτηνοτροφων που αγορασαν σπιτι και δευτερο αυτοκινητο την τελευταια πενταετια, και για εκεινους που εκαναν αγορες οικοπεδων και αγροτεμαχιων. Το μονο που ξερουν ειναι να μιλανε για αυξηση εισοδηματων [λογω ανοδου της τιμης του γαλακτος και του κρεατος ], αδιαφορωντας για τις αυξησεις στις ζωοτροφες και το πετρελαιο.

Απάντηση

25-11-2023 16:13Καραγιάννης Γρηγόρης

Να ήταν μόνο αυτό

Απάντηση

25-11-2023 08:49Ζωή

Η αδικία με τα βοσκοτόπια υφίσταται και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τα δικαιώματα ενίσχυσης της Ε.Ε. ενώ αφορούν την ίδια καλλιέργεια π.χ. ελαιώνες, η κατανομή ανά Περιφερειακή ενότητα δίνεται ανάλογα με το πόσο ισχυροί είναι οι πολιτικοί παράγοντες στην εκάστοτε περιφέρεια, νομό, δήμο που επηρεάζουν τις αποφάσεις. Γι' Αυτές οι αδικίες απέναντι στους αγρότες θα λογοδοτήσει κανείς?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές