BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αποδεκτή η παραίτηση Βαγγέλη Σημανδράκου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Υποβλήθηκε και τυπικά η παραίτηση Σημανδράκου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έγινε δεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Τώρα, το ερώτημα περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα είναι ο νέος προσανατολισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ποια κετεύθυνση γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις και με ποια ηγεσία ο Οργανισμός θα κληθεί να παίξει το νέο του ρόλο.

download_83

Γιάννης Πανάγος

22492
91

Αποδεκτή η παραίτηση Σημανδράκου, ποιος κάνει κουμάντο στον ΟΠΕΚΕΠΕ; 

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται: 

Αποδεκτή η παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανοίγει νέο κεφάλαιο για τον Οργανισμό

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε δεκτή την παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου. 

Με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΥπΑΑΤ δήλωσε:

«Μια καινούργια ημέρα ξεκινάει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόσταση που είχε δημιουργηθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και του Οργανισμού αποτελεί παρελθόν.

Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη στο μέτρο του δυνατού.

Στόχος μας είναι, να χτίσουμε άμεσα έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί σωστά, οργανωμένα, σύγχρονα κι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις της κοινότητας, με έναν και μοναδικό σκοπό, την εξυπηρέτηση των αγροτών!

Είμαστε  αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να υπάρξει νοικοκυροσύνη και διαφάνεια!».

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής σε άλλη ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονταν:

Στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ των νέων διευθυντών του Οργανισμού, του Αντιπροέδρου του Οργανισμού Κυριάκου Μπαμπασίδη, της αντιπροέδρου Γεωργίας Αθανασάκη, της γενικής διευθύντριας Όλγας Μωραϊτου –Ζώη, παρουσία του Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου.

Η επίσκεψη του Γ.Γ είναι η πρώτη επίσκεψη μέλους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, μετά τις εκλογές.Η συνάντηση γίνεται μία ημέρα μετά από την απόφαση του Δ.Σ για τον ορισμό νέων διευθυντών του Οργανισμού.

Στις εισηγήσεις τους τόσο οι αντιπρόεδροι και η γενική διευθύντρια, όσο και οι νέοι διευθυντές του Οργανισμού ανέδειξαν ως βασική προτεραιότητα την ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαδικασίες και τήρηση των κοινοτικών υποχρεώσεων, καθώς και ενίσχυση του Οργανισμού σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ για τοποθέτηση νέων διευθυντών είναι μια γενναία απόφαση που σηματοδοτεί την αφετηρία για την εκκίνηση της προσπάθειας ανασύστασης, ανασυγκρότησης και επαναλειτουργίας ενός τόσο κομβικού εποπτευόμενου φορέα του ΥΠΑΑΤ. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ.Γ «΄Εχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αγροτών και ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που αποτυπώνεται στα συνεχή και διογκούμενα παράπονα που εισπράττουμε σε κάθε συνάντησή μας με εκπροσώπους των αγροτών, ανεξάρτητα από τον παραγωγικό κλάδο που εκπροσωπούν (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι). Η σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να αποκατασταθεί και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά»

Τέλος ο κ. Στρατάκος , ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει και πάλι να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μέσα στο οικοσύστημα της αγροτικής ανάπτυξης.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Καταιγιστικά τα νέα,  αποχώρησε από τον  ΟΠΕΚΕΠΕ ο Βαγγέλης  Σημανδράκος, αλλαγές και στους διευθυντές


Οι πληροφορίες θέλουν τον μέχρι σήμερα πρόεδρο, Βαγγέλη Σημανδράκο, να έχει πάρει το δρόμο της αποχώρησης από τον Οργανισμό, αφήνοντας φυσικά πίσω του… συντρίμμια. Το τι πρόκειται να επακολουθήσει δεν είναι σαφές, όπως δεν είναι ξεκάθαρο και το σχέδιο που είχε υπόψη του ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, όταν ζητούσε επίμονα την παραίτηση Σημανδράκου.

Η βεντέτα που άνοιξε ανάµεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σηµανδράκο, νοµοτελειακά φθάνει στο τέλος της. Όπως φαίνεται, µε την παραίτηση του τελευταίου από τον Οργανισµό.

 Καλές οι συµβάσεις και οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όµως για να λειτουργήσει ένας οργανισµός αυτής της µορφής, µε αυτό το αντικείµενο και µ’ αυτά τα... σκουπίδια κάτω απο το χαλί, απαιτείται στενή συνεργασία της διοίκησης µε την πολιτική ηγεσία.

Έτσι, ακόµα κι αν ο Σηµανδράκος κέρδισε την πρώτη µάχη των εντυπώσεων από τα τέλη Οκτωβρίου µέχρι σήµερα, αρνούµενος πεισµατικά να υποβάλει την παραίτησή του, αποποιούµενος ταυτόχρονα και την ευθύνη για τις κακές πληρωµές, σήµερα δεν έχει άλλο δρόµο απ’ αυτόν της αποχώρησης. Άλλωστε και οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αναλάβει µια τέτοια δέσµευση, όχι έναντι του υπουργού Αυγενάκη αλλά απέναντι στο Μαξίµου, όταν, πριν από λίγο καιρό (αρχές Νοεµβρίου) είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τον αρνητικό απόηχο των πληρωµών του Οκτωβρίου στους αγρότες, όσο και για τη κακή σχέση που αναπτύχθηκε ανάµεσα στον ίδιο και τον υπουργό.

Οι ίδιες πληρφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να παρουσιάζει σ’ εκείνη τη συνάντηση µε τεκµηριωµένα στοιχεία τη δική του εκδοχή, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι θα ήταν άδικο να φορτωθεί στις δικές του πλάτες όλη η ευθύνη, τόσο για τα κακώς κείµενα στον Οργανισµό, όσο και για τα θεσµικά ατοπήµατα που είχαν ως αποτέλεσµα την κακοπληρωµή του Οκτωβρίου. 

Από την άλλη πλευρά, οι επιτελείς του Μαξίµου, εκτιµώντας ότι µια βίαιη αποµάκρυνση του επιλεγµένου από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ προέδρου θα µπορούσε να περιπλέξει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα και να κάνει ακόµα πιο δύσκολη την εκκαθάριση (βασική ενίσχυση και αναδιανεµητική) του ∆εκεµβρίου, επέλεξαν το δρόµο του συµβιβασµού, έτσι ώστε το «διαζύγιο» να είναι συναινετκό, όσο µπορεί να είναι συναινετικό και να έρθει µε το τέλος του χρόνου. 

 Κανείς δεν µπορεί να πει ότι οι τελευταία εκκαθάριση του τσεκ και ότι χρήµατα πληρώθηκαν (περί τα 550 εκατ. ευρώ) παραµονές Χριστουγέννων, δικαίωσαν τον πρόεδρο, Βαγγέλη Σηµανδράκο. Ήταν µια ακόµα κακή πληρωµή, στις δεκάδες που έχουν γίνει από καταβολής του Οργανισµού Πληρωµών. 

Βεβαίως, δεν έδωσαν περαιτέρω επιχειρήµατα ούτε στον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να καταστεί αυτόµατη η αποµάκρυνση Σηµανδράκου. Απλά, επιβεβαίωσαν κατά κάποιο τρόπο τη «συµφωνία»  που είχε γίνει στις αρχές Νοεµβρίου, στη συνάντηση του Μαξίµου. 


Δείτε εδώ την απόφαση – προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχόλια (91)
Προσθήκη σχολίου

01-01-2024 21:09ΓΙΏΡΓΟΣ

ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΈΡΘΕΙ ΣΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΑ ΞΈΡΕΤΕ ΤΟ 2027 ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΤΕΛΟΣ.ΑΥΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΑΙ Ο ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΕΊΔΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΤΟΥΣ.ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΊΟΥ.

Απάντηση

31-12-2023 17:23Γκούρας Σπύρος

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια ενίσχυσης των αγροτών,την πληρώνει τελικά ο λίγος ΔΘ του ΟΠΕΚΕΠΕ,και η κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου νιπτω τα χέρια μου δε γνωρίζω τίποτε φταίει ο οργανισμός. Τελικά οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν ας μας απαντήσουν που πήγαν τα χρήματα, προφανώς στα δικά μας παιδιά..Έχουν αντιληφθεί ότι ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει; Τα τελευταία 10 χρόνια η κτηνοτροφία με στοιχεία ΕΛΓΟ από 120000 κτηνοτρόφοι φτάσαμε στους 75000 .Ίσως είναι σχεδιασμένο να πεθάνουμε......

Απάντηση

31-12-2023 10:30ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Τα λεφτά μας θέλουμε τίποτα άλλο τα λεφτά μας μας τα φάγατε είναι η εξουσιωτικές που είναι το πρασίνισμα πάνε όλα μας τα κλέψατε κλέφτες

Απάντηση

29-12-2023 23:17Βαρ

Πως σας φαίνεται που μας άφησαν απλήρωτους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και κάνουν τα λεφτά τούμπα και τόκο και παίζουν θέατρο με ευθύνες ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν οικογένειες που αυτή τη στιγμή είναι σε απόλυτη απόγνωση και απογοήτευση υπάρχουν άνθρωποι προβλήματα σοβαρά και οι κλόουν δεν σέβονται κανέναν όλα για το χαρτί. δεν δύναται να μην μπορεί να γίνει μία πληρωμή σωστά Όλο είναι θέατρο και είναι υπεύθυνος ο υπουργός και ο Πρωθυπουργός απόλυτη εξαθλίωση του λαού να ανέχεται όλα αυτά και να σχολιάζει από το σπίτι του Χωρίς να υπάρχει καμία κινητοποίηση παλιά έριχναν την τιμή στην σταφίδα και καίγανε τα παντα. Ανεξάρτητα αν πληρωθούν η όχι κάποια στιγμή αυτό θα έχει τίμημα Και αυτή τη φορά άμα ανάψει φωτιά θα είναι μεγάλη και θα ξεσπάσει άσχημα. Δώστε τα λεφτά στον κόσμο σκουπίδια

Απάντηση

29-12-2023 22:28Παρατηρητής

Το ξαναλέω: Να παρακαλέσουμε την γενική Διεύθυνση AGRI στις Βρυξέλλες να αναλάβει τους Έλληνες αγρότες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να καταργηθεί. Οι υπάλληλοι του να προσληφθούν από τους αγρότες αντί να φωνάζουμε άλλους από μακριά. Επίσης οι μειώσεις είναι υπογεγραμμένες και συνομολογουμενες και προφανώς επιθυμία της κυβέρνησης. Η λύση του να φέρουν άξιο προέδρο είναι στάχτη στα μάτια των αγροτών . Δεν θα αλλάξει τίποτα.

Απάντηση

29-12-2023 21:18Γιωργος

Μας τα εχετε κανει ζεπελιν "παραιτηθηκε ο σημανδρακος" και ξανα "παραιτηθηκε ο σημανδρακος".ε και;;;;;;θα παρουμε τα λεφτα μας πισω;;;αυτο ειναι το ζητουμενο.μαλλον για εσας το ζητουμενο ειναι απλα να φανει οτι καποιος δηθεν τιμωρειται,γιατι ερχονται ευροεκλογες και δεν θελετε με τιποτα να χρεωθει η νεα βοθροκρατια την παραμικρη ευθυνη.μητσοτακη αφορισμενε θα σε παω γ@μι#ντ&ς μεχρι τις εκλογες.θα σε κανω να βγαζεις καπνους απο τα νευρα σου απο τα σχολια που θα διαβαζουν τα τσιρακια σου και οι επικοινωνιολογοι που δουλευουν υπ'ατμον νυχθημερον για να φτιαχνουν την εικονα σου προς τα εξω.θα φας βρισιμο σαν σκυλι για ολα οσα εχεις κανει.κοιτα να πληρωθουμε εγκαιρα και εγκυρα τις αποζημιωσεις για ζημιες του 2023 γιατι αλλιως θα πεταγεσαι στον αερα απο τα μπινελικια.μην τολμησεις και δεν πληρωσεις μεχρι τελη φεβρουαριου του 2024 για ζημιες φυτικης παραγωγης του 2023.μην τολμησεις μονο αυτο σου λεω.ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ.ΘΑ ΣΕ ΧΤΥΠΗΣΩ ΑΣΧΗΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΑΣ.....ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΑΣ.ΘΑ ΣΕ ΒΡΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ 40 ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ.ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

29-12-2023 16:27Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

Η ΔΙΕΤΙΑ 2022 ΚΑΙ 2023 ΕΙΝΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ...!,,ΜΕΡΙΔΙΟ ΠΗΡΕΣ ΤΕΛΙΚΑ...;

Απάντηση

29-12-2023 12:44Κυνηγός καραγκιόζηδων

Αν μπει κανείς στα άρθρα του agronews πριν από ένα χρόνο, θα δει ύμνους του εκδότη για τον Σημανδράκο και τη σούπερ διαφάνεια στις πληρωμές, τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους που θα τις λαμβάνουν, το μοντέρνο φουλ έξτρα Πληροφοριακό Σύστημα (κρατιέμαι να μη γελάσω) και άλλα φαιδρά που μόνο αν είσαι βλαξ με περικεφαλαία δε θα μπορούσες να δεις ότι απλώς εξέφραζαν τα εξυπηρετούμενα συμφέροντα και ουδεμία σχέση είχαν με την αλήθεια. Την αλήθεια τη γνωρίζουν όσοι τραβάνε το κουπί στα ΚΥΔ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ουσιαστική ανυπαρξία και ανεπάρκεια του νέου εργολάβου σε συνδυασμό με την ασχετοσύνη των νέων υπηρεσιακών που είχαν αναλάβει, οι οποίοι με πρόσχημα το κυνηγητό των βοσκοτόπων χωρίς ζώα, διέλυσαν κυριολεκτικά ένα σύστημα και σύνολο διαδικασιών που υπήρχε και ήταν ολοκληρωμένο με τα προβλήματά του φυσικά, έφεραν τα πράγματα στο σήμερα όπου όλη η τότε νέα ομάδα, που μόνο νέα ομάδα δεν ήταν, (καινούργιο μπουρδ.... με παλιές πουτ.....) να έχει εκφυλιστεί και αυτή. Οι εργολάβοι τα βρήκαν με τους άλλους εργολάβους για τη μοιρασιά των 16 εκατομμυρίων, οι υπηρεσιακοί παρέμειναν άσχετοι γιατί ποτέ δεν είχαν μάθει να διαβάζουν οπότε συνέχισαν να μη διαβάζουν και να μην ακούνε, τα ΚΥΔ τσαλαπατούσαν από εδώ και από εκεί, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ άκρη δε βγάζουν και τα παράτησαν, τα συστήματα δεν υπάρχουν, κατανομές δικαιωμάτων γίνονται με φύλλα excel και αρχεία που μυρίζουν ναφθαλίνη, οι παραγωγοί δεν έχουν καμία πραγματική ενημέρωση ούτε για τις πληρωμές ούτε για τα δικαιώματα ενώ ο εκδότης που θριαμβολογούσε πέρσι, έχει πηδήξει κι αυτός από το καράβι, φτύνει εκεί που έγλειφε και πολύ πιθανόν αύριο να γλείφει και εκεί που έφτυνε, αναζητώντας μερίδιο από την πίτα των 16 εκατομμυρίων. Αυτή άλλωστε πάντα ήταν το θέμα. Φυσικά, δε χρειάζεται να πούμε ποιοι την πληρώνουν, και την πίτα αλλά και γενικότερα αλλά και ποιοι θα συνεχίσουν να την πληρώνουν. Καλή χρονιά....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-12-2023 10:52Despoina Sarantoglou

245 εκ της εξισωτικής κα αλλά 425 εκ με ποια δικαιολογία έφυγαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πήγαν στο Υπουργείο του Αυγενακη; Μάλλον ο Σημανδρακος δεν σας έδινε τα λεφτά των αγροτών γι'αυτό και τον ξηλωσατε.... Επειδή όλοι έχουμε καταλάβει το τι γίνεται δώστε τα λεφτά που έχει παρακρατήσει το υπουργείο ΤΩΡΑ ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-12-2023 10:09Dimitris dimou

Στα σκατα να πάει ο απατεώνας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές