BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέος υπουργός Γεωργίας ο Κώστας Τσιάρας με Κέλλα για υφυπουργό

Άλλαξε χέρια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης αποχώρησε και ο Κώστας Τσιάρας ορίστηκε στη θέση του. Ο κ. Τσιάρας αποχαιρέτησε με θερμά λόγια τον κ. Αυγενάκη, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου και προέταξε τα ζητήματα ανακούφισης του αγροτικού κόσμου.

IMG_20240614_192717

8776
18

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ότι ο χώρος του αγροτικού τομέα είναι γεμάτος προκλήσεις, αρχής γενομένης της κλιματικής κρίσης, του επιβαρυμένου αγροτικού κόστους αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαστούμε σκληρά, χωρίς πολλά λόγια» σημείωσε ο κ. Τσιάρας ενώ αναφερόμενος στην διαδοχή του κ. Αυγενάκη επισήμανε ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα καθώς όπως ανέφερε «μοιραζόμαστε μια κοινή διαδρομή πολλών ετών, κοινών αγώνων για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 να δώσει απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις». Ο κ. Τσιάρας ξεκίνησε την νέα του υπουργική θητεία δίνοντας από την πρώτη μέρα μια υπόσχεση ότι θα βοηθήσει «μια κοινωνική ομάδα που έχει πολλές ιδιαιτερότητες με πολιτικές, με μεταρρυθμίσεις, αποφάσεις και επιλογές ώστε να προσφέρει στον αγροτικό κόσμο ένα καλύτερο αύριο».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της AgrendaΟ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος του πρωτογενούς τομέα είναι ένας χώρος με σοβαρές προκλήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προκλήσεις που μπορεί να ξεκινάνε από τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από το γεγονός ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα του υψηλού κόστους και της ακρίβειας που υπάρχει, αλλά και από το γεγονός ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει φέρει πολλά ζητήματα στο προσκήνιο που πρέπει συνολικά να αντιμετωπισθούν.

Δε νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαστούμε σκληρά ακολουθώντας την προτροπή του Πρωθυπουργού. Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ανακουφίσουμε τον αγροτικό κόσμο από τα προβλήματα του και βεβαίως χωρίς πολλά λόγια να δώσουμε την δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία, μέσω του πρωτογενούς τομέα, να κάνει τα απαραίτητα βήματα, μέσω αλλαγών, μεταρρυθμίσεων, και επίλυσης προβλημάτων που σαφώς υπάρχουν.

Δεν σας το κρύβω ότι έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Το λέω γιατί με τον Λευτέρη Αυγενάκη μοιράζομαι μια κοινή διαδρομή, την περιέγραψε και ο ίδιος νωρίτερα, πολλών ετών. Πολλές κοινές προσπάθειες. Πολλών κοινών αγώνων για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεκίνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2019, να απαντήσει σε όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να δώσει λύσεις σε λιμνάζοντα προβλήματα, με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, θεσμικές παρεμβάσεις, που η χώρα, η πατρίδα μας και η κοινωνία είχε ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια.

Σε αυτήν λοιπόν την προσπάθεια βρισκόμαστε μαζί, προφανώς όταν η ζωή και η μοίρα με φέρνουν να τον διαδεχθώ, αντιλαμβάνεστε και το λέω πολύ ειλικρινά, τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα, ανάμεικτα, είναι – θα έλεγα – συγκρουόμενα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά νομίζω ότι η προσπάθεια και το έργο του καθενός είναι καταγεγραμμένο.

Φαντάζομαι ότι όλοι ξέρουν ότι ο μεγάλος αγώνας που έγινε τον τελευταίο χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από μια πληθώρα αδιανόητων γεγονότων που κληθήκαν όλοι να διαχειριστούν- και μιλάω για τον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και για τον Σταύρο Κελέτση, και βεβαίως και για τον Διονύση Σταμενίτη- νομίζω ότι έδωσαν την ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, να διαπιστώσει ότι τίποτε δεν είναι εύκολο.

Αντίθετα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο στο οποίο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τις οποίες και πρέπει να συμφωνήσουμε, αλλά και πρέπει να κινηθούμε με τον καλύτερο δυνατό και ταχύτερο τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση.

Είναι γεγονός πως η προσπάθεια αυτή, αυτό τον χρόνο, είχε μετρήσιμα αποτελέσματα και νομίζω το ξέρουν όλοι, όχι μόνο για τα θέματα που αφορούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ή ακόμη και στην διασφάλιση πόρων που έχουν κατευθυνθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προς τον πρωτογενή τομέα, αλλά κυρίως σε θέματα και ζητήματα που αφορούσαν στην διαχείριση των κρίσεων της κλιματικής αλλαγής.

Εγώ μάλιστα έχω και την προσωπική εμπειρία και για αυτό το λέω με τόση μεγάλη ευκολία, προερχόμενος από την Θεσσαλία, μαζί με τον Χρήστο, και από έναν νομό που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είδα την υπερπροσπάθεια που έγινε και για την καταβολή όσο γίνεται ταχύτερα των αποζημιώσεων, αλλά βεβαίως και για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν εκείνο το χρονικό διάστημα.

Νομίζω ότι ο καθένας γράφει την δική του ιστορία, και εκτιμώ ότι το αποτύπωμα σας έχει καταγραφεί με απόλυτα θετικό πρόσημο.

Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε μαζί, σαν μια ομάδα όλοι μαζί και με τους Γενικούς Γραμματείς, τον Γιώργο Στρατάκο, τον Κώστα Μπαγινέτα και τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη,  να δώσουμε όλη μας την δύναμη, για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα στον πρωτογενή τομέα.

Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που ξέρουμε ότι έχει ιδιαιτερότητες. Έναν βασικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας, την πραγματική ζωή της υπαίθρου, τους ανθρώπους που με τον δικό τους τρόπο αγωνίζονται και μοχθούν και να σταθούμε δίπλα τους με πολιτικές, με μεταρρυθμίσεις, με επιλογές και να δώσουμε και την ευκαιρία σε αυτούς να αισθανθούν ότι η κυβέρνηση πραγματικά στέκεται δίπλα τους και πραγματικά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους δώσει ένα καλύτερο αύριο».

Οι δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Θέλω να καλωσορίσω στο υπουργείο του καλούς συναδέλφους και φίλους Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Κέλλα. Με τον Κώστα μας συνδέει μια μακρά φιλία και αυτή η φιλία θα συνεχιστεί. Εκείνος ως ΓΓ της ΚΟ κι εγώ ως Γραμματέας του Κόμματος σε δύσκολες περιόδους, δουλέψαμε σκληρά. Και χαίρομαι γιατί το ΥΠΑΑΤ πάει σε ασφαλή χέρια. Πάει στα χέρια ενός Θεσσαλού που αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά τα προβλήματα μιας περιοχής πονεμένης και ταλαιπωρημένης. Καλωσορίζω και τον Χρήστο Κέλλα, επίσης Θεσσαλό, βουλευτή Λαρίσης, ο οποίος έχει κι αυτός βαθιά γνώση των ζητημάτων που απασχολούν τον Θεσσαλικό κάμπο.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι στο διάστημα του ενός περίπου χρόνου δουλέψαμε σκληρά, με πίστη και συνέπεια, επιδιώκοντας θετικό αποτέλεσμα, κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο. Δουλέψαμε κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, που ούτε εμείς φανταζόμασταν ποτέ ότι θα καλούμασταν να δουλέψουμε. Καταφέραμε αρκετά. ¨Όμως η σκυτάλη έρχεται σε εσένα Κώστα με τους συνεργάτες σου για να καταφέρετε πολύ περισσότερα, για το καλό του Έλληνα αγρότη, για το καλό της χώρας μας, για το καλό της κυβέρνησής μας. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ειλικρινά και ξέρεις Κώστα ότι το εννοώ, να επιτύχεις στο έργο σου, μαζί με τους συνεργάτες σου. Τον Διονύση Σταμενίτη με τον οποίο δουλέψαμε μαζί και τον ευχαριστώ, αλλά και τους ΓΓ, τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Κώστα Μπαγινέτα και τον Γιώργο Στρατάκο με τον οποίο περάσαμε τις περισσότερες ώρες, μέρες, νύχτες στον Θεσσαλικό κάμπο. Να ευχαριστήσω επίσης για τη συνεργασία του και τον Σταύρο Κελέτση αλλά και τους επικεφαλής των εποπτευομένων φορέων, διότι δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Ένα κλικ καλύτερα τα κάναμε. Αλλά μένει πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές τοπίο για τους αγρότες της χώρας μας.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλία σου και να σου ευχηθώ να είσαι δυνατός και γερός για να ανταπεξέλθεις. Είναι αυτονόητο, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι όπου απαιτηθεί, τόσο εγώ, όσο και οι στενοί μου συνεργάτες, είμαστε στη διάθεσή σου. Γιατί πάνω από όλα μετράει πώς θα είμαστε χρήσιμοι στον τόπο αυτό, πώς αυτή η κυβέρνηση θα παράξει χρήσιμο έργο και πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να σταθεί γενναίος, όπως έκανε και στο παρελθόν, σε κάθε δυσκολία που καλείται να διαχειριστεί ως πρωθυπουργός της χώρας μας. Καλή επιτυχία».Παρακολουθείστε παρακάτω την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον απερχόμενο υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωσταντίνο Τσιάρα και το νέο υφυπουργό Χρήστο Κέλλα. Υπενθυμίζεται πως στο πόστο του παραμένει ο έτερος υφυπουργός Διονύσιος Σταμενίτης. 


Εικόνα και ήχος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κώστας Τσιάρας ο νέος υπουργός Γεωργίας, ο Χρήστος Κέλλας νέος υφυπουργός, φεύγουν Αυγενάκης, Κελέτσης

Αλλαγή σκυτάλης στην πλατεία Βάθης με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Κωσταντίνο Τσιάρα να αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη θέση του παραμένει ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης.

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν 14 Ιουνίου στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουνίου, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Ελβετία και τη διάσκεψη για την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, γύρω στις 7 το  απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος 

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας

Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη 

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Βασίλης Οικονόμου

Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς 

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος

Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη

Υφυπουργός: Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης

Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας 

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Κώστας Τσιάρας

Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας 

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης

Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης 

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς 

Λοιποί

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης 

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης


Το βιογραφικό του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΙΑΤΡΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας.

Ο Κώστας Τσιάρας ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Σ.Ε.Π.Φ.Υ.) Καρδίτσας (1992-1993). Επίσης είναι μέλος πολλών επιστημονικών Συλλόγων: ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και ιδρυτής του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας. Διετέλεσε μέλος της ΔΑΠ, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΝΔ Καρδίτσας (1991-1994) και παράλληλα υπεύθυνος Ποιότητας Ζωής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας.

Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009 του Μαϊου και Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Έχει διατελέσει Υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), για την συνεργασία των χωρών στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στην Μαύρη Θάλασσα. Από τον Ιούλιο του 2012 με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού κ.κ. Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Ιανουάριο του 2016, κατόπιν πρότασης του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από ομόφωνη αποδοχή της από τους βουλευτές, εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Τον Ιούλιο του 2019 ορκίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο στο επάγγελμα και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.

Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.


Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις:


Nωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μάχεται να μείνει στη θέση του ο Αυγενάκης, Φλωρίδης, Τσιάρας και Στυλιανίδης οι πιθανοί αντικαταστάτες του

Όπως έγραφε από τη Δευτέρα το Agronews, στο υπουργείο της πλατείας Βάθη, στην καλύτερη περίπτωση θα παραµείνει στη θέση του υφυπουργός, ο ∆ιονύσης Σταµενίτης (βουλευτής Πέλλας), χωρίς και αυτό να είναι απολύτως βέβαιο. Αντίθετα, πολύ δύσκολα θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης.

Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τον Λευτέρη Αυγενάκη να µάχεται µέχρις εσχάτων. Κάποιοι φίλοι του µάλιστα από τις ∆ιεπαγγελµατικές Οργανώσεις κινούνται δραστήρια τα τελευταία 24ωρα να συγκεντρώσουν και υπογραφές στήριξης, σε επιστολή που έχουν συντάξει και που που δηλώνει θαυµασµό για το έργο του και «λαϊκή απαίτηση» να παραµείνει στη θέση του. 

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον ανασχηματισμό

Στις 11.30 θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός και η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το προγραμματισμένο για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλεται.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


Στα επιχειρήματα που προβάλλονται υπέρ της παραμονής του είναι και η πρόσφατη ανάθεση στον Κρητικό υπουργό και της θέσης του αντιπροεδρεύοντα των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Αν πρέπει να γίνει ειδικότερη αναφορά στα ονόµατα που πιθανολογούνται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτά είναι του υπουργού ∆ικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη και του πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης, Κωσταντίνου Τσιάρα.  Με δεδοµένο µάλιστα ότι η Θεσσαλία και ειδικότερα ο νοµός Λάρισας θα πρέπει να εκπροσωπηθούν µε κάποιον κοινοβουλευτικό στη νέα κυβέρνηση, πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά τον Χρήστο Κέλλα να συγκεντώνει τις περισσότερες πιθανότητες για µια θέση υφυπουργού, χωρίς να αποκλείεται επίσης, ο Μάξιµος Χαρακόπουλος. Μια πιθανή λύση για την ίδια θέση θα µπορούσε να είναι και ο Γιώργος Κωτσός, βουλευτής της Ν∆ από την Καρδίτσα.

Όπως έχει γράψει ήδη το Agronews για τις Ευρωεκλογές, αν στα µεγάλα αστικά  κέντρα το κυβερνών κόµµα είχε απώλειες, στις αγροτικές ζώνες η ήττα ήταν µεγάλη. Η εικόνα που προκύπτει από την πρώτη ανάλυση των τελικών αποτελεσµάτων των Ευρωεκλογών, είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής που έδωσε στο κυβερνών κόµµα την περήφανη νίκη του 41% στις εθνικές εκλογές του 2023.

Με άλλα λόγια, αν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόµµα υπολογίζονται κοντά στο 10% σε σχέση µε τα αποτελέσµατα των εθνικών εκλογών του περασµένου καλοκαιριού, στις κυριότερες αγροτικές περιοχές της χώρας η ζηµιά για το κυβερνών κόµµα πλησιάζει στο 20%, δηλαδή είναι διπλάσια. Με ελάχιστες µόνο εξαιρέσεις, οι περισσότεροι νοµοί που θεωρούνται αγροτικοί, κινούνται σε ποσοστά πέριξ του 25%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές εκλογές έδινε τιµές που προσέγγιζαν το 45%. Έτσι, όσο κι αν η σύγκριση δύο ανόµοιων εκλογικών αναµετρήσεων έχει τις αδυναµίες της, η εικόνα σε ότι αφορά στο πνεύµα που επικράτησε στις εκλογές της περασµένης Κυριακής είναι σαφής.

Πιο συγκεκριµένα, χωρίς να χάνει την πρωτοκαθεδρία, το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας στη ∆ράµα ήταν 26,37%, στον Έβρο 29,40%, στην Ηλεία 26,08%, στο Ηράκλειο 24,54% (εδώ προηγείται ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ µε 26,41%) στα Ιωάννινα 27,91%, στην Κοζάνη 26,35%, στη Λάρισα 27,61%, στην Πιερία 25,94%, στη Φθιώτιδα 28,68%, και στη Χαλκιδική 26,37%.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ψήφος των αγροτών στις ευρωεκλογές εκφράζει µε τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηµατικό τρόπο τη διαµαρτυρία όχι απλά µιας πολυπληθούς επαγγελµατικής κατηγορίας αλλά µιας ολόκληρης κοινωνίας για τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η ύπαιθρος. Άλλωστε ο χρόνος που µεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές, ανέδειξε µε εµφαντικό τρόπο το έλλειµµα σχεδιασµού για τον πρωτογενή τοµέα στην Ελλάδα, καθώς το λεγόµενο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία, οι εξελίξεις στο µέτωπο των τιµών παραγωγού έφεραν ξανά στο προσκήνιο το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, η ακρίβεια στο ράφι αποκάλυψε την απουσία εποπτείας στην αγορά, η παταγώδης αποτυχία των πληρωµών (κοινοτικών ενισχύσεων), έφερε στην επιφάνεια το παιχνίδι που γίνεται εδώ και χρόνια στις πλάτες των αγροτών.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2024 01:24Tasos Natsios

Κλάμα Κελλας γελάει όλη η Θεσσαλία Αρε Μητσοτάκη πας γυρεύοντας ψώνισες από τα lidl αυτή τη φορά κ θα πληρώσεις χρυσάφι την επιλογή σου

Απάντηση

17-06-2024 14:11ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Μόνο εμένα μου δίνεται η ιδέα ότι χρησιμοποιεί ο Μητσοτάκης το ΥΠΠΑΤ σαν μέρος να καλύψει χάρες,? Σε όσους έχει ταμένο υπουργείο θα τους περάσει από εδώ.

Απάντηση

14-06-2024 20:26Α-Β

Γιατρεεεεε τα χάπια μου « ο Κώστας Τσιάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που επιτέλεσε ο προκάτοχός του, υπογραμμίζοντας πως όλοι ξέρουν «τον μεγάλο αγώνα» που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΥΠΑΑΤ, ο οποίος έδειξε «σε όλη την κοινωνία και στον πρωτογενή τομέα, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο»

Απάντηση

14-06-2024 15:08Αγροτης

Ο Πρωθυπουργός μας έξυσε τον πάτο του βαρελιού αυτούς βρήκε αυτούς έβαλε...!

Απάντηση

14-06-2024 13:59Μ.Σ

Κάντε ένα άρθρο ότι 150.000 αγρότες δεν έχουν πληρωθεί ούτε οικοσχηματα ούτε συνδεδεμένες.

Απάντηση

14-06-2024 13:58Γιωργος

Και φυσικα για να προσαρμοστει ο νεος υπουργος θα χρειαστει 3-4-5-6-7 μηνες.μεχρι τον επομενο ανασχηματισμο.

Απάντηση

14-06-2024 13:00Έλλην

Αληθεύει ότι ο αυγενακης κάλεσε διάφορους φορείς που ως τώρα δεν δεχόταν να τους δει για να τους βάλει να υπογράψουν επιστολή προς τον Μητσοτάκη ότι κάνει πολύ καλά την δουλειά του και είναι απαραίτητος για την νέα καπ γιαυτο δεν πρέπει να τον αλλάξει δηλαδή πόσο ψώνιο είναι ο άνθρωπος κατέστρεψε τα πάντα άιντε σπίτι σου άνθρωπε φτάνει το κακό που έκανες στον ανασχηματισμο γιατί δεν αλλάζει και ο πρωθυπουργός;

Απάντηση

14-06-2024 12:53Κτηνοτροφος

Δωρεάν εξετάσεις προστάτη στους αγρόκτηνοτροφους τώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τον πρωτογενή τομέα

Απάντηση

14-06-2024 12:37Όλα τα λεφτά λουλούδια

Δεν θέλω παράπονα , ο άρχοντας της χώρας , προσέχει πρώτα την υγεία του αγροτικού πληθυσμού, κ μετά την ευημερία. Περάστε και καμία διάταξη όταν θα ανοίξει το οσδε μαζί με όλη την χαρτουρα , να σκαναρηστουν και βιοχημικές εξετάσεις του κάθε παραγωγού . Όποιος εχει ανεβασμενη χολισθερινη ,ζάχαρο , τριγλικερια κτλ ,πρώτα δίαιτα και μετά πληρωμή . Γιατί εάν δεν έχεις υγεία τι να τα κάνεις τα λεφτά ,αυτό σκέφτηκε δεν εξήγητε αλλιώς . Βρεεεεε στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης γιατρούς. Ετοιμαστείτε για εξετάσεις διαρκειας ,δύο γιατρούς έχουμε , τώρα θα έχουμε τάξη, αλφαδεια κ προπάντων υγεία ., ψυχική και σωματική.🫨🫨

Απάντηση

14-06-2024 12:26a.z

Το θέμα τους είναι να πιαστεί η καρέκλα....από άποψη σχετικότητας αντικειμένου τπτ....μια από τα ίδια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές