BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα δύσκολα που παρέλαβε ο Τσιάρας και οι παγίδες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με το ΟΣΔΕ 2024

Με το καλημέρα στα βαθιά καλείται να… κολυμπήσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, καθώς, δύο τουλάχιστον κρίσιμα θέματα θα πρέπει να τύχουν ειδικού χειρισμού αλλά και ταχείας αντιμετώπισης, αν δεν θέλει να βρεθεί από πολύ νωρίς με την πλάτη στον τοίχο.

pagides-osde-stonOPEKEPE

Γιάννης Πανάγος

6559
12


Η ολοκλήρωση επεξεργασίας των στοιχείων για τις πληρωμές των υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων και προγραμμάτων, έτους 2023, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελεί αναντίρρητα την πρώτη προτεραιότητα.

Κανονικά, αυτό είναι θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το οποίο ο υπουργός δεν θα ‘πρεπε να έχει ευθύνη, καθώς ο Οργανισμός Πληρωμών είναι αυτεξούσιος και θα όφειλε να το έχει λύσει. Έλα όμως, που, ποτέ στην Ελλάδα, η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων δεν λειτούργησε ομαλά, καθώς ποτέ, ο εν λόγω φορέας, δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του θέματος, μεταθέτοντάς τη, πότε σε ιδιώτες «τεχνικούς συμβούλους», πότε στα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και πότε στο ίδιο το υπουργείο;

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Κάπως έτσι, 20 χρόνια μετά την υιοθέτηση του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων από την Ε.Ε. (μεταρρύθμιση Φράνς Φίσλερ 2003) στην Ελλάδα, ο εδώ Οργανισμός Πληρωμών, άγεται και φέρεται από εργολάβους και συντεχνίες που νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη θέση του αγρότη και την πρόοδο της ελληνικής γεωργίας.

Έτσι, ακόμα και η εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία και θα έβρισκε το δρόμο της, αν κάποιοι εκ των εμπλεκόμενων δεν την ήθελαν πακέτο με την από δω και μπρος διαχείριση του ΟΣΔΕ και αν δεν έθεταν θέμα εγκατάλειψης του δημόσιου ηλεκτρονικού νέφους, δηλαδή του gov.gr και επιστροφής της διαδικασίας υποβολής των νέων δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024) με παρωχημένες τεχνολογικά εφαρμογές και φιλοξενίας των δεδομέων στους αδιαφανείς servers κάποιων ιδιωτικών εταιρειών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, καλείται να κινηθεί, μεθοδικά, αποφασιστικά και με σαφήνεια. Καλείται να απαιτήσει, βάσει των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τις αντίστοιχες συμβάσεις, την άμεση και επαρκή διαχείριση των στοιχείων για τα υπόλοιπα πληρωμών του 2023, αποφεύγοντας οποιονδήποτε συμβιβασμό στην υπόθεση των νέων δηλώσεων.

Η νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν καθυστερήσει πάνω από 2 μήνες εξ αιτίας αυτού του ιδιότυπου εκβιασμού και δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα αν καθυστερούσε για μία - δύο ακόμα εβδομάδες, προκειμένου το ένα να είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο δεν θα πρέπει να θυσιαστεί, είναι η υποβολή των δηλώσεων μέσω του gov.gr. Μια καλή λύση επ’ αυτού θα ήταν η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων, δηλαδή Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έτσι ώστε, οι έμπειρες ομάδες τεχνικής υποστήριξης του δεύτερου, να συνδράμουν τις υποθέσεις του πρώτου και εν προκειμένω το κρίσιμο ζητούμενο που είναι η διαχείριση του ΟΣΔΕ και η υποβολή των νέων δηλώσεων, αποκλειστικά μέσω του gov.gr.  

Σε κάθε περίπτωση, μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική λύση επ’ αυτού, θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για το ξεκαθάρισμα πολλών θεμάτων που ταλαιπωρούν σήμερα τη διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να δώσει στο νέο υπουργό, την άνεση να κινηθεί μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα και συντεχνιακές αντιλήψεις που κρατούν την αγροτική οικονομία δέσμια της υπανάπτυξης.

 

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2024 00:28Γεώργιος Λαγός

Έχω υποβάλει την ΕΑΕ του 2023, ως ιδιώτης χωρίς την μεσολάβηση των ΚΥΔ. Επειδή δεν τσεκαρα κατά λάθος τα οικολογικά σχήματα, δεν έχω πληρωθεί μέχρι σήμερα, υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν ξανά οι ΕΑΕ για διόρθωση και αν Ναι πότε μπορεί να γίνει, γιατί είναι κρίμα να χάσω την ενίσχυση γι' αυτό το λόγο!!!?

Απάντηση

17-06-2024 18:37Γιωργος

Παναγο...... ε παναγο......μαζευε τα σαλια σου ρεεεεε......ακομα δεν ανελαβε ο καινουριος,επιασες "μεροκαματο"!!!!!!!!

Απάντηση

17-06-2024 17:26ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΑΛΟ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ [ΟΣΔΕ.ΜΕΣΟ ΚΥΔ.ΕΝΩΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ,ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΦΕΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 17/06/2024 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΗ ΑΚΟΜΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕΣΟ ΚΥΔ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟ ΜΕΣΟ COV.GR.ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΑΧΙΝΕΤ.ΣΚΕΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΕ ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΕΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΑΣ.

Απάντηση

17-06-2024 14:46Sifakis

Ο Αυγενακης πηγε να σπασει αυγα με παρανομες ελληνοποιησεις παρανομες εισαγωγες, ελεγχους κ.τ.λ και τον φαγανε τα καρτελ βλεπε γαλαταδες και οι τεχνικοι συμβουλοι. Τωρα ολοι ασχολουντουσαν με το εαν τα λεφτα πανε στα μπαμπακια ή τα δεσμευμενα αφμ ή αν θα ξαναφάει ο Κάμπος να κυκλοφορούν με ferrari. Το προβλημα ειναι στο ΟΣΔΕ τα συμφέροντα είναι μεγάλα οπως και τα ΚΑΡΤΕΛ καταλαβετε το!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-06-2024 13:05Ντίνος

Πόσο θράσος πρέπει να έχεις ώστε εσύ που τόσο έχεις συμβάλει στην διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πάρει το σύστημα ο κολλητός σου, να έρχεσαι και να κατηγορείς τώρα τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στείνει παγίδες

Απάντηση

17-06-2024 12:41πιτσικαμορτης

λει τωρα,και αν δεν έθεταν θέμα εγκατάλειψης του δημόσιου ηλεκτρονικού νέφους, δηλαδή του gov.gr και επιστροφής της διαδικασίας υποβολής των νέων δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024),Ειδαμε τα αποτελεσματα μεσω gov.gr ποια ηταν στην δηλωση του 2023,η χειροτερη πληρωμη αποκαταβολης οπεκεπε ηταν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

17-06-2024 12:30Εδώ σε θέλω κάβουρα

Εάν περπατάς στα καρβουνα .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές