BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ολοκληρωτική η καταστροφή της Θεσσαλίας

«Στην περιοχή της Θεσσαλίας ο πρωτογενής τοµέας είναι το σηµαντικότερο κοµµάτι της οικονοµικής δραστηριότητας.

24_182

Γιώργος Παπαδημητρίου

15
3
Συνεπώς η τεχνική και επιστηµονική συνδροµή αποτελεί κοµβική σηµασία προκειµένου να επανέλθει η δυνατότητα καλλιέργειας της γης το ταχύτερο δυνατόν. Ωστόσο τώρα προέχει η στήριξη του κόσµου που επλήγη ανεπανόρθωτα και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κοινωνία έχει δώσει παραδείγµατα σε τέτοια δεινά µεγάλης µερίδας συµπολιτών µας, µε το παρών σε ανάλογο εθνικό κοινωνικό προσκλητήριο αλληλεγγύης. 

Επιχείρηση, ο επιχειρηµατίας. ∆εν είναι µόνο που θα βρούµε τα κονδύλια εθνικά και κοινοτικά. Πρέπει να βρεθεί εδώ στο προσκλητήριο της εθνικής διέγερσης η επιχειρηµατική κοινότητα. ∆εν είναι δυνατόν να µην υπάρξουν πάλι κοινωνικοί ευεργέτες.

Με την ευκαιρία αυτή, να γίνει αναφορά και στην ΠΟΦΕΕ στο κοινωνικό προσκλητήριο για την πολύπαθη δοκιµαζόµενη Θεσσαλία από τις καταστροφικές πληµµύρες. Οι Ενώσεις µε τα µέλη τους Λογιστές/Φοροτεχνικοί άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήµατα στους δυο τραπεζικούς λογαριασµούς της Οµοσπονδίας.

Έτσι για να συνειδητοποιούµε ότι το πλήγµα για τη χώρα είναι πολύ µεγάλο. Πολλοί συνάδελφοι και δη οι Ενώσεις µας της Θεσσαλίας θα διαδραµατίσουν (και πρέπει να έχουν συµβουλευτικό λόγο) στην καταγραφή των ζηµιών. Και γίνεται πλήρως αντιληπτό, αρκεί κανείς να δει τι παράγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση µε το 43,5% των µήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυµαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Επίσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παράγεται το 71,10% σε χοιρινό κρέας, το 51,70% σε αµύγδαλα, το 47,50% σε κάστανα, το 38% σε βαµβάκι, το 33% σε ρεβίθια και το 32% σε φακές…». 

Τα παραπάνω αποτελούν µέρος του άρθρου, του εκλεκτού συναδέλφου, δάσκαλου και φίλου Γιώργου Χριστόπουλου στον Φορολογικό κόµβο Taxheaven.

Εγώ θα συµπληρώσω στα παραπάνω παραγόµενα προϊόντα, τον καπνό (η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα παράγουν άνω του 80% των καπνών Virginia), βιοµηχανική ντοµάτα, πιπεριές υπαίθρου, καρπούζια, πεπόνια, κηπευτικά κλπ., στοιχεία που δεν έχω αυτή τη στιγµή.

Μπροστά στην τωρινή καταστροφή, ο ΙΑΝΟΣ του Σεπτεµβρίου του 2020 φαντάζει ανοιξιάτικο ψιλόβροχο…

Εφόσον η κατοικία βρίσκεται εντός των κάτωθι περιοχών, οι οποίες επλήγησαν καθολικά σύµφωνα µε το Πυροσβεστικό Σώµα, δικαιούνται ενίσχυση για την αντιµετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών, ή /και αντικατάσταση οικοσκευής, συνολικού ύψους 6.600 ευρώ για την κύρια κατοικία και 3.300 ευρώ για τη δευτερεύουσα κατοικία (και για µία δευτερεύουσα κατοικία ανά δικαιούχο, χωρίς να απαιτείται αυτοψία από τη Γ∆ΑΕΦΚ (η εικόνα απευθείας από την πλατφόρµα arogi.gov.gr την Πέµπτη 14 Σεπτεµβρίου και ώρα 18:25):

  • ΠΕ Καρδίτσας (Μεταµόρφωση, Βλοχός, Ψαθοχώρι, Παλαµάς, Αστρίτσα, Κοσκινάς, Κόρδα, Μαραθέα, Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ορφανά, Αµπελώνας, Φύλλο, Ριζοβούνι, Παλαιοχώρι, Μαγούλα, Κρανιά, Κυψέλη, Ν.Ικόνιο, Πασχαλίτσα, Ερµήτσι, Γοργοβήτες, Μάρκο)
  • ΠΕ Τρικάλων (Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταµος, Γεωργανάδες, Φανερωµένη, Κεραµίδι)
  • ΠΕ Λάρισας (Νάµατα, Σωτήριο, Νίκη, Χάλκη, Αρµένιο, Αχίλλειο, Καλαµάκι, Κάµπος, Κάστρο, Κουτσόχερο, Υπέρεια, Μεγάλο Ευύδριο, Πυρκαγιά, Βασιλί).

∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Να πούµε τέλος και για τη δηµιουργία ειδικών γραφείων, τα οποία θα βοηθούν τους πληγέντες από τις πληµµύρες στη Θεσσαλία να υποβάλουν αίτηση, ώστε να ενταχθούν στις ενισχύσεις της πλατφόρµας Αρωγή, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων.

Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται µέσα στις ∆.Ο.Υ. των πληγεισών περιοχών, µπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρµα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν µαζί τους τους κωδικούς Taxisnet. Σε περίπτωση απώλειας των κωδικών αυτών, οι πληγέντες θα µπορούν να πάρουν κλειδάριθµο και να αποκτήσουν επί τόπου νέους κωδικούς.

Τα γραφεία λειτουργούν καθηµερινά από την Παρασκευή, 15 Σεπτεµβρίου, στις ∆.Ο.Υ. Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Βόλου, από τις 8:00 έως τις 15:30.

Όχι αιτήσεις στις κόκκινες περιοχές;;

Αυτό ειπώθηκε στην ενηµέρωση του Οικονοµικού Επιµελητηρίου, που έγινε διαδικτυακά την Πέµπτη 14 Σεπτεµβρίου. Παραµένουν όµως αναπάντητα ερωτήµατα για πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. που θα βρεθούν τα στοιχεία για κάποιον που µετακινήθηκε αρχές του 2023 σε µία από τις περιοχές αυτές; Περιµένουµε διευκρινίσεις.

 


Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας  


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2023 20:42TOM KOTSAFTIS

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ,ΓΙΑΤΙ??

Απάντηση

20-09-2023 12:06alex

Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, βάσει την έως τώρα λειτουργία της εφαρμογής arogi.gov.gr δεν έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν αποζημίωσης για την επιχείρηση τους. Τελικά όποτε είναι για να δώσουνε είναι επιχειρηματίες, όταν είναι για να πάρουν δεν είναι. Ενώ είναι ξεκάθαρο οτι η διαφοροποίηση τους απο τον αγρότη με βιβλία, έγινε ξεκάθαρα για λόγους απλοποίησης των λογιστικών δαδικασιών. Αν θέλετε, έχετε το υπ' όψιν σας και αν μπορείτε να το μεταφέρετε. thanx

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία