BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ ο Αμερικανός υπουργός Σάννι Περντιού   

Μεταβατική περίοδος της ΚΑΠ, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, όπως αυτή παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και δείπνο γνωριμίας με τον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας, Σάννι Περντιού και τον Επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι, έχει το πρόγραμμα των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου.

Sonny-Perdue-nachtown

10
0

 Στις 14 Ιανουαρίου, ο νυν επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης οι δυο πλευρές μαζί με την Ιαπωνία, παρουσίασαν ένα κοινό πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκεί φάνηκε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν αφενός στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς για τα αγροτικά τους προϊόντα αλλά και στο αφήγημα περί αναχρονιστικής αντίληψης της γεωργίας από πλευράς ΕΕ, συνεπώς αναμένεται ότι η παρουσία του αμερικανού Υπουργού σε τμήμα των εργασιών, θα έχει ενδιαφέρον. Φυσικά το θέμα των υφιστάμενων δασμών σε αγροτικά προϊόντα της ΕΕ όπως είναι η κομπόστα και η φέτα, αλλά και η απειλή για αναθεώρηση της λίστας που θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγή οίνου και ελαιολάδου όλων των κρατών μελών αναμένεται να απασχολήσουν.

Ας σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο της ΕΕ που θα διεξαχθεί υπό Κροατική προεδρία και στο πλαίσιό του, η υπουργός Γεωργίας της χώρας, Μαρίγια Βούκοβιτς θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της.

Προτεραιότητα για την κροατική προεδρία θα είναι µία συµφωνία όσον αφορά το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο ικανοποιώντας τα αιτήµατα πολιτών και χωρών και γι’ αυτό το λόγο, ο προϋπολογισµός στις πολιτικές συνοχής και γεωργίας πρέπει να παραµείνει άθικτος, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Andrej Plenkovi την περασµένη εβδοµάδα. Όσον αφορά ειδικότερα την αγροτική οικονοµία, προέχει η συµφωνία για την ΚΑΠ όσον αφορά στην Επιτροπή Γεωργίας, σύµφωνα µε το πρόγραµµα της Κροατίας, ωστόσο, αναλυτές θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συµβεί µέχρι το καλοκαίρι.  Επιπλέον, η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Μαρίγια Βούκοβιτς, θα έχει ως αποστολή στην Επιτροπή Γεωργίας να συνεργαστεί µε τα κράτη-µέλη ώστε να προετοιµαστεί καλύτερη η µεταβατική περίοδος της ΚΑΠ µετά την παράταση που δόθηκε.

«Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στις οικογενειακές εκµεταλλεύσεις και τους νέους γεωργούς, στη βιώσιµη περιβαλλοντική διαχείριση και στην ενδυνάµωση της βιοοικονοµίας και των έξυπνων χωριών. Οι διαπραγµατεύσεις για το Ευρωπαϊκό Ταµείο Θάλασσας και Αλιείας θα ενταθούν, µε έµφαση στη βιωσιµότητα των µικρών παράκτιων ποταµών», καταλήγει σχετικά µε τις προτεραιότητές της για τη γεωργία, η κροατική προεδρία. Σηµειώνεται πως η πρώτη γνωριµία της Κροάτισσας µε τη Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας, θα πραγµατοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

 

 

Σάννι Πέρντιου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά