Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Βήμα - βήμα πριμ εξόδου και προώθηση διαδοχής αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Το πρώτο ολοκληρωµένο προσχέδιο του Μέτρου δηµιουργίας συνεργατικών σχηµάτων αποχωρούντος – νέου γεωργού µε τίτλο «Προώθηση της διαδοχής στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις» µέσω του νέου ΠΑΑ είναι γεγονός.

4-5_pin

Γιώργος Κοντονής

5427
1

Βήμα - βήμα πριμ εξόδου και προώθηση διαδοχής αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα πρότυπα των Ισπανών

Πρόκειται για κείµενο που προέρχεται από την επεξεργασία των ισπανικών αρχών, το οποίο έρχεται να δώσει µία πολύ καλή κατεύθυνση για το τι πρέπει να περιµένουν οι Έλληνες αγρότες στα πλαίσια της προετοιµασίας του Μέτρου από τις εδώ αρχές.

Στο σχέδιο αναφέρεται πως η επιδότηση θα δίνεται για µία 7ετία ανάλογα τον µέσο όρο εσόδων (κόστος ευκαιρίας) που έβγαζε από τη γεωργία ο αγρότη που αποχωρεί (συµπεριλαµβανοµένων των ενισχύσεων), ενώ το πριµ εξόδου θα µπορεί να δίνεται και για περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Συγκεκριµένα, το πλάνο έχει ως εξής:

Επιλέξιµοι δικαιούχοι

Φυσικά ή νοµικά πρόσωπα επικεφαλής εκµετάλλευσης που έχουν συµπληρώσει τα προβλεπόµενα έτη συνταξιοδότησης ή πρόκειται να τα συµπληρώσουν στο τέλος της συνεργασίας, ή που έχουν άλλες δικαιολογηµένες αιτίες ανωτέρας βίας, και παραχωρούν τη γεωργική τους εκµετάλλευση σε άλλο φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που θέλει να τον διαδεχτεί στο αγρόκτηµα µέσω συνεργασίας.

Προϋποθέσεις επιλεξιµότητας

Παρουσίαση ενός έργου συνεργασίας µεταξύ συνταξιούχου αγρότη και του διαδόχου που πρόκειται να εγκατασταθεί στο αγρόκτηµα (µέσω µίσθωσης, σύµβασης πώλησης), το οποίο θα οδηγήσει σε ολική µεταβίβαση της εκµετάλλευσης.

Χαρακτηριστικά εκχωρητή:

Να είναι ενεργός αγρότης κατά την υποβολή της αίτησης. Να έχει εγγραφεί στο Μητρώο Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων τα τελευταία 5 χρόνια. Να βρίσκεται σε κατάσταση καθιερωµένης συνταξιοδότησης ή να πληροί τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσει από τη δραστηριότητα σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία ή να έχει άλλη δικαιολογηµένη αιτία διακοπής της δραστηριότητας (π.χ. µόνιµη εργασιακή αναπηρία).

Χαρακτηριστικά προσώπου στον οποίο εκχωρείται η εκµετάλλευση: Πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και κάτω των ετών που υποδεικνύονται από κάθε περιφερειακή αρχή. Φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, που είναι στην ηλικία που αναφέρεται στο προηγούµενο σηµείο και αναλαµβάνει την αγροτική εκµετάλλευση.

Ποσοστό ενίσχυσης

Μορφή ενίσχυσης: Επταετής επιδότηση υπό τη µορφή ποσού που καλύπτει το κόστος συνεργασίας και το κόστος των έργων και των εργασιών που εκτελούνται. Ο υπολογισµός της ενίσχυσης εξαρτάται από το κόστος ευκαιρίας (έσοδα συν ενισχύσεις ή Τυπική Απόδοση) µε βάση έναν ετήσιο µέσο όρο βάσει του προσανατολισµού του αγροκτήµατος για το άτοµο που συνταξιοδοτείται, µαζί µε τον υπολογισµό του χρόνου που αφιερώνεται στην εκπαίδευση και τη µετάδοση πληροφοριών στο διάδοχο πρόσωπο καθώς και το κόστος που προκύπτει από αυτή τη συνεργασία.

Ενίσχυση των νεαρών

Η υποχρεωτική εκπαίδευση/κατάρτιση των νεαρών αγροτών ώστε να είναι δικαιούχοι της «Συµπληρωµατικής Εισοδηµατικής Ενίσχυσης των Νέων Γεωργών» στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, προβλέπεται στο στρατηγικό σχέδιο. Σύµφωνα µε τη Χρυσούλα Θεοδωρίδου από το Τµήµα ΚΑΠ  και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ, η υποχρέωση αυτή έρχεται από τα ευρωπαϊκά νοµικά κείµενα, κάτι που σηµαίνει
ότι η χορήγηση αυτής της ενίσχυσης δεν θα δίνεται σε όλους τους νεαρούς αγρότες όπως γίνεται την τρέχουσα περίοδο.
Η συµπληρωµατική εισοδηµατική στήριξη για νέους αγρότες χορηγείται για µέγιστη διάρκεια πέντε ετών, αρχής γενοµένης από το πρώτο έτος υποβολής της αίτησης πληρωµής για νέους αγρότες. ∆ηλαδή, δικαιούχοι θα οριστούν το 2023 επίσης όσοι νέους αγρότες έκαναν πρώτη φορά ΟΣ∆Ε το έτος 2019 και µετά. Για το 2024 όσοι έκαναν πρώτη φορά ΟΣ∆Ε το 2020 κ.ο.κ. Η στήριξη λαµβάνει τη µορφή ετήσιας αποσυνδεδεµένης πληρωµής ανά επιλέξιµο στρέµµα ή κατ’ αποκοπή ποσού, σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά νοµικά κείµενα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-10-2021 12:16DAVINA CLAIRE

Γεια σας; Εάν χρειάζεστε επειγόντως δάνειο, κάντε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance. Το όνομά μου είναι Davina Claire, είμαι η οικονομική διευθύντρια της Novelty Finance. Έχω υποπέσει στην αντίληψή μου ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις δυσκολεύονται τόσο πολύ να λάβουν δάνειο είτε από Τράπεζες είτε από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εταιρεία μου (Novelty Finance) είναι εδώ για να σας παρέχει και να σας βοηθήσει με το δάνειο που χρειάζεστε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: noveltyfinances@gmail.com OR να στείλετε μήνυμα στο WhatsApp μέσω +447915601531 Είτε θέλετε να δώσετε ώθηση στον τρόπο ζωής σας είτε έχετε να αντιμετωπίσετε ένα απροσδόκητο έξοδο, ένα δάνειο από τη NOVELTY FINANCE είναι αυτό που χρειάζεστε. Η NOVELTY FINANCE είναι ευέλικτη: μπορείτε να δανειστείτε έως και δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ (15.000.000,00 €), με κατάλληλες περιόδους αποπληρωμής έως και 30 χρόνια. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση είτε για δάνειο με εξασφάλιση είτε για δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά προσωπικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, στεγαστικών δανείων και δανείων εξυγίανσης χρέους που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τις περιστάσεις σας με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία