BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Όριο τα 1.750 ευρώ ανά εκμετάλλευση για το συμπληρωματικό πριμ νεαρών αγροτών στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ

Με όριο τα 250 στρέµµατα αγροτικής έκτασης ανά δικαιούχο, δηλαδή µέγιστο ποσό επιδότησης στα 1.750 ευρώ ανά εκµετάλλευση, καθορίστηκε η «Συµπληρωµατική Εισοδηµατική Στήριξη των Νέων Γεωργών», σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Main-image-1-c_EM_

Γιώργος Κοντονής

6618
1

Πρόκειται για στρεµµατική επιδότηση 7 ευρώ το στρέµµα σε όλη την επιλέξιµη έκταση του δικαιούχου και δεν εξαρτάται από τα δικαιώµατα ενίσχυσης. 

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης το 2023

1) Τα Φυσικά Πρόσωπα µε πρώτη υποβολή αίτησης ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣ∆Ε) το έτος 2023, εφόσον:

  • δηµιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκµετάλλευση ως επικεφαλής της εκµετάλλευσης ή
  • το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας τους προσδιορίζεται από το έτος 2019 και µετά.
  • είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της πρώτης αίτησης (2023).
  • ∆ιαθέτουν: Κατ’ ελάχιστο, είτε επίπεδο γνώσεων 4 (Επαγγελµατική Σχολή ή Λύκειο), είτε εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) που δεν αποτελεί µέρος πιστοποιητικού ή διπλώµατος (µη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρµόδια αρχή) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυµνασίου).

Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν επαρκή επαγγελµατικά προσόντα. Τα προσόντα αυτά είναι: Άσκηση του επαγγέλµατος του αγρεργάτη µε πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναµο χρονικό διάστηµα µε µειωµένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρµόδια αρχή, δελτία µισθοδοσίας ή εργόσηµο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελµατικές δραστηριότητες) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυµνασίου).

2) Γεωργοί που εντάχθηκαν στο καθεστώς γεωργών νεαρής ηλικίας τα έτη 2019-2022 και δεν έχει λήξει η διάρκεια των 5 ετών από την εγκατάστασή τους ως επικεφαλής εκµετάλλευσης.

Οι φετινές απαιτήσεις

Όσον αφορά τις φετινές αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης θα ισχύσει το καθεστώς «Ενίσχυση για Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας» όπως το γνωρίζουµε έως σήµερα, καθώς αφορά την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Το πριµ υπολογίζεται στο 25-50% της µέσης αξίας των δικαιωµάτων των νεαρών αγροτών, µε όριο τα 25 δικαιώµατα (250 στρέµµατα). ∆ηλαδή ένας αγρότης µε µέση µοναδιαία αξία δικαιώµατος τα 200 ευρώ (20 ευρώ το στρέµµα) θα λάβει από 50 έως 100 ευρώ ανά δικαίωµα (καθορίζεται ετησίως) για έως 25 δικαιώµατα. Για το έτος υποβολής 1ης αίτησης το 2022 δικαιούχοι θα είναι:

  • όσοι/-ες γεννήθηκαν από 01.01.1982 έως 31.12.2004
  • το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας τους προσδιορίζεται από το έτος 2018 και µετά.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2022 12:57Ολεγκ

Αυτος γεγονος,που συνέχεια ορίζουν όρια υλικά κατα των 40 ετων: θεωρώ διάκριση και μη ανταπόκριση στην αγορά της Ελλάδας!!Εαν δεν φύγει απο τα μιαλα κάποιον υπαλλήλων,οτι μονάχα οι νέοι έχουν αυτήν δυνατότητα,ενω οι πιο κατασταλαγμένοι άνθρωποι πιο μεγαλης ηλικίας και με ενοικοιαστηρια των στρεμάτων αδικουν χωρίς λογου!!Θα έπρεπε καλύτερα να έχουν το όριο για ποσο καιρό ο λεγόμενος άνθρωπος είχε ενοικιαστηριο και όχι όριο ηλικιας:που μερικοί κανουν κουμπινες και ενοικιάζουν κάποια στρέμματα πριν αυτά τα καμπάνια!!!Εμείς πια με διακρίσεις ηλικίες!!Εμείς 50 ετών στο τάφο να πάμε δηλαδή;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά