BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ανοχύρωτη η μετατροπή Βιολογικών, αξιώσεις για διπλό πριμ ανά χωράφι

Ανοιχτό είναι το πεδίο να διεκδικήσουν οι παραγωγοί την είσοδό τους και στο πρόγραµµα µετατροπής βιολογικής γεωργίας του ΠΑΑ για τα ίδια αγροτεµάχια που δήλωσε στη διατήρηση βιολογικών πρακτικών των eco-schemes, καταγγέλλουν οι πιστοποιητικές φορείς.

metatroph-viologikwn-prim-ana-xorafi

Γιώργος Κοντονής

2695
6

Ανοχύρωτη μένει και η μετατροπή Βιολογικών από αλεξιπτωτιστές που αποκτούν αξιώσεις για διπλό πριμ ανά χωράφι

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν εκφραστεί επισήµως φόβοι από την πλευρά των φορέων προς τις αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, πως λόγω της δυσλειτουργίας της Ηλεκτρονικής Βάσης ∆εδοµένων (ΗΒ∆), κάποιος που πληρώθηκε βιολογικά από την αίτηση που έκανε το καλοκαίρι, µπορεί όπως έχουν τα πράγµατα να διαγραφεί από τον πιστοποιητή και να πάει να διεκδικήσει πριµ από την µετατροπή των βιολογικών που είναι υψηλότερο, στη νέα πρόσκληση που αναµένεται να εκδοθεί εντός της Άνοιξης.

Προφανώς, για το αν κάποιος εντάχθηκε στη διατήρηση βιολογικών πέρα από την πιστοποίηση, µπορεί να ελεγχθεί άµεσα από το αν πληρώθηκε τα eco-schemes, οπότε το ζήτηµα είναι το ΥΠΑΑΤ να προλάβει τέτοιες καταστάσεις εν τη γενέση τους. Βέβαια, οι πληρωµές των eco-schemes θα γίνουν χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο σε αντίθεση µε τα όσα γινόντουσαν στα βιολογικά του ΠΑΑ όπου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσε επιβεβαίωση συµµόρφωσης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 960 της Agrenda


Παραπίσω πάει η πρόσκληση της Μετατροπής Βιολογικών

Σηµειώνεται πως ο προϊστάµενος της ΕΥ∆ ΠΑΑ, Νίκος Μανέτας, είχε ο ίδιος ανακοινώσει δηµοσίως στα περιθώρια εκδήλωσης της περασµένης Agrotica, πως η πρόσκληση για τη Μετατροπή στις Βιολογικές Πρακτικές του ΠΑΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ θα εκδοθεί εντός του Απριλίου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται µε νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγω για «προβλήµατα» που έχουν παρουσιαστεί τα οποία δεν έχουν να κάνουν µε το θεσµικό πλαίσιο το οποίο είναι έτοιµο. Η καθυστέρηση αυτή δεν αποκλείεται και να συνδέεται µε το «παράθυρο» αυτό που έχει ανοίξει για τα αγροτεµάχια που βρίσκονται στη διατήρηση.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίθεση µε τη «διατήρηση» των eco-schemes, η «µετατροπή» του ΠΑΑ, δίνει το δικαίωµα στους παραγωγούς να εντάξουν τα αγροτεµάχιά τους και σε κάποιες δράσεις των eco-schemes. Ωστόσο, στο ΠΑΑ οι δεσµεύσεις είναι τριετίας (όχι ετήσιες όπως στα eco-schemes) και ανεβαίνουν από τους παραγωγούς ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρµογή του Μέτρου τα παραστατικά συµµόρφωσης ειδικών διατάξεων των Βιολογικών. Οπότε υφίστανται ορισµένοι φραγµοί σε αντίθεση µε τα οικολογικά σχήµατα.

Προς το παρόν πάντως είναι δύσκολο να εκτιµηθεί ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν φέτος όσοι έκαναν αίτηση στο περασµένο ΟΣ∆Ε για ένταξη στη διατήρηση των Βιολογικών. Όλοι περιµένουν να δουν το ποσό που τους περιµένει κατά την πληρωµή (πριν το Πάσχα) και αρκετά πιθανό είναι να αλλάξουν τις επιλογές τους εφόσον δουν ότι το πριµ τελικά δεν αξίζει.

Φέτος πάντως για ορισµένες µεγάλες καλλιέργειες όπως για παράδειγµα είναι το βαµβάκι και το καλαµπόκι οι επιλογές πέρα από τη ∆ράση 6 (ψηφιακά εργαλεία) είναι περιορισµένες.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

11-04-2024 15:28k

Οι Φορεις Πιστοποιησης (Βιολογικών) ελέγχονται από το αρμόδιο τμήμα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο και τους δίνει την άδεια να εκδίδουν χαρτιά πιστοποίησης. ΕΛΕΓΧΟΣ τι έχει εκδωθεί και κυρώσεις στους Φορείς Πιστοποίησης, οι οποίοι υποτίθεται τώρα ανυσήχησαν αφού έβαλαν χιλιάδες 150ευρα παραγωγών στην τσέπη για το τίποτε.Δεν μπορεί ο Ελγο να έχει απορυθμίσει την λειτουργία του Agro λόγω ελεγκτικών-γραφειοκρατικών υπερβολών και απ΄οτην άλλη να έχει πιστοποιήσεις βιοκαλλιέργειας ανεξέλεγκτες.ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΟΛΩΝ.

Απάντηση

08-04-2024 13:47Stavraetos

Επίπεδο αγροτών άριστο... Τα δέοντα στην περδικα που περπατει λεβεντια...

Απάντηση

08-04-2024 10:46ΦΤΟΥ ρε!

Μπουρδελο!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

08-04-2024 08:51ΑΓΡΟΤΗΣ

ΜΠΟΡΝΤΕΛΟ μπαίνει οποίος θέλει όπου θέλει ΑΓΡΟΤΙΑ μπαίνει οποίος θέλει όπου θέλει πια η διαφορά αυτό θεωρούν πρόοδο στην κυβέρνηση που θα βγει τώρα να ζητήσει την ψήφο μας πάλι για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο ευκαιρία τώρα στης ευρωεκλογές να τα κάνουμε όλα ΜΠΟΡΝΤΈΛΟ όλοι κάτω από 20% να είναι να πέσουν τα μούτρα τους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά