BACK TO
TOP
Πληρωμές

Νωρίτερα πληρωμή eco-schemes, περί 700 εκατ. μπαίνουν ως τέλη Απρίλη

Προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα, τα γνωστά eco-schemes, βάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΝΔ, με την τοποθέτησή του αυτήν, να μεταφράζεται σε μια επικείμενη πληρωμή των πριμ αυτών, ενδεχομένως αμέσως μετά την καταβολή των συνδεδεμένων που ήδη δρομολογείται για τα μέσα Απριλίου.

pliromes-pasxa_site

9731
39

Νωρίτερα λογαριάζει πληρωμές eco-schemes ο Αυγενάκης, περί τα  700 εκατ. ευρώ σύνολο μέχρι τέλος Απριλίου

Σε κάθε περίπτωση, συνολικά 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχουν καταβληθεί στους αγρότες πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού που επαναλαμβάνουν τη δέσμευση για εξόφληση 88 εκατ. σε χρωστούμενα του τσεκ, πίστωση 245 εκατ. συνδεδεμένων και 425 εκατ. eco-schemes.

Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε πως «υπάρχει συνέπεια ως προς τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ενημέρωση του υπουργείου.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει:

Η συνέπεια, η σοβαρότητα και η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, χαρακτηρίζουν την 50χρονη διαδρομή της ΝΔ στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή το Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα.

Όπως τόνισε, η πορεία της ΝΔ είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και σημείωσε ότι η Ελλάδα, χάρη στις αποφάσεις του ιδρυτή της, βρίσκεται στην καρδιά, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Επισήμανε δε ότι το Συνέδριο είναι το σημείο εκκίνησης για την νικηφόρα πορεία της ΝΔ προς τις εκλογές, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στα αγροτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στον διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει με στόχο την επίτευξη, πριν από τις ευρωεκλογές ή πριν από την αλλαγή της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων τις βασικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και πιο λειτουργική για τους  αγρότες. 

Πρόκειται για συμμαχίες και συντονισμός που επιτυγχάνεται και μέσω των προσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των υπουργών, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ κι επισήμανε ότι η αγροτική διπλωματία που έχει αναπτυχθεί εκ μέρους του, αποδίδει καρπούς  και τα αιτήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών έχουν βρει ευήκοα ώτα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Τόνισε δε, ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατεί η Ελλάδα. 

Αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας και στις επικείμενες επισκέψεις του στην Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην αλλαγή, συγκεκριμένων σημείων στην ΚΑΠ, όπως:

  • Η απλοποίηση των ελέγχων για μικρούς κλήρους, κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήματα, που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Μεταφορά χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.
  • Το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν αυτές οι αλλαγές θα είναι αδύνατον τα κράτη - μέλη να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων που δικαιούνται. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα να εγκριθεί και για εφέτος η εξαίρεση από το καθεστώς της αγρανάπαυσης, μια απόφαση που αφορά 1,5 εκατομμύρια στρέμματα και 127.000 γεωργούς οι οποίοι θα εισπράξουν και τα χρήματα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αλλά και το εισόδημα που θα προκύψει από την καλλιέργεια των εκτάσεων που θα έμπαιναν σε αγρανάπαυση. 

Τέλος ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει συνέπεια ως προς τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι:

  • Την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.
  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ  της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ.  ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (39)
Προσθήκη σχολίου

20-04-2024 22:40Farmer

να βγει ένας γ@μω υπεύθυνος σ αυτό το ξεφραγο αμπέλι να πει τι γίνεται με τα γ@μω οικολογικά σχήματα? Οι " άνθρωποι" ζουν σε έναν παράλληλο σύμπαν που λέγεται μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει .... Οι άλλοι να πνγμθνε.. κύριοι πέρασε όλος ο χειμώνας με τις περσινές ζημιές που καταστράφηκαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, Έχουμε έναν υπουργό από τον Νοέμβριο του 2023 να λέει όχι Γενάρη όχι Μάρτη όχι Πάσχα ... Και δεν ρίξαμε λιπάσματα φέτος σε 2 βδομάδες αρχίζει συγκομιδή... Άθλιοι

Απάντηση

19-04-2024 17:52Farmer

Υπαρχει άρθρο που λέει ότι πληρώνονται τελικά μετά το Πάσχα .... Και το σήριαλ συνεχίζεται .. αφού τα κοματοσκυλα είναι ταισμενα καλά όλα καλά οι υπόλοιποι ξέρετε...

Απάντηση

06-04-2024 20:40Πιτσικαμορτης

Νωρίτερα από τι;

Απάντηση

05-04-2024 21:59Γιώργος

Κλειστές οι τράπεζες για 6 μέρες για το Πάσχα των Ορθόδοξων. Μας έχουν διαλύσει και πάει το μυαλό μας στο κακό.....!!!!!!! Αλλά αφού το είπε ο υπουργός: πριν το Πάσχα οι πληρωμές;;;;;;;?????

Απάντηση

05-04-2024 21:36pitsikamortis

ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΑΤΑ

Απάντηση

05-04-2024 20:52Έλλην

Δηλαδή τι θέλει ο αυγενακης να του πούμε μπράβο τα έχουν κάνει όλα μπάχαλο βγαίνει μιλάει και από πάνω λες και μας κάνουν χάρη που θα πληρώσουν αυτά που κρατάνε τόσο καιρό για να παρουσιάζουν πλεονάσματα καμία κουβέντα για τα ζωικά κύριε αυγενακη μας μπαα συνέπεια σοβαρότητα σταθερότητα τουλάχιστον μην πιάνετε αυτές της λέξεις στο στόμα σας είναι ντροπή για το κόμμα σας όχι ότι η άλλοι ήταν καλύτεροι ίδιοι είστε ολοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-04-2024 19:09Στρατης

Λάθος ο Τίτλος και παραπλανητικός. "Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα". Δεν γράφει πριν το Πάσχα όπως τα άλλα. Αρα ζήσε Μαη να φας τριφύλλι.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (9)

05-04-2024 17:45Ευαγγελια

Ενεργοποίησε την κάρτα του αγρότη ο κόσμος δεν θα μπορεί να σπείρει χρειαζόμαστε ρευστό δώστε και τα οικολογικά και τις συνδεδεμένες και αφήστε τα μεγάλα λόγια.

Απάντηση

05-04-2024 17:35Αλέξανδρος

Ευτυχώς που φέτος το Πάσχα δεν πέφτει τον Αύγουστο γιατί τότε θα πληρώσουν τα λεφτά μας.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-04-2024 17:10Aek

Ρε σεις ενεργοποίηστε την κάρτα του αγρότη ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ρευστότητα ξυπνατεεεεε ρεεεε μπιρρρρρρ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα