BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Θωράκιση ενάντια στο στρες και υψηλές αποδόσεις στα σιτηρά

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εφαρµογής της φυλλοδιαγνωστικής µεθόδου στην πράξη. Εµπειρικά και κρατώντας το ιστορικό λίπανσης για την κάθε καλλιέργεια γίνονται οι εφαρµογές λίπανσης, λέει ο Αθανάσιος Κουτουκίδης της ΈΝΩΣΗΣ.

18-39_5

Καλλιόπη Τσαρνά

426
0

Από όταν όµως ξεκίνησε η συνεργασία του συνεταιρισµού µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α αυτό άλλαξε. Πλέον, τα µέλη του συνεταιρισµού έχουν σύµµαχο τους Συµβούλους Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, µεταξύ των οποίων βρίσκονται η Έφη Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager, ο Χρήστος Τσακίρης, Σύµβουλος Θρέψης και Τεχνικός Πωλήσεων του νοµού Έβρου και ο Ιωάννης Μπόρος, Περιφερειακός ∆ιευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Υπάρχει µεγάλη καθοδήγηση και ενηµέρωση για την σύνθεση του προϊόντος, τις δοσολογίες και για το πότε το λίπασµα πρέπει να εφαρµοστεί» αναφέρει ο προϊστάµενος του Γεωτεχνικού τµήµατος του Συνεταιρισµού. Ο ίδιος συµβουλεύει τα µέλη του συνεταιρισµού για διαφυλλική εφαρµογή των προϊόντων της σειράς SEACTIV τα οποία εκτός από θρέψη περιέχουν παράγοντες κατά του στρες που προκαλείται στην καλλιέργεια από αβιοτικούς παράγοντες. Αυτό φαίνεται να έχει σπουδαίο ρόλο πλέον στις µέρες µας λόγω της κλιµατικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινοµένων που έπληξαν αρκετές περιοχές της χώρας µας.

Προηγµένη τεχνολογία βιοδιεγερτών

Η µεγάλη γκάµα προϊόντων της σειράς SEACTIV προσφέρει ισορροπηµένη θρέψη και ανταποκρίνεται ανάλογα µε τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η καλλιέργεια του ηλίανθου, η οποία είναι απαιτητική σε βόριο και πολλά από τα µέλη του συνεταιρισµού επέλεξαν τον βιοδιεγέρτη SEACTIV GOLD, το οποίο είναι πλούσιο σε Βόριο και Μολυβδαίνιο. Η αποτελεσµατικότητα της απόδοσης των λιπασµάτων φαίνεται κατευθείαν µετά την εφαρµογή τους καθώς τα φυτά δείχνουν «ντοπαρισµένα» εξηγεί. Η τεχνολογία SEACTIV που περιέχει ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών καθώς και την κίνηση τους εντός του φυτού, εξασφαλίζοντας οµοιόµορφη θρέψη, ανθοφορία και υψηλή ποιότητα αποδόσεων σπόρων. Η αύξηση της αντοχής των καλλιεργειών σε αβιοτικά στρες οφείλεται στην Γλυκίνη Μπεταΐνη ενώ τα επιλεγµένα αµινοξέα και το σύµπλεγµα IPA διεγείρουν την φωτοσυνθετική δραστηριότητα και ισχυροποιούν την διασυστηµατικότητα και βιοδιέγερση των εξειδικευµένων προϊόντων  της σειράς. Τα προϊόντα  της Timac Agro | ΛΥ∆Α θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στο πρόγραµµα θρέψης της ΈΝΩΣΗΣ καθώς έχουν πλέον αποδείξει ότι ανταποκρίνονται στις θρεπτικές ανάγκες των καλλιεργειών και δίνουν αυξηµένες αποδόσεις.

Συν 20% στις αποδόσεις των σιτηρών και ένα ολοκαίνουργιο ψεκαστικό μηχάνημα 

Ένα υπερσύγχρονο ψεκαστικό µηχάνηµα από την ARCADIA TERRA κέρδισε μετά από κλήρωση ο Αδάμ Δουλούδης που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Ο Αδάμ είναι ένας νέος αγρότης και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδος «Η ΈΝΩΣΗ». Πριν από δύο περίπου χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τις καλλιέργειες μαλακού και σκληρού σίτου, κριθαριού για κτηνοτροφία, ηλίανθου και μηδικής, σε εκτάσεις που ξεπερνούν τα 700-750 στρέμματα. Οι σπουδές στην γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το αγροτικό οικογενειακό υπόβαθρο οδήγησαν τον Αδάμ στην απόφαση ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα. Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα επέλεξε τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α καθώς γνώριζε από άλλους παραγωγούς ότι είναι ποιοτικά, πολύ αποδοτικά και βελτιώνουν την παραγωγή.

Αναβάθμιση των καλλιεργειών

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί συστηματικά τα προϊόντα της σειράς SEACTIV και τα αποτελέσματα φάνηκαν από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. «Τα λιπάσματα της Timac Agro | ΛΥ∆Α αναβάθμισαν τις καλλιέργειες μου και έδωσαν αύξηση των αποδόσεων πάνω από 20%» εξηγεί ο Αδάμ.  Ένα από τα λιπάσματα που ξεχώρισε ο παραγωγός ήταν το SEACTIV VITAL το οποίο χρησιμοποίησε στην καλλιέργεια επίσπορου ηλίανθου με στόχο να βελτιώσει την ανάπτυξη των φυτών και να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. «Είδα άμεση ανταπόκριση. Το λίπασμα έγινε γρήγορα αφομοιώσιμο από τα φυτά, το χρώμα άλλαξε, πρασίνισε που αυτό ήταν και το επιθυμητό αποτέλεσμα» αναφέρει ο Αδάμ. Η αύξηση της αξίας του τελικού προϊόντος που συγκομίστηκε απέδειξε την εξαιρετική ποιότητα των λιπασμάτων της σειράς SEACTIV καθώς ο παραγωγός κατάφερε να πουλήσει την παραγωγή του σε υψηλές τιμές στην αγορά. Πλέον είναι σίγουρος για το πρόγραμμα θρέψης των καλλιεργειών του και για τη χρήση των λιπασμάτων της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Ο ίδιος δηλώνει ανυπόμονος για την επόμενη εφαρμογή λίπανσης στις καλλιέργειες του για να βάλει σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο ψεκαστικό μηχάνημα που κέρδισε από τον διαγωνισμό, ένα μηχάνημα «διαμάντι» όπως το χαρακτήρισε.

Αύξηση παραγωγής με τους βιοδιεγέρτες της Timac Agro | ΛΥ∆Α

Ίσως ένας από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της χώρας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδος «Η ΈΝΩΣΗ», ιδρύθηκε το 1944 από αγρότες της περιοχής που πίστεψαν στο δικαίωμα του «συνεταιρίζεσθαι» και έβαλαν τις βάσεις της ΈΝΩΣΗΣ για να εξελιχθεί σε μια δυναμική οργάνωση που κατέχει κυρίαρχη θέση στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Λάμπης Κουμπρίδης, είναι περήφανος τόσο για τα 1.000 μέλη που απαριθμεί πλέον η ΈΝΩΣΗ καθώς και για τις υψηλές αποδόσεις των καλλιεργειών τους που οφείλονται στη χρήση των λιπασμάτων της εταιρείας Timac Agro | ΛΥ∆Α. Μέλος του συνεταιρισμού είναι ο παραγωγός Αδάμ Δουλούδης ο οποίος κέρδισε ένα σύγχρονο ψεκαστικό μηχάνημα από την ARCADIA TERRA λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εξήγησε ότι βασική παραγωγή αποτελούν τα δημητριακά και οι ελαιούχοι σπόροι. Ενδεικτικά αναφέρει ο πρόεδρος για τη συγκομιδή σκληρού και μαλακού σίτου για φέτος 30-35 χιλ. τόνους παραγωγής, για το βαμβάκι 6-7 χιλ. τόνους και για το καλαμπόκι 15 χιλ. τόνους.

Η καλλιέργεια του ηλίανθου, αποτελεί περίπου το 10% της εγχώριας παραγωγής ελαιούχων σπόρων και καλλιεργείται σε μια έκταση 100-120 χιλ. στρεμμάτων. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής αποτελούνται από περίπου 600 χιλ. στρέμματα εκ των οποίων τα μισά εκμεταλλεύονται μέλη του συνεταιρισμού. Η χρήση των λιπασμάτων της Timac Agro | ΛΥ∆Α από τα μέλη της ΈΝΩΣΗΣ βοήθησε στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών τους και στην βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των συγκομιζόμενων προϊόντων τους, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος τους. Ο προϊστάμενος του Γεωτεχνικού τμήματος της ΈΝΩΣΗΣ, Αθανάσιος Κουτουκίδης, μίλησε για την συνεργασία του με την Timac Agro | ΛΥ∆Α που μετράει πλέον 2 χρόνια και δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία ή αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων της σειράς SEACTIV καθώς ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα που βλέπουν στα φυτά τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία