BACK TO
TOP
Αγροτουρισμός

Κτήμα Taygetos Herbs

Τρεις φίλοι και συνεργάτες με ένα κοινό όραμα: Να αναδείξουν τη μαγεία του Ταΰγετου με εφόδια το επιστημονικό υπόβαθρο και τις γνώσεις για τις καλλιέργειες του τόπου. Ο Ταΰγετος είναι γεμάτος θησαυρούς που αξίζει να γίνουν γνωστοί. Η Taygetos Herbs, ξεκίνησε από το πιο πολύτιμο: το τσάι του βουνού.

DSC_0023-1170x760

134
0

Το βότανο
Το αγαπημένο προϊόν, το βιολογικό τσάι του βουνού, γνωστό και ως «σιδερίτης», είναι ένα βότανο που υπάρχει εδώ και αιώνες στα ελληνικά βουνά. Ο Sideritis Clandestina είναι ένα είδος ενδημικό στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων.



Το βουνό
Το όνομα «Ταΰγετος» είναι από τα αρχαιότερα που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Εμφανίζεται ακόμα και στην Οδύσσεια. Η περιοχή γύρω από τον Ταΰγετο κατοικείται από το 1500 π.Χ. ίσως και παλιότερα. Το όρος ήταν φυσικό φρούριο για την αρχαία Σπάρτη. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει στα 2400 μέτρα. Ο Sideritis Clandestina της Taygetos Herbs καλλιεργείται σε υψόμετρο 1700 μέτρων.



Η πραγματικότητα
Ο σιδερίτης είναι ευεργετικός σχεδόν για τα πάντα! Είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαμηλώνει την πίεση του αίματος, προστατεύει το πεπτικό σύστημα και την καρδιά. Επιπλέον έγκυρες μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, γνωστά από την εποχή του Ιπποκράτη.



Ο μύθος
Στην αρχαία Ελλάδα, ονόμαζαν «σιδερίτη» όλα τα φυτά που είχαν την ικανότητα να θεραπεύουν τραύματα από σιδερένια όπλα. Γι’ αυτό το λόγο, το βότανο sideritis clandestina ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους Σπαρτιάτες πολεμιστές κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (5ος αι. πΧ) και αποτελούσε και μέρος της δίαιτάς τους.

Η παράδοση
Ο τόπος όπου καλλιεργούν τον “δικο τους” σιδερίτη λέγεται Κοντοβούνια, βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 μέτρων και είναι αμόλυντος από ανθρώπινη παρουσία για περισσότερα από 50 χρόνια. Σεβόμενοι το έργο της φύσης λειτουργούν με τον κανόνα της «ελάχιστης παρέμβασης». Ο ανθός του φυτού συλλέγεται και διαχωρίζεται με τα χέρια, χωρίς μηχανήματα και χωρίς φυσικά να ξεριζώνεται το φυτό. Αποξηραίνεται αργά και φυσικά στο σημείο συλλογής και, από εκεί μεταφέρεται το γρηγορότερο σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου συσκευάζεται αεροστεγώς για να κρατήσει όλη την φρεσκάδα του βουνού.



Η καινοτομία
Η «ελάχιστη παρέμβαση» δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αφήνουν τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν στην τύχη. Το αντίθετο, για να μειώσουν όσο γίνεται την ανθρώπινη παρουσία, χρησιμοποιούν μεθόδους απομακρυσμένης καλλιέργειας που βασίζονται σε υπερσύγχρονη τεχνολογία. Αισθητήρες εδάφους ελέγχουν την ποιότητα του χώματος, ένας μετεωρολογικός σταθμός ενημερώνει για τις κλιματολογικές συνθήκες ενώ κάμερες υψηλής ευκρίνειας επιτρέπουν στους γεωπόνους και τους ερευνητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε, να παρατηρούν με τη μέγιστη ακρίβεια την ανάπτυξη του φυτού και να προλαμβάνουν τυχόν ασθένειες. Συνεργάζονται με επιστήμονες εξειδικευμένους στην αγροτική παραγωγή, από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, από τη Γεωπονική Σχολή, τα ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο κτήμα, να μάθει λεπτομέρειες για την καλλιέργεια και να αγοράσει τυποποιημένο προϊόν.

Πηγή:openfarm.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία