BACK TO
TOP
Τυροκόμος

Τιμή έκπληξη από Χώτο 1,70 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 1,05 για το γίδινο

Με έναν «μπούσουλα» κινείται, πλέον, η ζώνη γάλακτος καθώς η τυροκομική επιχείρηση «Χώτος», ανακοίνωσε σε παραγωγούς και οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται πως και στη νέα γαλακτική περίοδο θα ισχύσουν οι περσινές τιμές, που σημαίνει 1,70 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 1,05 ευρώ το κιλό για το γίδινο γάλα.

36_pin_81

Λεωνίδας Λιάμης

8375
16

Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Agrenda κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν στα χέρια τους τιμολόγια του τυροκομείου από τη Φαλάνη Λάρισας, για το γάλα του Νοεμβρίου, στα οποία αναγράφεται η συγκεκριμένη τιμή και έχουν λάβει διαβεβαίωση πως θα ισχύσει μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2024.

Την εξέλιξη αυτή, που ανέμενε με ανυπομονησία η εγχώρια αγορά του πρόβειου και γίδινου γάλακτος, καθώς ανοίγει το δρόμο για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο στον κλάδο, μετά από πολλές εβδομάδες επαφών και ατελέσφορων συζητήσεων, επιβεβαίωσε στην Agrenda και πηγή στη διοίκηση του συνεταιρισμού αιγοπροβατοτρόφων ΓάλαΕλαςς, με τον οποίο η Χώτος είχε συνεργασία και στη γαλακτική περίοδο του 2023.

«Δεν έβγαλε τιμή ο συνεταιρισμός. Μας ενημέρωσε ο κ. Χώτος ότι μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό για τη νέα γαλακτική περίοδο και δεχθήκαμε. Οπότε συνεχίζουμε τη συνεργασία όπως την είχαμε, με περσινές τιμές», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από το δραστήριο συνεταιρισμό της Ελασσόνας, ο οποίος, να σημειωθεί διαχειρίζεται συνολικά περί τους 9.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και εκτός από τη «Χώτος» μέρος της παραγωγής του το δίνει και σε άλλα τυροκομεία όπως η Ήπειρος, ο Μπίζιος, ο Αβραμούλης, η Lactalis και αλλού.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως με την κίνηση της «Χώτος» άλλαξαν τα δεδομένα για τις τιμές και την αγορά γάλακτος σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα και η ευθύνη περνά πλέον στους υπόλοιπους τυροκόμους της χώρας, να πάρουν πρωτοβουλία και να ανακοινώσουν στους συνεργάτες τους με τι τιμή θα πληρώσουν το γάλα που εισκομίζουν, για να ξέρουν και οι παραγωγοί πώς θα οργανώσουν τις εκτροφές τους.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, η φετινή διαπραγμάτευση για την τιμή στο πρόβειο γάλα βρισκόταν σε λεπτή φάση, με την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας να θυσιάζει τον τελευταίο καιρό πράγματα, προκειμένου να πετύχει μια υποχώρηση των τιμών παραγωγού από την οποία εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα βγει κερδισμένη.

Επί το θέματος ρωτήθηκε το περασμένο Σάββατο, στον Αγρότη της Χρονιάς, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το ποια θα ήταν φέτος μια δίκαιη τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα.

Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τις τιμές ακόμα και πανευρωπαϊκά, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μια τιμή κοντά στο 1,60 ευρώ το κιλό, θα μπορούσε να διασφαλίσει την κατανάλωση της φέτας, χωρίς να βάλει ξανά σε περιπέτειες τις εναπομείνασες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί, στην Ιταλία π.χ. το γάλα έχει 1,37 ευρώ το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ελλάδα φτάνει (αν φτάνει) με 1,57 λεπτά του κιλό, χωρίς μάλιστα να είναι της ίδιας ποιότητας με το εγχώριο. Περιττό να αναφερθεί ότι φέτα από εισαγόμενο γάλα δεν γίνεται και αν γίνεται, ακολουθεί την οδό της παρανομίας (έχει ρίσκο, άρα κόστος).

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

15-12-2023 15:52Γιάννης

Καλησπέρα Σήμερα ελαβα τιμολόγιο από την μεβγαλ 1,52 για πρόβειο γάλα με λιποπρωτεΐνες 13 και 31 τόνους την περσινή χρονιά

Απάντηση

11-12-2023 01:53Νεοδημοκράτης

Εγω κατεβαζω πιο πολυ και πιο καλο γαλα απο τις προβατινες γιατι ειμαι διασταυρωση αρκουδας-προβατινας-μαιμους και τυφλοποντικα......!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-12-2023 17:5240χρονια τσελιγκας@νεοδημοκρατης

Βρε όρνιο καλτσουνατο δεν έχεις βρακι στον κολο κ το παιζεις άρχοντας ξωγανο τίποτα δεν είσαι ένα τεμπελόσκυλο κοπριτοσκυλο . Εκεί που έχεσαν οι κτηνοτροφοι φυτρώσες εσυ.

Απάντηση

10-12-2023 15:27Νεοδημοκράτης

Οι τιμές στο γάλα μπορεί να είναι υψηλές αλλά οι μπαταχτσήδες κτηνοτρόφοι δεν πληρώνουν τα χρέη τους από τις ζωοτροφές. Ένας μόνο με χρωστάει 25.000 ευρώ αλλά του ετοιμάζω μεγάλο χουνέρι που ούτε το περιμένει από στιγμή σε στιγμή βγαίνει το ένταλμα για κατάσχεση και θα του πάρω τα χωράφια. Πάντως εδώ και δύο χρόνια δεν δίνω με πίστωση όσο και αν παρακαλάνε. Μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες από τους κτηνοτρόφους δεν υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς χαμένος εγώ δεν θα βγω τα φέσια τα φορτώνω σε νέους πελάτες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-12-2023 15:21Νεοδημοκράτης

Έρχονται απελπισμένοι κτηνοτρόφοι και παρακαλάνε να τους δώσω ζωοτροφές με επιταγή την άνοιξη του 2024. Πάνε οι εποχές που δίναμε με το στόμα και υπήρχε μέσα σήμερα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι μπαταχτσήδες και αν δεν δώσουν μετρητά ή επιταγή δεν βγαίνει από την αποθήκη ούτε μια μπάλα. Όσο οι τιμές στο γάλα και στο κρέας είναι μεγάλες άλλο τόσο μεγάλες θα είναι και οι δικές μας ζωοτροφές. Μεγάλη κονόμα.

Απάντηση

10-12-2023 15:13Νεοδημοκράτης

Όσο οι τιμές στο γάλα είναι πολύ υψηλές άλλο τόσο θα ανεβάζουμε εμείς τις ζωοτροφές. Στο τέλος στους κτηνοτρόφους θα τους μείνει η κοπριά. χαχαχαχα

Απάντηση

09-12-2023 20:54ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙΟ ΜΕΣΟ ΚΟΣΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟ ΓΝΩΡΊΖΕΤΑΙ ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ .ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΣ ΣΚΕΥΤΟΥΝ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-12-2023 14:54Μιχαλης

Να επαληθευσω τον παραπανω φιλο, οτι το γαλα στην Ιταλια εχει 2 ευρω και στους οργανωμενους συνεταιρισμους στην περιοχη της Σαρδηνιας πληρωνεται 2,10

Απάντηση

09-12-2023 10:20Κούλης

Μάλλον δεν ξέρετε τι γράφεται .Στην Ιταλία το γάλα έχει 2ευρω το κιλό εσείς τα γράφατε πριν 2 εβδομάδες. Μάλλον είστε παπαγαλάκια των βιομηχανιών

Απάντηση

08-12-2023 13:41ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Αφού μπαινεται στη διαδικασία να πειτε την αποψή σας ..... καλό θα ήταν να λέμε για την πραγματικόΤητα .... η οποία εναι απέχει μακράν .... τι θέλω να πώ δεν υπάρχουν καθαρές Ελληνικές φυλές και αυτό μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα... και δυστηχώς μετά λύπης ούτε κέντρα γεννετικής βελτίωσης καλό θα ήταν να μην τα ρίχνουμε σε όλους τους κτηνοτρόφους Με εκτίμηση ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία