Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Agrenda

46_49

∆ύσκολος αποδεικνύεται ο µήνας υπηρεσιακής… ακυβερνησίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, παρά τα µεγάλα όνειρα για ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ των λιγότερο εύπορων (αγροτών) που δηµοσιοποίησε µε την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, ο Οµότιµος Καθηγητής ∆ιαχείρισης Υδάτινων Πόρων του ΕΜΠ, Γιώργος Τσακίρης.

22-35_39

Ανάκαµψη 21,7% στην ευρωπαϊκή σοδειά καλαµποκιού δείχνουν οι τελευταίες εκτιµήσεις, σε µια εξέλιξη που συνδυαστικά µε την παραγωγή ρεκόρ που συγκοµίστηκε στη Βραζιλία, αλλά και την ελεύθερη διακίνηση ουκρανικών αποθεµάτων, έρχεται να διαµορφώσει µια µάλλον πιεστική συγκυρία τιµών το προσεχές φθινόπωρο.

Για τέλη Ιουνίου εξοφλήσεις στην ειδική βάμβακος

Συντονισµένες προσπάθειες ξεκινούν άµεσα οι αρµόδιοι των πληρωµών, µε στόχο έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου – πριν τις δεύτερες κάλπες – να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεµότητες στα θέµατα των πληρωµών. Αφενός πρέπει να ξεµπερδέψουν µε τις πιστώσεις για να µείνει «χώρος» και χρόνος για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε και αφετέρου επικρέµεται ο κοινοτικός κανονισµός που επιβάλλει κλείσιµο των πληρωµών µέχρι τις 30 Ιουνίου, προς αποφυγήν καταλογισµών και προστίµων στη χώρα µας.

44_pin_16

Με την τελευταία πράξη στη Λακωνία να έχει τοποθετήσει νέα υψηλά για το ελληνικό ελαιόλαδο στα 6,30 ευρώ το κιλό και τις ποσότητες να λιγοστεύουν, οδεύοντας προς τους καλοκαιρινούς µήνες, αρκετοί από τους παραγωγούς που διαθέτουν ακόµα ελαιόλαδα, φαίνονται απρόθυµοι να προχωρήσουν σε νέες πωλήσεις, εκτιµώντας πως οι αγοραστές σύντοµα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερα επίπεδα τιµών, ακόµα και προς τα 7 ευρώ.

27-30_cover_17

Η φύτευση µε ποικιλίες που είναι πλήρως απαλλαγµένες από ασθένειες και παθογόνους µικροοργανισµούς είναι βασική προϋπόθεση για µία επιτυχηµένη εγκατάσταση στα ακρόδρυα. Οι νέες τεχνολογίες δόνησης, συγκοµιδής και αποφλοίωσης προσθέτουν την απαραίτητη υπεραξία στις εν λόγω καλλιέργειες που στη χώρα µας αποκτούν όλο και µεγαλύτερο ανταγωνισµό, ενώ δίνουν λύσεις ακόµα και στις πιο πυκνές φυτεύσεις, αντιµετωπίζοντας και την έλλειψη αγρεργατών.

50-51_16

Αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου καλούνται να κάνουν οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική ενίσχυση νομαδικής μελισσοκομίας» τα οποία με ΦΕΚ (3277/Β’ και 3273/Β’ του 2023) ενεργοποιήθηκαν στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.

4-5_pin_24

Ούτε οι σύµβουλοι της νέας ΚΑΠ δεν κατάλαβαν ποτέ για πιο λόγο ένας νέος αγρότης το 2017 πήρε από το Απόθεµα δικαιώµατα αξίας 41 ευρώ στις αροτραίες και το 2018 ένας άλλος συνάδελφός του 47 ευρώ, όταν ο κανονισµός σαφώς λέει ότι όλοι παίρνουν τη µέση αξία δικαιωµάτων, ειδικά την ώρα που τα δικαιώµατα στις αροτραίες... αυξήθηκαν.

27_30_Aktinidio_914-1

Λίγο πριν ή στην έναρξη της ανθοφορίας βρίσκονται αυτό το διάστημα οι ακτινιδιές, ανάλογα την περιοχή, με τους καλλιεργητές να καλούνται να τοποθετήσουν μέλισσες και βομβίνους, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν στη δεύτερη εφαρμογή ιχνοστοιχείων και αμινοξέων για ενίσχυση της ανθοφορίας, σε ψεκασμό κατά του βοτρύτη και στο αραίωμα στο στάδιο του άνθους.

5_86

Να συγκεντρώνουν τα υπολείµµατα (π.χ καλαµιά) των καλλιεργειών τους, να τα πηγαίνουν σε µία επιχείρηση κοµποστοποίησης, και µετά να προµηθεύονται το κοµπόστ για τις ανάγκες της εκµετάλλευσής τους, λαµβάνοντας επιδότηση ύψους 9 ευρώ το στρέµµα, έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί αροτραίων καλλιεργειών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη δράση «Εφαρµογές κυκλικής οικονοµίας στη γεωργία» στο φετινό πρασίνισµα.

40-43_01_2

Η παρελθούσα και απελθούσα κατάσταση έρχεται απλά να µας θυµίζει όλα εκείνα που αφήσαµε πίσω µας ανεπιστρεπτί, τονίζει αναφορικά µε την υπόθεση του ΟΣ∆Ε, σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

18-19_72

Ένα νέο µέτρο επιδότησης αγροτών µε αροτραίες καλλιέργειες που θα ακολουθούν προτεινόµενες γεωργικές πρακτικές, ετοιµάζεται στα πλαίσια των Αγροπεριβαλλοντικών του ΠΑΑ 2023-2027, µέσω του οποίου οι δικαιούχοι θα πληρώνονται ετησίως µε βάση την επίτευξη ποσοτικοποιηµένων στόχων µείωσης αερίων του θερµοκηπίου.

4-5_pin_23

Το τέλος όχι µόνο των ιστορικών δικαιωµάτων αλλά και των δικαιωµάτων γενικότερα ως τίτλων ενίσχυσης, θα σηµάνει µε τη λήξη της η τρέχουσα προγραµµατική περίοδος, σύµφωνα µε την έκθεση της Κοµισιόν που αναλύει τις κύριες πτυχές των Στρατηγικών Σχεδίων των 27 κρατών-µελών.

27-30_cover_16

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων µε την ΑΑ∆Ε να έχει αναρτήσει πρόσφατα αρχείο ερωταπαντήσεων προς διευκόλυνση των αγροτών, σε µια χρονιά µάλιστα που αποτυπώνεται για πρώτη φορά στον λογαριασµό η έκπτωση 50% στο αγροτικό εισόδηµα συνεταιρισµένων παραγωγών ή όσων δουλεύουν µε όρους συµβολαιακής. Στο µεταξύ, άνοιξε και η εφαρµογή στο myBusinessSupport για την επιβεβαίωση στοιχείων συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας, όπως ενηµερώνει µε ανακοίνωση της η ΑΑ∆Ε.

42_pin_9

Νέα εργαλεία ακριβείας, έξυπνα λογισµικά και τεχνολογίες αιχµής, που βελτιστοποιούν τη διαχείριση των εισροών στο χωράφι, µειώνοντας το κόστος παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωµα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν, από 5% έως 15%, κατά περίπτωση, την αποδοτικότητά τους, έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους και οι Έλληνες γεωργοί.

47_47

Οι λίστες υποψηφίων βουλευτών µε τις οποίες τα πολιτικά κόµµατα προσέρχονται να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο την προσεχή Κυριακή 21 Μαΐου, µόνο σε ένα πολύ µικρό ποσοστό αφορούν ονόµατα µε αναφορά στον αγροτικό χώρο και σε καµιά περίπτωση δεν κινούνται αναλογικά µ’ αυτό που οι αγρότες αντιπροσωπεύουν στο εκλογικό σώµα.

6_36

Μία τελευταία ευκαιρία, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα, φαίνεται πως έχουν οι επιτελείς της πλατείας Βάθη και ο διοικητικός µηχανισµός της ∆οµοκού προκειµένου να σώσουν τα προσχήµατα αναφορικά µε τις πληρωµές των αγροτών µέχρι τις εκλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία