BACK TO
TOP
Γνώμες

Στα δύο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

H δηµογραφία είναι πεπρωµένο – και η Αµερική δεν µπορεί να αποδράσει από αυτό. Το επιβεβαιώνουν αυτό τα αντιφατικά αποτελέσµατα των ενδιάµεσων εκλογών της Τρίτης, όπου οι µεν Ρεπουµπλικανοί «σκόνταψαν» χάνοντας µετά από οκτώ χρόνια τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι δε ∆ηµοκρατικοί είδαν να διευρύνεται η υπέρ των αντιπάλων τους διαφορά στη Γερουσία.

kostas-raptis_bg

Κώστας Ράπτης

15
0

Η διαφορά ερµηνεύεται σε πρώτο επίπεδο από συγκυριακούς παράγοντες, καθώς οι περισσότερες από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίθηκαν σε αυτή την εκλογή κατέχονταν από ∆ηµοκρατικούς οι οποίοι είχαν εκλεγεί µε τον αέρα της καµπάνιας επανεκλογής του Μπαράκ Οµπάµα προ εξαετίας – αλλά 10 εξ αυτών είδαν τις πολιτείες τους να στρέφονται το 2016 στον Ντόναλντ Τραµπ. [...] Ο Ντόναλντ Τραµπ σπεύδει βεβαίως να συγχαρεί... τον εαυτό του για το εκλογικό αποτέλεσµα, στρέφοντας το βλέµµα αποκλειστικά στη Γερουσία, ενώ για την απώλεια της Βουλής έχει εκ των προτέρων οχυρωθεί πίσω από το επιχείρηµα ότι οι ενδιάµεσες εκλογές αποτελούν κατά παράδοση δυσµενές πεδίο για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Είναι όµως χαρακτηριστικό ότι ο Τραµπ επέλεξε να επικεντρώσει την καµπάνια του όχι σε θέµατα πολιτικής, αλλά σε θέµατα ταυτοτήτων, σηµαίνοντας τον συναγερµό για το καραβάνι των Κεντροαµερικανών µεταναστών που «απειλεί να εισβάλει» στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως «ακατάλληλους» τους Αφροαµερικανούς ∆ηµοκρατικούς και χαρακτηρίζοντας πιθανή νίκη των αντιπάλων του ως συνταγή για να πληµµυρίσει η χώρα από «τροµοκράτες» και «εγκληµατίες».

Το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα µετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κόµµα της «βαθιάς Αµερικής» και του λευκού, αγγλόφωνου, άνδρα, straight µικροϊδιοκτήτη που νιώθει απειλούµενος, από την ανάδυση της ταυτοτικής πολυχρωµίας, που προνοµιακά πλέον εκφράζουν οι ∆ηµοκρατικοί (υπό την ηγεµονία των κοινωνικών στρωµάτων των προαστίων και της «δυναµικής οικονοµίας»). [...]

Από την άλλη πλευρά, η συσπείρωση όσων θεωρούν εαυτούς ως «φυσικούς ιδιοκτήτες» της χώρας έφερε αποτελέσµατα – εξ ού και το «µπλε κύµα» υπέρ των ∆ηµοκρατικών υπήρξε µικρότερο του αναµενόµενου. [...]

Ο ενθουσιασµός των ψηφοφόρων, ιδίως των νεώτερων, για τους progressive υποψήφιους σε αρκετές περιφέρειες της Βουλής, δεν µπορούσε να βρει εφαρµογή στις πιο mainstream φυσιογνωµίες της Γερουσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο διχασµός της Αµερικής επιτείνεται – όπως και το πρόβληµα νοµιµοποίησης που προκύπτει από τη δυσαναλογία λαϊκής ψήφου και αντιπροσώπευσης, σε συνδυασµό µε τα αρεστά στους Ρεπουµπλικανούς τεχνάσµατα ως προς τη χάραξη των ορίων των περιφερειών ή την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από «ανεπιθύµητους» πληθυσµούς.

*Κοινωνιολόγου -οικονοµολόγου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία