BACK TO
TOP
Γνώμες

Φούσκες και συντριβές μέρος της ιστορίας

Tο Bitcoin κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια, αλλά δεν έχει λόγο να γιορτάζει. Η τιµή του έχει βουτήξει στα 4.000 δολάρια, χάνοντας 30% µέσα σε έναν µήνα, 50% το τελευταίο εξάµηνο και σχεδόν 80% από τον ∆εκέµβριο. Οι ειδικοί του κλάδου των κρυπτονοµισµάτων, οι οποίοι σαφώς δεν το είχαν προβλέψει αυτό, βρίσκουν κάθε λογής ένοχο -από τις νευρικές αγορές έως τα «hard forks» (ορολογία του blockchain για ριζικές τεχνικές αλλαγές σε ένα ψηφιακό νόµισµα). Αλλά αυταπατώνται.

lionel-laurent_2

Λάιονελ Λόρεντ

8
0

Πρόκειται για το µακροπρόθεσµο ξεδίπλωµα όλων των ψεµάτων, της υπερβολής και των λαϊκιστικών φαντασιώσεων που πυροδότησαν την περυσινή φρενίτιδα στην αγορά. Το bitcoin αλλά και το σύµπαν των κρυπτονοµισµάτων έχουν πάρει την κατιούσα από τα τέλη του περασµένου έτους.Το Bitcoin υποτίθεται ότι θα έκανε πλούσιους όλους τους επενδυτές, κάτι που φάνταζε ιδιαίτερα ελκυστικό στη γενιά των millenials που ήταν πεινασµένοι για κέρδη σε έναν κόσµο συντριπτικού φοιτητικού χρέους, εισοδηµατικής ανισότητας και χαµηλής ποιότητας εργασίας.

Σκοπός του ήταν να είναι απαλλαγεί από τη διαφθορά της Wall Street και τους παρεµβατικούς τεχνοκράτες των αµερικανικών κυβερνήσεων. Προοριζόταν να είναι ασφαλής, µε µια τιµή που θα αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Για τους σκληροπυρηνικούς «ευαγγελιστές» του ψηφιακού νοµίσµατος, θα αντάµειβε τους πιστούς του όταν θα έφτανε η ώρα της χρηµατοοικονοµικής Αποκάλυψης. Το δολάριο προοριζόταν για «παλιοσίδερα». Και επίσης θα έδειχνε ότι πρέπει όλοι να σταµατήσουµε να ακούµε τους παλιοµοδίτες, βαρετούς «εµπειρογνώµονες» όπως ο Jamie Dimon, ο Warren Buffett και ο Jack Bogle. Οι παλιοί, κλειστοί τρόποι επένδυσης θα καθίσταντο ξεπερασµένοι από την αγοραστική δύναµη των µαζών.

Χωρίς να µας εκπλήσσει, τίποτα από αυτά δεν έχει συµβεί. Η φούσκα του Bitcoin του 2017 – σπλαχνικά σύντοµη και οικονοµικά περιορισµένη- έχει φέρει πλούτο µόνο σε όσους έχουν πρόσβαση σε εµπιστευτικές πληροφορίες όπως οι εταιρείες εξόρυξης και τα ανταλλακτήρια νοµισµάτων, καθώς και στους αρχικούς παίκτες ή την ελίτ της τεχνολογίας που εισέπραξαν την κατάλληλη στιγµή[...].

Περίπου 700 δισεκατοµµύρια δολάρια της αξίας του ψηφιακού νοµίσµατος έχουν γίνει καπνός από τον Ιανουάριο[...].

Τίποτα από αυτά που αναγράφονταν στην «ετικέτα» του Bitcoin δεν βρέθηκε στο «µπουκάλι». […].

Φυσικά, οι φούσκες και οι συντριβές αποτελούν µέρος της ιστορίας...


*Αρθρογράφος Bloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία