BACK TO
TOP
Γνώμες

Καπακωμένα τα δεδομένα

«Οι παραγωγοί τροφίµων θα πρέπει να είναι προετοιµασµένοι για ένα δύσκολο και ανησυχητικό 2019, αφού υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση», επισηµαίνει ο Τζάστιν Σέραρντ, αναλυτής και σχεδιαστής στρατηγικών της Rabobank.

panagos_2

11
0

Σύµφωνα µε τον εν λόγω αναλυτή, αν και το περιβάλλον των τιµών των τροφίµων παραµένει σχετικά σταθερό, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, η απειλή του Ελ Νίνιο και ασθένειες που επηρεάζουν την κτηνοτροφία, όπως η πανώλη των χοίρων προκαλούν µεγάλες αβεβαιότητες.

Ειδικά οι εµπορικές διαµάχες, καθιστούν το περιβάλλον των τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων ιδιαίτερα ασταθές. Οι δασµοί της Κίνας στην αµερικανική σόγια π.χ., οδήγησαν σε αξιόλογη µείωση της τιµής στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντίστοιχα, η αξία του δολαρίου έχει αυξηθεί κατά 10% από τον Απρίλιο του 2018. Ενδεικτικά σηµειώνεται πως µια επιπλέον αναβάθµιση της αξίας του δολαρίου κατά 10% έναντι άλλων νοµισµάτων, µεταφράζεται σε µια υποχώρηση κατά 5% στις τιµές των εµπορευµάτων που διαπραγµατεύονται σε διεθνές επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι εκθέσεις αυτού του είδους, οι οποίες συντάσσονται µε αφορµή την έλευση της νέας χρονιάς, λίγο πολύ µοιάζουν κάθε χρόνο, η προσεκτική τους ανάγνωσή (ρεπορτάζ σελίδα 36) δίνει αφορµές για µικρές ή µεγάλες προσαρµογές στην οργάνωση της παραγωγικής προσπάθειας από πλευράς αγροτών.

Αναµφίβολα θα είχε πολύ ενδιαφέρον η συγγραφή µιας ανάλογης έκθεσης η οποία να εστιάζει στο ειδικότερο περιβάλλον µέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Αντί αυτού, έχουµε, σχεδόν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, υποσχέσεις για παροχές και φοροελαφρύνσεις, οι οποίες, περισσότερο αποπροσανατολίζουν παρά διευκολύνουν τον σχέδιασµό των παραγωγών.

Μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ µάλιστα, δεν υπάρχει κανένας φορέας που να έχει τις προσλαµβάνουσες και την στελεχιακή υποδοµή, προκειµένου να δώσει ένα περίγραµµα της κατάστασης εντός της οποίας θα κληθούν να κινηθούν οι παραγωγοί. Τα δεδοµένα που αντλεί κάθε χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις δηλώσεις των παραγωγών παραµένουν «καπακωµένα» από τους επιτήδειους του ΟΣ∆Ε, ενώ η εκάστοτε πολιτική αρχή δείχνει να ενδιαφέρεται µόνο για ψήφους.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία