BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο Άγιος Βασίλης της Ευρωζώνης

Eάν υπάρχει Άγιος Βασίλης στην Ευρωζώνη, αυτός είναι ο Mario Draghi. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε στη νοµισµατική ένωση πλούσια δώρα, τα οποία απέτρεψαν την κατάρρευση του ευρώ, κράτησαν τις τράπεζες εν ζωή και διευκόλυναν την οικονοµική ανάκαµψη.

FERTINANDO-JULIANO_960x620

Φερντινάντο Τζουλιάνο

8
0

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος - και η Ευρώπη είναι κακοδιάθετη από τα πρώτα σηµάδια επιβράδυνσης- το ερώτηµα είναι εάν ο Draghi θα φέρει νέα δώρα στην επόµενη συνέντευξη Τύπου του στις 13 ∆εκεµβρίου. ∆υστυχώς, η ΕΚΤ είναι απίθανο να ανεβάσει τη διάθεση αυτή τη φορά. Οι οικονοµικοί και πολιτικοί προβληµατισµοί υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προτιµήσει να περιµένει προτού προσφέρει οποιαδήποτε νέα στήριξη.

Η επόµενη συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου της ΕΚΤ πιθανότατα θα σηµατοδοτήσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης όπως την ξέρουµε. Από τον Ιανουάριο, η ΕΚΤ αναµένεται να σταµατήσει να ενισχύει τα πάγια αξίας 2,6 τρισ. ευρώ που έχει αγοράσει από τον Μάρτιο του 2015 και θα επανεπενδύει µόνο τα έσοδα από τα οµόλογα που ωριµάζουν[...].

Παρόλο που ο τερµατισµός των αγορών περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ κοντά, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν ο Draghi έχει άλλα µυστικά δώρα να προσφέρει.[...].

Αλλά τι γίνεται αν είναι η αρχή για κάτι χειρότερο; Ο άνεµος του προστατευτισµού που πνέει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η προσπάθεια της Ιταλίας για οικονοµικό αυτοτραυµατισµό, σίγουρα απαιτούν σύνεση.

Υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι µε τους οποίους η ΕΚΤ θα µπορούσε να απαντήσει. Ο πρώτος θα ήταν να καθορίσει µια µεταγενέστερη ηµεροµηνία για τo guidance και ο δεύτερος να παράσχει έναν νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες. [...]

Η ΕΚΤ βλέπει τον κίνδυνο για την οικονοµία της ζώνης του ευρώ ως «γενικά ισορροπηµένο», που σηµαίνει ότι, ενώ αναγνωρίζει ορισµένους κινδύνους, βλέπει και θετικά στοιχεία. Το βασικό έρεισµα για την αισιοδοξία της είναι η πτώση της τιµής του πετρελαίου, η οποία έχει προσγειωθεί κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι. Μία άλλη πιθανή πηγή τόνωσης είναι τα βήµατα που κάνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα για να αποφύγουν την κλιµάκωση της εµπορικής τους διαµάχης.  [...]

Για την ώρα, µην περιµένετε γενναιόδωρα Χριστούγεννα. Ακόµη και ο Άγιος Βασίλης πρέπει να ξεκουράζεται πότε πότε.

 

*Αρθρογράφος Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία