BACK TO
TOP
Γνώμες

Σύνοδος για το κλίμα με καρδιά τον άνθρακα

Εκπρόσωποι από όλο τον κόσµο µαζεύτηκαν για ένα νέο γύρο διαπραγµατεύσεων για το κλίµα στο Κατοβίτσε (2-14 ∆εκεµβρίου), µια πόλη στη καρδιά των εργασιών εξόρυξης στην Πολωνία. Μια µπάντα από Πολωνούς ανθρακωρύχους έπαιζε µελωδίες έξω από το κτίριο της συνάντησης και σε περίπτερα στο εσωτερικό υπήρχαν εκθέµατα άνθρακα πίσω από γυαλί σαν έργα τέχνης, όπως και καλλυντικά και κοσµήµατα διακοσµηµένα µε άνθρακα.

Elizabeth_Kolbert_2

Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ

4
0

Η Πολωνία εξασφαλίζει περίπου το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνθρακα και σύµφωνα µε τον Πρόεδρο Ντούντα η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέµατα για δύο αιώνες.  Ανάλογα µε το πώς βλέπει κανείς τα πράγµατα, µια Σύνοδος για το κλίµα περιτριγυρισµένη από άνθρακα είναι είτε παράδοξη – «πέρα από την παρωδία», όπως το έθεσε ένας σχολιαστής – είτε σχεδόν κατάλληλη.

Τον Οκτώβριο έρευνα διεθνών επιστηµόνων προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης ήταν πιο κοντά σε επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρµανσης απ’ ό,τι πιστεύαµε και ότι ένα κρίσιµο όριο ήταν πιθανό να ξεπεραστεί µέσα σε λίγα χρόνια. Την ίδια ώρα, η µια χώρα µετά την άλλη έψαχναν το «κουµπί της αναµονής». Ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρου διάλεξε για υπουργό Εξωτερικών έναν αρνητή της κλιµατικής αλλαγής και η Βραζιλία απέσυρε την υποψηφιότητα για φιλοξενία της επόµενης Συνόδου το Νοέµβριο του 2019. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακάλεσε τα σχέδια περί αύξησης των φόρων στη βενζίνη και το πετρέλαιο λόγω του κινήµατος των «κίτρινων γιλέκων» που υποστήριξαν ότι ο Μακρόν ενδιαφέρεται για το τέλος του κόσµου ενώ εκείνοι ανησυχούν για το πώς θα βγει ο µήνας.

Η αµερικανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έδωσε στη δηµοσιότητα δύο προγράµµατα που προωθούν τη χρήση ορυκτών καυσίµων. Το πρώτο ήταν µια προτεινόµενη αποµάκρυνση από νόµο της εποχής Οµπάµα που µπλόκαρε την κατασκευή νέων εργοστασίων που λειτουργούν µε βάση τον άνθρακα. Το δεύτερο αφορούσε σχέδιο να διατεθούν περίπου εννιά εκατοµµύρια έικρ (acres) δηµόσιας γης στις δυτικές πολιτείες για εξόρυξη πετρελαίου και αερίου. Κλείνοντας, ερευνητές από τα Πανεπιστήµια της Καλιφόρνια και του Τέξας επεσήµαν ότι «για δεκαετίες οι επιστήµονες αναλύουν µακροπρόθεσµους στόχους και όσοι χαράσσουν πολιτική υποκρίνονται ότι τους ακολουθούν. Αυτές οι µέρες έχουν περάσει».

 

*Αρθρογράφος του The New Yorker

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία