BACK TO
TOP
Γνώμες

Παράξενος σύμμαχος κοντά στις Άλπεις

Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν βρει έναν παράξενο σύµµαχο λίγο πιο πέρα από τις Άλπεις. Ο Λούτιζι Ντι Μάιο, ηγέτης του Kινήµατος των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, έχει κάνει µια ανάρτηση στο blog του στην οποία επαινεί τους Γάλλους διαδηλωτές, φτάνοντας µέχρι και το σηµείο να τους προσφέρει οργανωτική υποστήριξη. Η κίνηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης δείχνει απελπισία. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ο Ντι Μάιο προσέγγιζε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εµανουέλ Μακρόν, τον βασικό στόχο των Κίτρινων Γιλέκων.[...].

FERTINANDO-JULIANO_960x620

Φερντινάντο Τζουλιάνο

17
0

Το Κίνηµα Πέντε Αστέρων είχε µια µάλλον συγκεχυµένη στρατηγική όσον αφορά την τοποθέτησή του στην πολιτική της ηπείρου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται στην ευρωσκεπτικιστική οµάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άµεσης ∆ηµοκρατίας», µαζί µε το Κόµµα Ανεξαρτησίας του Ηνωµένου Βασιλείου.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2017, προσπάθησε να µετακινηθεί στη Συµµαχία των Φιλελευθέρων και των ∆ηµοκρατών για την Ευρώπη, την οµάδα των φεντεραλιστών του κοινοβουλίου, η οποία τελικά το απέρριψε. Αυτή η αινιγµατική στάση αντικατοπτρίζεται και πάλι στη σχέση του Κινήµατος µε τη Γαλλία. Στα τέλη του 2017, ο Ντι Μάιο έγραψε µια ανοικτή επιστολή στον Μακρόν για να υπογραµµίσει τις οµοιότητες µεταξύ των κοµµάτων τους. «Το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων πιστεύει βαθιά, όπως και εσείς, στην επανίδρυση της Ευρώπης», έγραψε, προσθέτοντας ότι ούτε το κόµµα του ούτε το En Marche! είχαν «πίσω τους οποιοδήποτε λόµπι ή πρόσοδο να υπερασπιστούν».

Αυτή την εβδοµάδα, ο Ντι Μάιο υιοθέτησε την αντίθετη θέση. Το πνεύµα των Κίτρινων Γιλέκων «είναι το ίδιο πνεύµα που έχει εµψυχώσει το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων και χιλιάδες Ιταλούς από τη γέννησή µας το 2009», έγραψε. Για τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων, ο Μακρόν είναι τώρα υπερασπιστής των ελίτ, των προνοµιούχων λίγων, εναντίον του λαού. [...].

Η κίνηση των Πέντε Αστέρων είναι κατάφωρα υποκριτική και διπλωµατικά αδέξια. Τους τελευταίους επτά µήνες, η ιταλική κυβέρνηση έχει στραφεί εναντίον των ευρωπαίων ηγετών, προειδοποιώντας τους να κοιτάνε τη δουλειά τους. Τώρα ο Ντι Μάιο επέλεξε να ανακατευτεί στην εσωτερική πολιτική άλλου κράτους.[...].

∆εν είναι ένα καλό ξεκίνηµα για µια δύναµη που προσπαθεί να οικοδοµήσει συµµαχίες στην Ευρώπη. Η πτώση του κόµµατος στις δηµοσκοπήσεις δείχνει να εξηγεί την απεγνωσµένη επίκληση του Ντι Μάιο στα Κίτρινα Γιλέκα.[...].

*Αρθρογράφος Bloomberg και La Repubblica

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία