BACK TO
TOP
Γνώμες

To δίλημμα του φυλακισμένου

Οι ψηφοφορίες του βρετανικού κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης µπορεί να µην διευκόλυναν κανέναν από όσους εµπλέκονται στη διαδικασία του Brexit, αλλά σηµατοδοτούν µια στιγµή σαφήνειας υπό το πρίσµα της θεωρίας των παιγνίων. Είναι προφανές ότι το Ηνωµένο Βασίλειο, εκπροσωπούµενο από το κοινοβούλιο, θέλει να παίξει µια και καλή το παιχνίδι του «διλήµµατος του φυλακισµένου» µε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

leonid_bershidsky

Λεονίντ Περσιντίσκι

11
0

Η ΕΕ, από την πλευρά της, βρίσκεται σε ένα αέναο και επαναλαµβανόµενο δίληµµα του φυλακισµένου. Και οι δύο πλευρές ενεργούν ορθολογικά µε τον δικό τους τρόπο - σεβόµενες τους περιορισµούς των διαφορετικών παιχνιδιών που παίζουν. Ένα αποτέλεσµα συνεργασίας είναι εφικτό µόνο εάν µία από τις πλευρές αποδεχτεί την άποψη της άλλης ως προς το τι είδους παιχνίδι παίζεται[...].

Γενικότερα, το κοινοβούλιο θέλει να παίξει η Μέι το παιχνίδι του διλήµµατος του φυλακισµένου. Σε αυτό το παιχνίδι, και οι δύο πλευρές είναι φυλακισµένοι και έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν ή να µη συνεργαστούν (να συµβιβαστούν ως προς το ιρλανδικό backstop ή να βρεθούν αντιµέτωπες µε ένα Brexit χωρίς συµφωνία). Η κυρίαρχη στρατηγική στο δίληµµα του φυλακισµένου - η καλύτερη που µπορεί κανείς να υιοθετήσει χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις της άλλης πλευράς - είναι να µη συνεργαστεί. Εάν η άλλη πλευρά επιλέξει να συνεργαστεί, τόσο το καλύτερο [...].

Εάν και η ΕΕ παίζει αυτό το παιχνίδι, θα προχωρούσε στην επόµενη κίνησή της µε βάση το τι πιστεύει σχετικά µε το εάν το Ηνωµένο Βασίλειο θα ήταν πραγµατικά έτοιµο να φύγει χωρίς συµφωνία ή αν θα έκανε πίσω την τελευταία στιγµή. Αλλά η ΕΕ δεν παίζει αυτό το παιχνίδι. Αντ ‘αυτού, βρίσκεται σε ένα επαναλαµβανόµενο δίληµµα του φυλακισµένου. Ο άλλος παίκτης σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι το Ηνωµένο Βασίλειο αλλά οποιοδήποτε κράτος µέλος. ∆εν τελειώνει µε το Brexit: Μετά το Ηνωµένο Βασίλειο, άλλες χώρες µπορεί να µπουν στον πειρασµό να αναζητήσουν µια έξοδο από την ΕΕ υπό ευνοϊκούς όρους, δηλαδή διατηρώντας τα εµπορικά οφέλη, αλλά χωρίς να ακολουθούν πολλούς κανονισµούς. [...].

Αν τα δύο µέρη συνεχίσουν να παίζουν τα ξεχωριστά τους παιχνίδια, το να µην υπάρξει συµφωνία είναι το πιθανότερο σενάριο. [...].

Εάν έπρεπε να στοιχηµατίσω για το ποιο θα είναι το αποτέλεσµα µε βάση µόνο τη θεωρία των παιγνίων και όχι το σύνθετο δίκτυο προσωπικών προτιµήσεων και φιλοδοξιών που είναι προφανές ότι υπάρχει από τον τρόπο κάλυψης της διαδικασίας του Brexit, θα έβαζα τα χρήµατά µου στο σενάριο τη µη συµφωνίας.

*Αρθρογράφος στο Bloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία