BACK TO
TOP
Γνώμες

Δεν είναι μόνο η τιμή της ελιάς

Στην επιτραπέζια ελιά τον τελευταίο καιρό οι διεθνείς αγορές δείχνουν να είναι πολύ αυστηρές µε τις «προτάσεις» της χώρας µας. Χαµηλή παραγωγή, αστάθεια ποιότητας και απαιτήσεις για υψηλές τιµές, κάνουν τους αγοραστές του εξωτερικού να κοιτάζουν αλλού.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

28
2

Η µείωση των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς τους τελευταίους δύο µήνες αγγίζει το 15% σε σχέση µε το περσινό αντίστοιχο διάστηµα, γεγονός που προβληµατίζει την αγορά και θα έχει συνέπειες στους εργαζόµενους και συνεργαζόµενους µε τον κλάδο. Η πτώση αφορά τόσο στις πράσινες ελιές ποικιλίας Χαλκιδική και Κονσερβολιά (ισπανικού τύπου και µαύρες οξειδωµένες), όσο και στις ποικιλίες Κονσερβολιά (µαύρες φυσικές ελιές) και Καλαµών.

Όσον αφορά στις πράσινες ελιές, ποικιλίας Χαλκιδική, η φετινή µειωµένη παραγωγή είχε σαν αποτέλεσµα την σηµαντική άνοδο των τιµών του προϊόντος. Οι διεθνείς αγορές ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στις υψηλότερες τιµές πώλησης, µε αποτέλεσµα µεγάλοι αγοραστές του εξωτερικού να µην κλείνουν τελικά συµβόλαια µε ελληνικές εταιρείες και να στρέφονται σε άλλες φθηνότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες, κυρίως Ισπανία, Τουρκία και Αίγυπτο.

Επιπλέον, η επιβολή δασµών των ΗΠΑ στις οξειδωµένες ελιές ισπανικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσµα την µείωση των εξαγωγών της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ (περίπου 40%), και την προώθηση πλέον του ισπανικού προϊόντος σε άλλες αγορές του εξωτερικού (όπου πωλούνται οι ελληνικές ελιές), σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές.

Σχετικά µε την ποικιλία Κονσερβολιά, η πολύ µικρή παραγωγή της µαύρης φυσικής ελιάς έχει ως αποτέλεσµα παραδοσιακές αγορές όπως η Ιταλία, να µην µπορούν να εξυπηρετηθούν. Η ποικιλία Καλαµών παρά την καλή φετινή παραγωγή (60.000-70.000 τόνοι), το µεγαλύτερο ποσοστό της (90%) παραµένει αδιάθετο από τους ελαιοπαραγωγούς στις κύριες περιοχές (Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Φθιώτιδα, κλπ), επιδιώκοντας υψηλότερες τιµές από τις ήδη διαµορφωµένες που είναι και οι καλύτερες των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, µεγάλοι εισαγωγείς από σηµαντικές αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σ. Αραβία, κ.α.) που προτιµούν τις ελληνικές ελιές ποικιλίας Καλαµών, αρνούνται την αύξηση των τιµών και βγαίνουν προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών (Αίγυπτος, Τουρκία, κλπ). Κύκλοι της αγοράς κρίνουν αµφίβολη την απορρόφηση της φετινής εσοδείας στην Ελλάδα λόγω της χρονικής καθυστέρησης κλεισίµατος των συµφωνιών και των φορτώσεων του προϊόντος.

Πέραν των ανωτέρω εµπορικών προβληµάτων, παρατηρούνται κρούσµατα ποιοτικής υποβάθµισης της ποικιλίας Καλαµών, συνέπεια της αυξηµένης δακοπροσβολής στην Ελλάδα. Μελλοντικά θα πρέπει η εµπλοκή των τοπικών γεωπόνων να είναι καθοριστική για την αποφυγή επανάληψης παρόµοιων ποιοτικών προβληµάτων. Επιπρόσθετα οι τοπικές ∆ΑΟΚ, καλό είναι, να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους για την διασφάλιση της ποιότητας, εκδίδοντας πιστοποιητικά, µετά από σχετικούς ελέγχους, στο αποθηκευµένο, από τους ελαιοπαραγωγούς και τρίτους, προϊόν.   

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2019 18:29Λάμπρος Γιαννακόπουλος

Θα ήθελα από μεριά μου να πω την γνώμη μου σαν ελαιοπαραγωγούς. Ναι η ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο.. ναι ευδοκιμεί στην Ελλάδα όπως σε κανένα άλλο κράτος.. . Όμως ... μην είμαστε και πλεονέκτες .. . . απογειωσαμε τις τιμές στις Καλαμών λες και είναι οι πιο νόστιμες ελιές του κόσμου.. λάθος .. οι πιο νόστιμες ελιές του κόσμου είναι οι αμφησης . Απλά δεν είναι τόσο ανθεκτικές από την παραγωγή έως την αποθήκευση. Όπως οι πράσινες αμφησης... είναι οι πιο υγιεινές ελιές του κόσμου. ..ε και...????? Προοθουν τις Καλαμών σαν τρελοί!!! Ας δοκιμάσουνε οι Αμερικάνοι οι Κινέζοι και οι Αυστραλοί τις αμφησεις .. δώστε μια ευκαιρια να καταλάβουν τι σημαίνει ελιά. Γιατί οι μαύρες ελιές αμφησεις να αγοράζονται από τον παραγωγό με 1.20 έως 1.40 το πολύ και οι Καλαμών με 2.00 έως 3.50 ευρώ?? Για τις πιο υγιεινές πράσινες αμφησεις δεν το συζητάω.. οι τιμές δεν περνάνε τι 1.10 .... Δεν μπορώ να καταλάβω .. χρυσάφι έχουνε οι Καλαμών???? Όχι .. απλά είναι ένα δέντρο περισσότερο παραγωγησημα από τα άλλα και πιο ανθεκτικό έως την συγκομιδή... Αυτό είναι όλο. Η αποθήκη διαφόρων ουσιών στην αποθήκη της ελιάς αποτελεί τραγικό λάθος του παραγωγού... Τι να σας πω..?? Ακόμα και χροματισμο ελιάς. Εμάς τους φτωχούς και λίγους παραγωγούς με ελιές αμφησεις ... γιατί δεν μας προοθουν τις ελιές μας????? Γιατί τις έχουμε με σκέτο αλατόνερο για συντήρηση???? Ελάτε να πάρετε ένα δείγμα??? Αλλά βέβαια.. έχουμε χαμηλό τονάζ ... . Φέτος θα πετάξω 3.000 κιλά ελιές πράσινες που ήταν κορυφη από γεύση και υφή .. κρίμα που ο κόπος μου πάει χαμένος .. διχως να υπάρχει ενας άνθρωπος να καταλάβει τι σημαίνει ελιά και ο παραγωγός της.. κρίμα γιατί δεν υπάρχει συνηδηση από κανέναν.. κρίμα που δεν μπορώ να προοθησω την άριστη και χωρίς χημικά επιτραπέζια ελιά μου... Κρίμα κρίμα κρίμα ...... Δώστε αέρα στους μεγάλους και ταιστε τον κόσμο χημικά και συντηρητικά .... Κρίμα...

Απάντηση

12-02-2019 11:06γιωργος

Για μια ακόμα φορά κατευθυνόμενο δημοσίευμα με το όνομά σας κε Πανάγο, με στόχο την τρομοκράτηση των παραγωγών και τη συγκράτηση των τιμών. Μια απορία έχω, ως παραγωγός, το στοιχείο για τη μείωση των εξαγωγών, από πού προκύπτει; από τα διαφημιζόμενα στην εφημερίδα σας εργοστάσια;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία