Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Πριν το χείλος του γκρεμού

OJohn Hawkins από το PJMedia ανθολόγησε πρόσφατα 20 αποφθέγµατα που εξηγούν γιατί ο καπιταλισµός είναι ανώτερος από τον σοσιαλισµό.

MarkPerry-L

Μάρκ Πέρι

175
0

Ακολουθούν τα 5 αγαπηµένα µου:

1.Από την Άυν Ραντ: «Η αφθονία της Αµερικής δεν δηµιουργήθηκε από δηµόσιες θυσίες στο βωµό του «κοινού καλού» αλλά από την παραγωγική διάνοια ελεύθερων ανθρώπων που επεδίωξαν τα δικά τους προσωπικά συµφέροντα. ∆εν λιµοκτόνησαν τους ανθρώπους για να πληρώσουν για την εκβιοµηχάνηση της Αµερικής».

2.Από τον Μίλτον Φρίντµαν: «Ξέρετε κάποια κοινωνία που να µη δουλεύει µε κίνητρο την πλεονεξία; Φυσικά κανείς µας δεν είναι πλεονέκτης, µόνο οι άλλοι είναι. […].Τα µεγάλα επιτεύγµατα του πολιτισµού δεν προέρχονται από κυβερνητικά γραφεία. Ο Αϊνστάιν δεν διατύπωσε τη θεωρία του υπό τις εντολές κάποιου γραφειοκράτη. Ο Χένρι Φορντ δεν ξεκίνησε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιοµηχανία έτσι. Οι µόνες περιπτώσεις όπου οι µάζες ξέφυγαν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οι µόνες περιπτώσεις είναι αυτές όπου υπήρχε καπιταλισµός και επαρκώς ελεύθερο εµπόριο».

3.Από τον Ντέιβιντ Χόροβιτς: «Στην πράξη, ο σοσιαλισµός δεν απέδωσε. Αλλά δεν θα µπορούσε ποτέ να αποδώσει, γιατί βασίζεται σε λάθος υποθέσεις για την ανθρώπινη ψυχολογία και κοινωνία, και σε βαθιά άγνοια της ανθρώπινης οικονοµίας. Στη βιβλιοθήκη της σοσιαλιστικής θεωρίας δεν υπάρχει κεφάλαιο που να αφιερώνεται στη δηµιουργία του πλούτου, στους παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να εργάζονται και να καινοτοµούν ή στους παράγοντες που καθιστούν τις προσπάθειές τους αποδοτικές. Ο σοσιαλισµός αφορά το µοίρασµα όσων άλλοι έχουν δηµιουργήσει».

4.Από τον Λούντβιχ φον Μίζες: «Οι υποστηρικτές του σοσιαλισµού αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί [...]. Αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι, αλλά έχουν ως στόχο την κατάργηση της ελευθερίας. Αυτοαποκαλούνται δηµοκράτες, αλλά ονειρεύονται την δικτατορία. Υπόσχονται τα αγαθά το παραδείσου, αλλά σχεδιάζουν να µετατρέψουν τον κόσµο σε ένα γιγαντιαίο ταχυδροµικό γραφείο, µε κάθε άνθρωπο εκτός από έναν να είναι υφιστάµενος υπάλληλος σε κάποιο γραφείο. Τι ευγενής σκοπός για να αγωνιστεί κανείς!».

5.Από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Το εγγενές ελάττωµα του καπιταλισµού είναι η άνιση κατανοµή αγαθών. Το εγγενές ελάττωµα του σοσιαλισµού είναι η ίση κατανοµή της δυστυχίας».

*Oικονοµολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Φλιντ στο Μίτσιγκαν

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία