Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι εξελίξεις δεν περιμένουν

O Ελληνισµός απειλείται: Πρώτον, ο πληθυσµός µας ελαττώνεται. Μέχρι το 2050, από τα 11 εκατ. θα λιγοστέψουµε στα 9,6 εκατ. (έστω και αν τέτοιες 30-ετείς προβλέψεις σπάνια βγαίνουν σωστές). ∆εύτερον, το ίδιο θα ισχύει και για την Ελληνική γλώσσα. Λιγότεροι Έλληνες θα µιλάνε ελληνικά και θα χρησιµοποιούν, όπως πάει το πράγµα, όλο και λιγότερες λέξεις από το πάµπλουτο λεξιλόγιο της γλώσσας µας! Τρίτον υπάρχει κι ένα µεγάλο θέµα µε την προσφορά ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, και την έλλειψη πόρων για να στέλνουµε δασκάλους και να συντηρούµε σχολεία. Κι όµως: Υπάρχουν λύσεις όπως της Zoom distance learning/video communications (και πολλές άλλες), που θα µπορούσε να αξιολογήσει το υπουργείο Παιδείας και η Ακαδηµία Αθηνών, και πολλοί άξιοι λόγιοι ώστε τα Ελληνάκια στο εξωτερικό να µπορούν να διδάσκονται ελληνικά, ελληνική ιστορία και φιλολογία!

doukaspetros2

Πέτρος Δούκας

0
0

Σε αυτή την προσπάθεια, από πλευράς αποτελεσµατικότητας της τεχνολογίας, θα µπορούσαν να συνδράµουν το Πολυτεχνείο, εκπαιδευτικοί οργανισµοί µε τέτοια high-tech εµπειρία και εταιρείες όπως Cosmote, Vodafone, Lancome!

Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναλάβουµε εκστρατεία, ώστε τα παιδάκια στις 4 γειτονικές µας χώρες, να «µετέχουν της ελληνικής παιδείας», µε ειδικά κίνητρα (βίζα, υποτροφίες, κλπ.)! Έτσι µπορεί η Ελλάδα (που είναι η µόνη Χώρα στη ΝΑ Ευρώπη που µετέχει στο κοινό νόµισµα και στο Σένγκεν), να αναδειχθεί ως η κινητήρια δύναµη προόδου και πολιτισµού στη περιοχή µας. Περιληπτικά λοιπόν:

Παροχή µαθηµάτων ελληνικής γλώσσας ιστορίας και πολιτισµού, στα Ελληνάκια που ζούνε στο εξωτερικό, µέσω των νέων τεχνολογιών.

Παροχή µαθηµάτων ελληνικής γλώσσας ιστορίας και πολιτισµού, σε παιδάκια στις γειτονικές χώρες, χώρες ΝΑ Ευρώπης και Β. Αφρικής.

Παροχή πλήθους υποτροφιών, σε όλους τους παραπάνω.

Στρατιωτική εκπαίδευση στις δικές µας στρατιωτικές σχολές.

«Οι καιροί ου µενετοί» (=η πραγµατικότητα και οι εξελίξεις δεν κάθονται να σε περιµένουν), όπως έλεγε ο Περικλής στους Αθηναίους για να µην λιποψυχήσουν και συνθηκολογήσουν µε τη Σπάρτη. Η προσπάθεια και η κινητοποίηση πρέπει να αρχίσουν από αύριο!

 

*Προέδρος του ICC - ∆ιεθνούς Εµπορικού Επιµελητηρίου Ελλάδας (απόσπασµα από οµιλία του σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία