Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Καναρίνι στο ορυχείο η Ιταλία

Γίνεται καταθλιπτικά οικείο να βλέπει κανείς τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών οµολόγων να αυξάνονται, µε το spread έναντι των γερµανικών bunds να προσεγγίζει και πάλι την εβδοµάδα που πέρασε το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Μπορεί κανείς να ευχαριστήσει γι’ αυτό την πολιτική στάση των λαϊκιστών ηγετών της χώρας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι είναι διατεθειµένος να ανεχτεί τον λόγο του χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ που φτάνει το επιβλητικό 140%. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ακούστηκε αυτό στις Βρυξέλλες.

hero

Μάρκους Άσγουορθ

115
0

Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η Ιταλία είναι ένα ατύχηµα που περιµένει να συµβεί από την πλευρά των αγορών. Μέρος αυτού είναι αυτοτραυµατισµός. Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει ανάγκη για µια ώριµη παρέµβαση, µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει από τον πόνο. Το µόνο πρόβληµα είναι ότι θα χρειαστεί να είναι πολύ πιο διευκολυντική από την άποψη των αποφάσεων πολιτικής που λαµβάνει και αυτό δεν είναι καθόλου δεδοµένο, καθώς συνωστίζονται οι ανταγωνιστές που θέλουν να αντικαταστήσουν τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της τράπεζας. Η προσεχής συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα έχει ζωτική σηµασία. Θα µπορούσε να προσφέρει µια πιο θετική εικόνα του ιταλικού ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι προβλέψεις είναι µόνο µέρος της εικόνας αυτή τη στιγµή. Η οικονοµία της χώρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση από οποιαδήποτε άποψη. Η κλιµάκωση των εµπορικών εντάσεων µε την Κίνα από τον Αµερικανό Πρόεδρο Ντόναλαντ Τραµπ είναι σαφώς αρνητική για την παγκόσµια ανάπτυξη και κάθε πτώση των κινεζικών παραγγελιών για ευρωπαϊκά αγαθά θα πλήξει ραγδαία την προσανατολισµένη στις εξαγωγές ιταλική οικονοµία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ θα µπορούσε σίγουρα να λειτουργεί περισσότερο προληπτικά για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν πιο σφικτές χρηµατοοικονοµικές συνθήκες. Αναµένονται λεπτοµέρειες από τη συνάντηση στο Βίλνιους σχετικά µε ένα νέο γύρο υπερβολικά φθηνών δανείων της ΕΚΤ προς τις τράπεζες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό για τις ιταλικές τράπεζες, που έχουν το µεγαλύτερο κόστος στη ζώνη του ευρώ. […].Η Ιταλία είναι το καναρίνι µέσα στο ορυχείο.


*Αρθρογράφος στο Βloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία