BACK TO
TOP
Γνώμες

Η εθνική ευτυχία πιο σημαντική από το ΑΕΠ

O πρώην βασιλιάς του Μπουτάν Γίγκµε Σίνγκγιε Βαντσούκ, διακήρυξε το 1972 ότι η «ακαθάριστη εθνική ευτυχία» (Gross National Happiness - GNH) είναι πιο σηµαντική από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ακολούθως, το Κέντρο Μπουτανικών Σπουδών διαµόρφωσε υπάκουα έναν ερευνητικό δείκτη της GNH, του οποίου η βελτίωση είναι πλέον ο στόχος των πενταετών πλάνων της χώρας. Ο Βαντσουκισµός βρήκε σταδιακά οπαδούς και εκτός του ευτυχισµένου βασιλείου.

jamie_Whyte_2

Τζεϊμι Γουάιτ

159
0

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανάθεσε στους οικονοµολόγους Τζότζεφ Στίγκλιτς και Αµάρθια Σεν να διαµορφώσουν έναν δείκτη της γαλλικής ευτυχίας. Τα Ηνωµένα Έθνη, η Παγκόσµια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισµός για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη µετρούν επίσης όχι µόνο τον πλούτο, αλλά και την ευηµερία. Και στο Ηνωµένο Βασίλειο, η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS) µετρά την ευτυχία του πληθυσµού µέσω των απογραφών. […]. Σε ένα πρόσφατο βιβλίο του µε τίτλο Happy Ever After, ο καθηγητής επιστηµών της συµπεριφοράς στο London School of Economics, Πωλ Ντόλαν καταδεικνύει ότι κατά µέσο όρο αυτό δεν συµβαίνει. Για παράδειγµα, εκτός κι αν ζείτε στην φτώχεια, που όντως είναι µια αιτία δυστυχίας, ο πλουτισµός δεν θα σας κάνει ευτυχέστερους. Ούτε η αύξηση της εκπαίδευσης αυξάνει την ευτυχία, ούτε η µεγαλύτερη επιτυχία, ούτε σχεδόν τίποτα απ’ όσα επιδιώκουν οι σύγχρονοι ∆υτικοί. Για κάθε µία από τις φιλοδοξίες που εξετάζει ο Ντόλαν, καλεί τον αναγνώστη να αναλογιστεί τι πρότιµα: Να πετύχει τον στόχο αυτό (πλούτο, εκπαίδευση κλπ) και να νιώθει συχνά δυστυχισµένος ή να µην τον πετύχει και να νιώθει σπανίως δυστυχισµένος.

Αφού εξετάσει τον εκάστοτε στόχο και τη σχέση του µε την ευτυχία, αποκαλύπτει τι πόσοστό ανθρώπων προτιµά τον στόχο αυτόν από την ευτυχία. Το ποσοστό αυτό κυµαίνεται από 10% έως 60%, ανάλογα µε τον στόχο. Αυτό καταδεικνύει ότι η ευτυχία δεν είναι ο απόλυτος στόχος για όλους. Κάποιοι άνθρωποι είναι πρόθυµοι να ανταλλάξουν την ευτυχία για άλλα πράγµατα που εκτιµούν, όπως τα χρήµατα […].


*Τέως ∆ιευθυντής Ερευνών του Institute of Economic Affairs

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία