BACK TO
TOP
Γνώμες

Αδιαφορία ΕΕ στη συνθήκη ΙNF

Tην προηγούµενη Παρασκευή βιώσαµε την κατάρρευση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές ∆υνάµεις Μεσαίες Εµβέλειας (INF) -ένα από τα σηµαντικότερα στοιχεία του καθεστώτος ελέγχου των όπλων που επέτρεψε στον Ψυχρό Πόλεµο να «ξεπαγώσει».

nikc-witney_2

Νικ Γουίτνεϊ

9
0

Υπογράφθηκε από τους προέδρους Ρόαναλτν Ρέηγκαν και Μιχαήλ Κορµπατσόφ το 1987, και εξάλειψε µια ολόκληρη κατηγορία πυρηνικών όπλων. Η Συνθήκη INF έβαλε ένα τέλος στην κρίση Euromissile-µια περίοδο µεγάλου άγχους και ανησυχίας ανά την Ευρώπη και στη συµµαχία του ΝΑΤΟ, που προκλήθηκε από την ανάπτυξη της Σοβιετικής Ένωσης στη δεκαετία του 1970, µιας νέας κλάσης πυρηνικών πυραύλων µεσαίας εµβέλειας που χρησιµοποιήθηκαν για χρήση στην ήπειρο.[…].Οι Ευρωπαίοι χαιρέτισαν την Συνθήκη INF όχι µόνο επειδή µείωνε την πυρηνική απειλή, αλλά επειδή επούλωνε τις εσωτερικές διαιρέσεις.

Τώρα η συνθήκη έχει µπει στον κάδο της ιστορίας, ακολουθώντας την ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός απαγορευµένου όπλου, του πυραύλου εδάφους SSC-8. Ωστόσο, σε αντίθεση µε την Euromissile Κρίση, κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται αρκετά. Λίγοι είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που αποφάσισαν να αντικρούσουν την απόφαση του Nτόναλτ Τραµπ να αποκηρύξει τη Συνθήκη ως απάντηση στην άρνηση της Ρωσίας να αποσύρει το απαγορευµένο σύστηµα. [...]

Η επιφυλακτικότητα των πρωταγωνιστών δεν αποτελεί έκπληξη. Ένας Ρώσος πρόεδρος που εισβάλλει στους γείτονές του δεν πρόκειται να επιτρέψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από µια συνθήκη, να σταθούν εµπόδιο σε µια στρατιωτική ανάπτυξη που ο ίδιος κρίνει ως χρήσιµη. Οι ΗΠΑ µε τον Τραµπ-έναν άνθρωπο αλλεργικό σε οποιονδήποτε περιορισµό της εξουσίας του- δεν έχουν δείξει καµία εµφανή λύπη ή ανησυχία ώστε να αποφύγουν την κατάρρευση της συµφωνίας. Αλλά η ευρωπαϊκή παθητικότητα είναι κάτι περισσότερο από γρίφο. Μια πιθανή εξήγηση για την απουσία αντίδρασης από τους Ευρωπαίους θα µπορούσε να είναι ότι απλώς δεν θεωρούν ότι η σηµερινή Ρωσία αποτελεί την ίδια απειλή όπως η Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1970 και του 1980. […].

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή αδιαφορία για την κατάρρευση της INF προκύπτει από µια β εδραιωµένη απροθυµία να αποδειχθούν ότι τα πυρηνικά θέµατα έχουν επανέλθει στην ατζέντα. Αλλά είναι µυωπικό να αρνούµαστε να πάρουµε σοβαρά την αυξηµένη ρωσική απειλή...

 

*Υψηλόβαθµο στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ∆ιεθνών Σχέσεων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία