BACK TO
TOP
Γνώμες

Ό,τι περισσεύει από κάπου λείπει

Αν εξετάσει κανείς µε προσοχή τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί αυτό τον καιρό η αγορά σε κεφαλαιώδους σηµασίας αγροτικά προϊόντα, όπως είναι το βαµβάκι, το αιγοπρόβειο γάλα και το ελαιόλαδο, θα καταλάβει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας.

panagos_2_5

Γιάννης Πανάγος

14
1

∆εν είναι ανάγκη να είναι υπουργός, δεν χρειάζεται να γνωρίζει σε βάθος οικονοµικά και τους νόµους των αγορών, δεν υπάρχει λόγος να έχει υπό την εποπτεία του τους ελεγκτικούς µηχανισµούς.

Στην περίπτωση του ελληνικού βαµβακιού τα στοιχεία µιλούν από µόνα τους. Μιλάµε για µια χρονιά κατά την οποία η ζήτηση για το ελληνικό βαµβάκι βαίνει αυξανόµενη. Κατά την προηγούµενη εµπορική περίοδο οι εξαγωγές εκκοκκισµένου και µάλιστα σε αναπτυγµένες αγορές, όχι προς τη φθηνή της Τουρκίας όπως παλαιότερα, ενισχύθηκαν κατά 70%. Το σύσπορο βαµβάκι τείνει να φύγει από τα χέρια των παραγωγών περί το 20% φθηνότερα από την προηγούµενη χρονιά.

Να σηµειωθεί ακόµα ότι οι βιοµηχανικές υποδοµές (εκκοκκιστήρια) των συνεταιρισµών έχουν περάσει στο σύνολό τους σε ιδιωτικά χέρια, η λεγόµενη ∆ιεπαγγελµατική του Βάµβακος απηχεί εξ ολοκλήρου τις απόψεις των εκκοκκιστών, για να µην πούµε του προέδρου της. Τέλος, οι καλλιεργητές, ακόµα και οι πιο συστηµατικοί, έχουν εγκλωβισθεί σε µια διαδικασία προµήθειας εφοδίων και ταµειακών διευκολύνσεων από τους αγοραστές, κάτι το οποίο στερεί κάθε αξιόλογη διαπραγµατευτική ικανότητα.

Το αιγοπρόβειο γάλα προέρχεται από τρεις κακές χρονιές, στη διάρκεια των οποίων κυριάρχησε η συζήτηση περί της εισαγωγής νωπού προϊόντος για την παραγωγή Φέτας (ΠΟΠ). Κι αυτό, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα. Τελευταίος ο κ. Βορίδης άφησε να πλανάται ότι αν αυτό συνεχισθεί, οι γαλατάδες θα έχουν κακά ξεµπερδέµατα. Ο Μανώλης µε τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια.

Τέλος στον κλάδο του ελαιολάδου, το ελληνικό έξτρα παρθένο έχει τεράστια ζήτηση διεθνώς, τόσο σε χύδην µορφή -προς εµπλουτισµό των άλλων- όσο και τυποποιηµένο, εσχάτως. Ωστόσο εδώ, οι ελαιοπαραγωγοί, ακόµα και εκείνοι που δείχνουν µεγάλη φροντίδα για την παραγωγή τους, εισπράττουν µια µιζέρια και έναν εκφοβισµό, πολύ µεγαλύτερο, ακόµα και από αυτόν που εισπράττουν οι Ισπανοί συνάδελφοί τους, οι οποίοι βεβαίως δεν έχουν οι άνθρωποι καµιά δυνατότητα να επαίρονται για την παραγωγή έξτρα παρθένου.   

 
*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-09-2019 04:13unsigned

<<Τελευταίος ο κ. Βορίδης άφησε να πλανάται ότι αν αυτό συνεχισθεί, οι γαλατάδες θα έχουν κακά ξεµπερδέµατα.>> A minister of agriculture by definition is not : a) an expert in milk and husbandry, b)an expert in food packaging and production, c) an expert in pricing agricultural goods, d)an expert in veterinary medicine, e)an expert in land management, f)an expert in forestry, g)an expert in hydrology, h)an expert in climate management. He could not possibly issue edicts regarding any of the above. As a matter of fact the only administration and therefore jurisdiction of that ministry belongs to Yγειονομική Yπηρεσία, and is veterinary medicine and food inspection.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία