Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Τραμπ & Γκρέτα

Σε όλες τις λίστες µε τους καλύτερους της δεκαετίας που έχουν πέσει στην αντίληψή µου, ένα ζήτηµα έχει παραµεληθεί. Αυτό είναι οι ρήτορες.

tyler_cowen_2

Τάϊλερ Κόουεν

59
0

Θα ήθελα να διορθώσω αυτή την παράλειψη, σηµειώνοντας ότι δεν υποστηρίζω απαραιτήτως ό,τι λέει ο οποιοσδήποτε χαρισµατικός αγορητής. «Καλύτερος», στη συγκεκριµένη περίπτωση, σηµαίνει ισχυρότερος και επιδραστικότερος οµιλητής σε δηµόσια ακροατήρια και όχι το ποιου τα λόγια έχουν το πλέον ωφέλιµο αποτέλεσµα για τον κόσµο.

Η επιλογή µου για τη δεύτερη θέση είναι η Γκρέτα Τούνµπεργκ. Σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, η Τούνµπεργκ µεταβλήθηκε από ένα άγνωστο 16χρονο κορίτσι από τη Σουηδία στο πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time. Ενώ αποτελεί πλέον ένα φαινόµενο στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αρχική ανάδυσή της προήλθε από τους λόγους της ενώπιον κοινού.[…]. Ο ασυνήθιστος ρυθµός της φωνής των ανθρώπων µε αυτισµό θεωρείται µερικές φορές µειονέκτηµα, ωστόσο έχει µετατρέψει τη φωνή της Γκρέτα και την ακραία της αµεσότητα σε ένα µοναδικό ρητορικό στυλ.[…].

Ο πυρήνας των λόγων της µπορεί να συµπυκνωθεί σε περίπου πέντε λεπτά, στοιχείο τέλειο για µια ηλικία περιορισµένου εύρους προσοχής. Μιλάει µε σύντοµες φράσεις, καίριες και προσεκτικά διαλεγµένες λέξη προς λέξη: «∆εν θέλω την ελπίδα σας». «Ακούσατε αυτό που µόλις είπα;», «Θέλω να πανικοβληθείτε». Και φυσικά: «Πώς τολµάτε; Κλέψατε τα όνειρά µου και την παιδική µου ηλικία µε τα κενά σας λόγια». […].

Ως ρήτορας, ωστόσο, υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι ακόµη καλύτερος: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ. Αποκαλούµενος συνήθως άναρθρος ή ακόµη και ανερµάτιστος, ο Τραµπ έχει µια ρητορική ιδιοφυΐα που οι συγκεκριµένες περιγραφές αδυνατούν να συλλάβουν. Ο Τραµπ είναι ένας ρήτορας που χρησιµοποιεί πολύ την επανάληψη. […] Είναι αυτός που έκανε τις «ψεύτικες ειδήσεις» (fake news) δηµοφιλή όρο. Η ικανότητα να εισάγει κανείς νέες λέξεις ή φράσεις στη γλώσσα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα ενός πραγµατικά χαρισµατικού και αποτελεσµατικού οµιλητή. […].

Τρίτος στη λίστα µου ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα. Είναι πράγµατι ο καλύτερος οµιλητής της δεκαετίας όσον αφορά την «πλουµιστή» ρητορική. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι οµιλίες του Οµπάµα έγιναν πιο προβλέψιµες και µειλίχιες. […].

*Οικονοµολόγου, αρθρογράφου
στο Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία