BACK TO
TOP
Γνώμες

Κάν’ το όπως ο Κων/νος Καραμανλής

Συγκρίνουν αρκετοί επαΐοντες την κρίση του κορωνοϊού και ό,τι φέρνει µαζί της µε τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο.

XOMENIDIS_XRISTOS

Χρήστος Χωμενίδης

14
1

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στην Ελλάδα ανάλογες καταστάσεις έχουµε να αντιµετωπίσουµε από το 1974. Η Ιστορία από τα χείλη γονιών, παππούδων και δασκάλων εκφέρεται απλουστευµένη. Σχεδόν ευθύγραµµη. «Έπεσε η Χούντα» σού λένε «ήρθε η Μεταπολίτευση». Αµ δε! Ο τοκετός της Τρίτης Ελληνικής ∆ηµοκρατίας στάθηκε ζόρικος. […]. Θυµηθείτε. Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα τής Αθήνας έκανε πραξικόπηµα στην Κύπρο κι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Μακάριο. Στις 20 Ιουλίου εισέβαλαν στο νησί οι Τούρκοι. [...] Στις 24 Ιουλίου τα χαράµατα επέστρεψε από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ανέλαβε τα ηνία. Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής κάθε άλλο παρά οικουµενικά αποδεκτός ήταν µέχρι εκείνη τη µέρα. […]. Η «πορεία στην έρηµο» του Κωνσταντίνου Καραµανλή διήρκεσε ένδεκα χρόνια. Όταν επέστρεψε είχε εµφανέστατα αλλάξει. Λειτουργούσε πλέον ως εθνικός ηγέτης. Κατάφερε µε τσαµπουκά και πονηριά να απαλλαγεί από την κηδεµονία τού στρατού.[…]. Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε τότε την περίφηµη φράση «Καραµανλής ή Τανκς» [...] Τι διδάσκει η Ιστορία; Πως οι βαθιές αλλαγές δεν γίνονται εν ηρεµία, µε επιτροπές και υποεπιτροπές να συσκέπτονται και να εισηγούνται, µε ατέρµονες συζητήσεις και παλινωδίες. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Όταν το πλοίο βρίσκεται εν µέσω καταιγίδας, τότε ίσως είναι η ιδανική στιγµή να στρέψεις το πηδάλιο προς νέα στεριά.

Σήµερα, λόγω της πανδηµίας -δευτερευόντως και της κρίσης στον Έβρο που προηγήθηκε- ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαµβάνει µιας αποδοχής που µόνο µε τού Κωνσταντίνου Καραµανλή το 1974 µπορεί να συγκριθεί […].Πολλοί φρονούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να αποτελειώσει τον Σεπτέµβριο στις κάλπες τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ πιστεύω ότι οφείλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να γυρίσει, µε τολµηρές µεταρρυθµίσεις, κεφάλαιο στην ελληνική Ιστορία. Τα πρώτα δείγµατα είναι απτά. Εκείνο το οποίο έµοιαζε βουνό, η ψηφιοποίηση του δηµοσίου, ο παραµερισµός της γραφειοκρατίας, έγινε πραγµατικότητα µέσα σε ελάχιστο χρόνο […].Εάν η πανδηµία εγκυµονεί ευκαιρία, η ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα είναι ο ταχύτατος εκσυγχρονισµός της. Η κυβέρνηση ας το τολµήσει. Η κοινωνία θα τη στηρίξει.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2020 16:40Σπανός Γιώργος

Τίποτα δεν έγινε ακόμη, σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν... Και αυτό που επιβάλλεται να γίνει άμεσα, η μάλλον χτες, είναι η Αξιολόγηση, και η εφαρμογή της Αξιοκρατίας, των πάντων... Παντού, σε όλα και σε όλους... Σε Δημόσιο κ ιδιωτικό Τομέα... Πρώτα απολα αυτό... Τα υπόλοιπα όταν το συγκεκριμένο επιτευχθεί, είναι πάρα μα πάρα πολύ απλά...!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία