BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγροτικό μοντέλο πολυπαραγοντικό

Η διαστρωµάτωση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής έχει αλλάξει κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λαµβάνεται σοβαρά υπ’ όψη στο σχεδιασµό των αντίστοιχων πολιτικών, προκειµένου αυτές να καθίστανται αποτελεσµατικές.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

15
1

Η στροφή για παράδειγµα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτείται κατά βάση από ετεροεπαγγελµατίες της αγροτικής παραγωγής. Οι τελευταίοι, διαθέτοντας τα απαιτούµενα κεφάλαια από εξωγεωργικές κυρίως δραστηριότητες και έχοντας πρόσβαση, έστω και µέσω των γεωργικών συµβούλων, στη γνώση που απαιτείται για την οργάνωση και υποστήριξη τέτοιου είδους εκµεταλλεύσεων, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην εν εξελίξει αναµόρφωση του καλλιεργητικού χάρτη.  

Είναι πολλές οι περιπτώσεις, στις οποίες οι καταγεγραµµένοι επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου ακολουθούν, ασθµαίνοντας τις περισσότερες φορές, το παράδειγµα και τους νεωτερισµούς των νεοεισερχοµένων στο αγροτικό γίγνεσθαι. Η ιστορία δείχνει µάλιστα ότι οι παραδοσιακοί αγρότες είναι λιγότερο δεκτικοί στις αλλαγές που επιβάλλονται από τη νέα τεχνολογία και τους σύγχρονους τρόπους οργάνωσης της παραγωγής. Με εξαίρεση µια ισχνή µειοψηφία γνήσιων επαγγελµατιών που αναπτύσσονται και διευρύνουν συνεχώς τη δραστηριότητά τους, το µεγάλο φάσµα των πολιτογραφηµένων αγροτών, ανθίσταται πεισµατικά.

Έτσι, από τη µια η οικονοµική δυσπραγία που χαρακτηρίζει τον κύριο όγκο των µικροµεσαίων εκµεταλλεύσεων κι από την άλλη η άρνηση των ηγετών τους να εξετάσουν νέους τρόπους συγκρότησης και ανάπτυξης των µονάδων τους, οδηγούν νοµοτελειακά τα πράγµατα στην έξοδο από την αγροτική δραστηριότητα.

Κι ενώ για τους επαγγελµατίες της πρώτης γραµµής, που ακολουθούν τη νέα δυναµική, το µέλλον διαγράφεται λαµπρό, στην περίπτωση των ετεροεπαγγελµατιών οι αβεβαιότητες παραµένουν. Πρώτον, η ενασχόληση µε το αντικείµενο δεν έχει το απαραίτητο βάθος, εποµένως πολλά πράγµατα θα πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη και δεύτερον γιατί ο χρόνος που είναι σε θέση να διαθέσουν για την υποστήριξη της συγκεκριµένης δραστηριότητας, συχνά δεν είναι αρκετός. Συµπληρωµατικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εν λόγω συντελεστές της αγροτικής παραγωγής αποκλείονται όχι µόνο από αναπτυξιακά προγράµµατα αλλά και από συναλλαγές µε τις αρµόδιες αρχές.

Με δεδοµένο λοιπόν το γεγονός ότι ο όρος «αγρότης», σήµερα, αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσµα δραστηριοποιούµενων στον συγκεκριµένο χώρο, οι θεσµικές αναζητήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες και το µοντέλο πολυπαραγοντικό. 
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2020 02:28unsigned

<<Έτσι, από τη μια η οικονομική δυσπραγία που χαρακτηρίζει τον κύριο όγκο των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων κι από την άλλη η άρνηση των ηγετών τους να εξετάσουν νέους τρόπους συγκρότησης και ανάπτυξης των μονάδων τους, οδηγούν νομοτελειακά τα πράγματα στην έξοδο από την αγροτική δραστηριότητα.>> Modern technology is not altogether a blessing in disguise. As the following examples from recent reports prove : From a recent AP report : <<People needn’t get too alarmed over an overpopulation. Small mammal populations tend to explode, then crash and burn.>> From another recent AP report: <<Tens of millions of voracious purple sea urchins that have already chomped their way through towering underwater kelp forests in California are spreading north to Oregon, sending the delicate marine ecosystem off the shore into such disarray that other critical species are starving to death.>> The notion of a genome in a nuclear world can have adverse consequenses. Computer technology, begun with the construction of ENIAC; a corollary of the breakup of the atom and the nuclear age, used to be much safer in a mainframe world than the malware ridden PC world which coined the term "blackhat". The development was necessary and has contributed to maintaining security in economic transactions, but the cost of progress has been substantial. One should think carefully before adopting modern genetic techniques.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία