BACK TO
TOP
Γνώμες

Εύθραυστες οι αλυσίδες τροφοδοσίας

Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Εµπορίου προβλέπει ότι το παγκόσµιο εµπόριο αγαθών θα µειωθεί κατά 13% έως 32% το 2020 ως αποτέλεσµα της πανδηµίας. Την τελευταία φορά που οι εµπορικοί όγκοι µειώθηκαν σηµαντικά, κατά την οικονοµική κρίση του 2008, ανέκαµψαν - αλλά όχι στα προ κρίσης ποσοστά ανάπτυξης.

Sagiet-Kamal

Σαϊέντ Καμάλ

15
0

Πριν τη σηµερινή πανδηµία, οι εµπορικές εντάσεις είχαν ήδη οδηγήσει σε µικρή µείωση του παγκόσµιου εµπορίου αγαθών το 2019.

Ακόµη, πριν τον κορωνοϊό είχαν ήδη εκδηλωθεί αρκετές άλλες τάσεις που φαινόταν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά το παγκόσµιο εµπόριο αγαθών, µεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για την κινεζική κυβέρνηση, η νέα τεχνολογία και τα περιβαλλοντικά ζητήµατα.

Με την έξοδο του σχετικά ελεύθερου στο εµπόριο Ηνωµένου Βασιλείου, η Eυρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να υποκύψει σε πιο προστατευτικές φωνές. Στις Ηνωµένες Πολιτείες, ο αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ εξελέγη µε ένα πρόγραµµα που περιελάµβανε υποσχέσεις για την αντιµετώπιση των κατά τη θεώρησή του άδικων εµπορικών πρακτικών.

Η σηµερινή οικονοµική επιβράδυνση αποκάλυψε επίσης τον εύθραυστο χαρακτήρα των παγκόσµιων αλυσίδων τροφοδοσίας και επέτεινε τις ανησυχίες για το εµπόριο µε την Κίνα.

Ενώ µπορεί να αναµένουµε ότι το παγκόσµιο εµπόριο θα ανακάµψει το 2021, η φύση αυτής της ανάκαµψης δεν είναι ακόµη σαφής, αλλά µπορεί να µη φτάσει στο ίδιο επίπεδο τροχιάς όπως πριν το lockdown.

Σε αυτό το ζήτηµα εστιάζει και η µελέτη µου, η οποία  έχει στόχο να εξετάσει τις παραµέτρους που θα προσδιορίσουν το αν η ανάκαµψη των εµπορικών όγκων θα ακολουθήσει το αισιόδοξο ή το απαισιόδοξο σενάριο του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου.

 

* διευθυντή εκπαίδευσης και έρευνας στο ΙΕΑ και καθηγητή διεθνών σχέσεων και πολιτικής στο St Mary’s University, Twickenham

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία