BACK TO
TOP
Γνώμες

Περί διπλωματικής τέχνης ο λόγος

Οπως πολλοί τοµείς της δηµόσιας και ιδιωτικής ζωής, η διπλωµατία διεκόπη από την πανδηµία. Καθώς ο ιός έχει εξαπλωθεί παντού στον κόσµο, η αίσθηση της διπλωµατικής αδυναµίας ήταν συντριπτική.

49_2

Πιέρ Βιμόν

9
0

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Κάποιες έχουν µάλιστα επιδεινωθεί. Από την ηµέρα που ξέσπασε η πανδηµία, δεν έχει παρατηρηθεί ούτε µια µεγάλη διπλωµατική πρόοδος. Μια σηµαντική αλλαγή που µένει από όλη αυτή την περίοδο, είναι η επιδείνωση του ανταγωνισµού ΗΠΑ-Κίνας.

Αναµφισβήτητα, η γεωπολιτική ήταν ήδη σε κακή κατάσταση πριν από τον ιό. Με την πανδηµία, η διπλωµατία είχε να αντιµετωπίσει τα νέα εργασιακά δεδοµένα των smart συσκευών και συζητήσεων από απόσταση. Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν η µόνη κυβερνητική δραστηριότητα η οποία έπρεπε να αντιµετωπίσει αυτή την καινοτόµο διαµόρφωση εργασίας. Αλλά σε σχέση µε τις επιδόσεις κάποιων άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, η διπλωµατία έχει χάσει έδαφος. Εποµένως ίσως να µην αποτελεί έκπληξη ότι η διπλωµατία έχει περάσει τόσο άσχηµα αυτή την περίοδο. Αλλά αυτό το φτωχό επίτευγµα είναι απλώς η συνέπεια ενός επιδεινούµενου διεθνούς περιβάλλοντος που ο ιός το κάνει χειρότερο; Ή υπάρχουν άλλες περισσότερο θεµελιώδεις ευπάθειες που υπάρχουν στο διπλωµατικό εµπόριο τις οποίες αποκάλυψε απροσδόκητα ο κορωνοϊός; Και εάν συµβαίνει αυτό, µπορεί η πανδηµία να λειτουργήσει ως χρήσιµη υπενθύµιση για µια πιο αποτελεσµατική διπλωµατική τεχνική συνολικά;

Στη διάρκεια της πανδηµίας, η διπλωµατία αντιµετώπισε πολλά σκοτεινά σύννεφα. Και θα µπορούσαν να προκύψουν περισσότερες απειλές καθώς η εξέλιξη του ιού παραµένει αβέβαιη. Μέχρι στιγµής, η πανδηµία έχει ενισχύσει τον γεωπολιτικό κατακερµατισµό και έχει εντείνει τις κακές σχέσεις µεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα, έφερε τις περισσότερες ειρηνευτικές προσπάθειες σε στασιµότητα. Έχει όµως απελευθερώσει νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της διπλωµατίας, εάν οι διπλωµάτες είναι έτοιµοι να αδράξουν την ευκαιρία.

Το lockdown θα µπορούσε τελικά, να βοηθήσει στην απελευθέρωση πόρων ανεκµετάλλευτων για χάρη µιας πιο αποτελεσµατικής διπλωµατίας και να ανοίξει τον δρόµο σε µια πιο στρατηγική διαχείριση παγκοσµίως. Ωστόσο δεν θα ήταν ειρωνεία εάν, στο τέλος µιας περιόδου τόσο δυσµενούς για τη διπλωµατία, η πανδηµική κρίση γεννήσει µια αναβίωση της διπλωµατικής τέχνης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία