BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι πολιτικοί ως επενδυτές

Ποιος είναι ο µάντης της Οµάχα; Ο Γουόρεν Μπάφετ φυσικά. Χωρίς αµφιβολία, το όνοµα αυτού του επενδυτή µπορεί να συµπεριληφθεί εύκολα µεταξύ των διασηµοτήτων του κόσµου µας, όπως ο Λάιονελ Μέσι ή ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Martin_Vlachynsky

Μάρτιν Βλακίνστι

11
0

Ο πρώτος έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο, ο δεύτερος στις συναρπαστικές ταινίες δράσης, και ο Μπάφετ στις επενδύσεις. 

Οι επενδύσεις είναι κάτι το δύσκολο. Ακριβέστερα, είναι δύσκολο να επενδύει κανείς επικερδώς. Κάποιος που µπορεί να επενδύει καλά πλουτίζει και µερικές φορές γίνεται µέχρι και διάσηµος. Ακόµη, οι επενδύσεις δεν µπορούν να διδαχθούν στο σχολείο, όπως η ηλεκτροκόλληση ή τα λογιστικά. Ένας πετυχηµένος επενδυτής συνδυάζει εκπαίδευση, εµπειρία, συναισθηµατικό αυτοέλεγχο και την ικανότητα να λαµβάνει υπόψη του άγνωστες µεταβλητές. Παρ’ όλα αυτά, ακόµη και οι καλύτεροι µπορεί να κάνουν πετυχηµένες επενδύσεις 99 φορές στη σειρά και µετά να αποτύχουν οικτρά. 

Πόσο καλά θα µπορούσε ένας µέσος πολιτικός, ένας υπάλληλος ή αναλυτής σε ένα υπουργείο να αποδώσει ως επενδυτής; Πρόσφατα είχαµε διάφορες ευκαιρίες να το δούµε αυτό στην Τσεχία στην πράξη. Σε κάποια δηµόσια έργα, η χαµηλή απόδοση της επένδυσης είναι προφανής ακόµη και σε κάποιον τυχαίο περαστικό. [...].Οι πολιτικοί επενδυτές του σήµερα όµως βλέπουν την καλή όψη των πραγµάτων. Τα δις από την ΕΕ θα τους επιτρέψουν να πραγµατοποιήσουν τα πιο τολµηρά τους όνειρα. Ένας από τους πολιτικούς προωθεί τα τρένα υδρογόνου, ένας άλλος θέλει να χτίσει νοσοκοµεία, ο τρίτος θέλει να δηµιουργήσει οπτικά δίκτυα[…].  

Η τελική εκδοχή του πώς θα χρησιµοποιήσουµε το πακέτο ανάκαµψης θα είναι το αποτέλεσµα της σύγκρουσης των προσωπικών ονείρων των πολιτικών. [...].Οι µηχανισµοί όµως της οικονοµίας αντιστοιχούν περισσότερο στην εξέλιξη παρά στον δηµιουργισµό.  

Σκεφτόµαστε τον µηχανισµό ανάκαµψης και αντοχής ως έναν λευκό ελέφαντα που µας προσφέρει η ΕΕ, αλλά θα µας στοιχειώσει για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι ο κορωνοϊός. [...].Το θεµελιώδες είναι να αντιληφθούµε πως κάποτε θα χρειαστεί όλα αυτά τα να ξεπληρώσουµε. Αντί να βασιζόµαστε στην αφελή ελπίδα ότι οι πολιτικοί µας έχουν τις ικανότητες του Μπάφετ, κι ότι οι επενδύσεις που ρυθµίζονται από αυτούς θα µας αποφέρουν τα διπλά έσοδα σε είκοσι χρόνια, ας ξεκινήσουµε να αποταµιεύουµε σήµερα...  

 
 

*OΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ INESS 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία