BACK TO
TOP
Γνώμες

Νέος χρόνος, παλιά μυαλά

Μια αισιοδοξία για τη νέα χρονιά που έρχεται είναι εύλογη, ωστόσο οι αντικειµενικές συνθήκες εντός των οποίων καλούνται να κινηθούν οι Έλληνες αγρότες παραµένουν δύσκολες και οι κίνδυνοι µε τους οποίους πιθανόν να βρεθούν αντιµέτωποι είναι ιδιαίτερα µεγάλοι.

panagos_2_13__1_

Γιάννης Πανάγος

456
1

Την τελευταία δεκαετία και µε αφορµή τη µεγάλη οικονοµική κρίση που βίωσε η χώρα, επιχειρήθηκε στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, κυρίως από τους συντελεστές του χώρου και χωρίς κάποια συµβολή και καθοδήγηση από τις αρχές, ένα είδος µετάβασης στη λεγόµενη «νέα γεωργία». Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας ήταν η αναζήτηση νέων καλλιεργειών (πολυδύναµα, super foods κ.α.) και η όλο και στενότερη σχέση των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής µε τα επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας (συσκευασία, µεταποίηση, διακίνηση, διάθεση κ.α.).

Στο ίδιο διάστηµα, ο αριθµός των αγροτών βαίνει σηµαντικά µειούµενος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ένας αξιόλογος αριθµός νέων (όχι µόνο ηλικιακά) επιλέγει να ασχοληθεί συστηµατικά και µάλιστα µε φρέσκες ιδέες, µε τον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Το θέµα είναι ότι µέχρι σήµερα δεν έχει βγει στην επιφάνεια µια εµπεριστατωµένη µελέτη που να δίνει σαφή εικόνα για τα αποτελέσµατα αυτών των προσπαθειών. Προς το παρόν, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι µόνο ένα πολύ µικρό ποσοστό των νεοεισερχόµενων µε ή χωρίς πρόγραµµα (πριµ πρώτης εγκατάστασης) έχει καταφέρει να δηµιουργήσει ισχυρά θεµέλια στο εν λόγω αντικείµενο.

Το µεγάλο κόστος παραγωγής συνεχίζει να βαραίνει τις πλάτες των παραδοσιακών αγροτών, η ανταπόκριση των οποίων στα νέα δεδοµένα παραµένει ελλιπής, µε την ανταγωνιστικότητα των εκµεταλλεύσεών τους να βαίνει συνεχώς µειούµενη. Εκτός από ένα µικρό ποσοστό αγροτικών επιχειρήσεων που συµµετέχει µε θέρµη στα αναπτυξιακά προγράµµατα, επενδύει στις νέες τεχνολογίες και προσαρµόζεται στα κελεύσµατα της εποχής µε νέες ποικιλίες-ράτσες και µε νέες καλλιέργειες-εκτροφές, η συντριπτική πλειοψηφία των µονάδων τείνει να βρεθεί αυτόν τον καιρό εκτός παιχνιδιού.

Με την εµπιστοσύνη των αγροτών στα συνεργατικά σχήµατα στο ναδίρ και µε την κεντρική διοίκηση να µην είναι σε θέση να διαµορφώσει µια γραµµή πλεύσης που θα αξιοποιεί στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους και τις κατευθυντήριες της νέας ΚΑΠ, η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία οδεύουν προς το περιθώριο. Ακόµη και ο σχεδιασµός των Βρυξελλών, που ακούει στον όρο Farm to Fork, δείχνει να αφήνει την Αθήνα αδιάφορη. Κι εδώ οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν. Όσο για την κάποια άνοδο των τιµών των αγροτικών προϊόντων τον τελευταίο χρόνο, όπως και οι συνήθεις πληρωµές των άµεσων ενισχύσεων, απλώς διευκολύνουν τις συνθήκες ύπνωσης.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-01-2022 07:28ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΣΚΙΑΝΑΚΗΣ

τα παλια μυαλα ειναι παντου και τα ποιο σκουριασμενα κανουν τουσ ινστρουχτορες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία