BACK TO
TOP
Γνώμες

Δούρειος Ίππος εντός ΕΕ

Προ ηµερών η Ουγγαρία απαίτησε να εξαιρεθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ από τις προτεινόµενες κυρώσεις του µπλοκ σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Dimitar-Bechev_3

Ντίμιταρ Μπέτσεφ

174
0

του Ντίμιταρ Μπέτσεφ*

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγµατεύσεις Βουδαπέστης - Βρυξελλών για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Ουγγαρία εµφανίζεται ως το πιο επιφυλακτικό κράτος-µέλος της ΕΕ απέναντι στο πακέτο κυρώσεων, το οποίο απαιτεί οµοφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εφαρµοστεί. […] Από το 2010, όταν και επέστρεψε στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρµπαν αύξησε την εξάρτηση της Ουγγαρίας από τις ρωσικές εισαγωγές. Πέρυσι η Βουδαπέστη υπέγραψε νέα συµφωνία προµήθειας φυσικού αερίου µε τη Gazprom ισχύος 15 ετών, ενώ άλλα κράτη επιδίωκαν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα. Η Βουδαπέστη πριµοδοτεί τις χαµηλές τιµές στους λογαριασµούς κοινής ωφέλειας για λόγους πολιτικής και οικονοµικής ανταγωνιστικότητας και ο ρωσικός «κολοσσός» του φυσικού αερίου ήταν πρόθυµος να προσφέρει µειωµένες τιµές.

Οι χαµηλές τιµές στον τοµέα της ενέργειας αποτέλεσαν ζωτικής σηµασίας παράγοντα για να παραµείνει στην εξουσία το δεξιό λαϊκιστικό κόµµα του Όρµπαν, Fidesz. Η «ενεργειακή ευηµερία» αποδείχθηκε επωφελής πολιτικά για τον λαϊκιστή ηγέτη της Ουγγαρίας και τον σύµµαχό του στο Κρεµλίνο. Το χαµηλό ενεργειακό κόστος βοήθησε τον Όρµπαν να παραµείνει στην εξουσία και ενίσχυσε την επιρροή του ρωσικού παράγοντα στην Ουγγαρία - καθιστώντας τη «∆ούρειο Ίππο» του Πούτιν εντός των τειχών της ΕΕ. Με τις χαµηλές τιµές ενέργειας να στηρίζουν τον Όρµπαν στην εξουσία, οι ρωσικές εισαγωγές συνέβαλαν στη δηµοκρατική οπισθοδρόµηση της Ουγγαρίας. […]

Την προηγούµενη εβδοµάδα, κορυφαίος αξιωµατούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «αποφασισµένη» να επιτύχει οµοφωνία για το εµπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, η ενεργειακή στρατηγική του Όρµπαν έχει αποκαλυφθεί, οι δηµοκρατικοί θεσµοί της Βουδαπέστης έχουν πληγεί και η ευρωπαϊκή ενότητα κατά της Ρωσίας έχει διαρραγεί σε κρίσιµα ζητήµατα. […] Η ενεργειακή πολιτική του Όρµπαν έχει ως στόχο να καταστήσει την Ουγγαρία τον «πιο φιλο-Πουτινικό στρατώνα» στο στρατόπεδο των φιλορώσων και όχι ένα ελεύθερο, δηµοκρατικό και ενεργειακά συνειδητοποιηµένο κράτος, όπως έχουν προσπαθήσει να γίνουν οι γειτονικές της χώρες τα τελευταία χρόνια.

*Πολιτικού επιστήµονα, άρθρο στο Forbes

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία