BACK TO
TOP
Γνώμες

Ιμπεριαλιστική Ρωσία

H επίθεση του Βλαντιµίρ Πούτιν στην Ουκρανία έδειξε στον κόσµο ότι µια αναγεννηµένη Ρωσία σηµαίνει, αναγκαστικά, µια ιµπεριαλιστική Ρωσία.

leonid_bershidsky_2

Λεονίντ Περσιντίσκι

178
0

του Λεόνιντ Περσιντίνσκι*

Αναζωογόνησε έτσι τις συζητήσεις για το εάν η Ρωσία πρέπει να «στερηθεί τις αποικίες της» ή ίσως να «αποοµοσπονδιοποιηθεί», προκειµένου να θάψει τις ιµπεριαλιστικές της φιλοδοξίες και να καθυποταχθεί η στρατιωτική απειλή την οποία αποτελεί. Μια διάλυση της σηµερινής οµοσπονδιακής Ρωσίας, παρόµοια µε τη διάλυση της οµοσπονδιακής Σοβιετικής Ένωσης, θεωρείται ως ένα πιθανό, για ορισµένους ακόµη και το πλέον επιθυµητό ​​αποτέλεσµα µιας αποτυχηµένης εισβολής της στην Ουκρανία.

Εκφράζονται δε «τύψεις» που οι ΗΠΑ δεν το έθεσαν ως στόχο τη δεκαετία του 1990, όταν η µετασοβιετική Ρωσία κειτόταν οικονοµικά ερειπωµένη και πάλευε να κρατήσει µια, µικροσκοπική αποσχιστική επαρχία-δηµοκρατία της: την Τσετσενία. Αυτές οι συζητήσεις φέρνουν µια αίσθηση λογοτεχνικού deja-vu - µια Ρωσία η οποία θα µετατρεπόταν σε ένα ψηφιδωτό κρατιδίων ήταν κάτι πολύ εύκολο να το φανταστεί κανείς από τότε που η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε µε τέτοια φαινοµενική ευκολία.

Στο µυθιστόρηµα «Telluria» του 2013, ο Βλαντιµίρ Σορόκιν, ένας από τους πιο απροσδόκητα ακριβείς προφήτες της στροφής της Ρωσίας προς τον φασισµό, έβαζε έναν από τους χαρακτήρες του να γράφει για τη ρωσική αυτοκρατορία: «Εάν αυτή, αυτός ο υπέροχα αδίστακτος θηλυκός γίγας µε το διαµαντένιο διάδηµά του και τον χιονοµανδύα του, κατέρρεε βολικά τον Φεβρουάριο του 1917 και διαλυόταν σε διάφορες κρατικές οντότητες διαχειρίσιµου µεγέθους, οι λαοί οι οποίοι καταπιέζονταν από την τσαρική εξουσία τελικά θα είχαν αποκτήσει τις µετα-αυτοκρατορικές τους ταυτότητες και θα ζούσαν ελεύθερα». Ωστόσο, τα πράγµατα δεν κύλησαν έτσι.[…] Ταυτόχρονα, η µέχρι τώρα εκστρατεία στην Ουκρανία δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται να εφοδιάσει αποτελεσµατικά τα στρατεύµατά του και να πολεµήσει αποτελεσµατικά σε όλη την τεράστια έκταση της Ουκρανίας.

Θα µπορούσε να υποστηριχθεί ότι η διάσπαση της Ρωσίας δεν θα εξαφάνιζε πραγµατικά τη ρεβανσιστική της ικανότητα να ανασυντάσσεται µετά από άσχηµες ήττες και µεγάλες εδαφικές απώλειες - και να γίνεται ξανά απειλή για τους αντιπάλους της.[…].Η Ρωσία δεν τα πάει καλά µε το µέγεθός της. Κι ίσως δεν θα µπορέσει ποτέ να µάθει να το διαχειρίζεται.

*Αρθρογράφου Βloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία