BACK TO
TOP
Γνώμες

Τα μηνύματα ενός κασκόλ ποδοσφαίρου

Μερικές φορές ένα πούρο είναι απλώς ένα πούρο, όπως οι συνειδητοί φροϋδιστές αρέσκονται να αυτοσαρκάζονται. Και µερικές φορές, ένα κασκόλ είναι απλώς ένα κασκόλ, ειδικά όταν το φορά κανείς για να υποστηρίξει τη χώρα του σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

andreas-kluth_4

Ανδρέας Κλουθ

3
0

του Andreas Kluth*

Όταν όµως εκείνος που το φορά τυχαίνει να είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρµπαν - και το εν λόγω κασκόλ απεικονίζει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», ο οποίος υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις σε γειτονικές χώρες - υπάρχει πρόβληµα. Ο Όρµπαν είναι ένας ακροδεξιός λαϊκιστής που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010. Σ’ αυτό το διάστηµα, έχει υπονοµεύσει συστηµατικά το κράτος δικαίου, τους δηµοκρατικούς κανόνες, τους πολιτικούς θεσµούς και τις σχέσεις µε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης «κολλητός» µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν, παρά τον γενοκτονικό ιµπεριαλισµό του Ρώσου προέδρου. Αποτελεί δε πρότυπο για τους επίδοξους αυταρχικούς ηγέτες ανά τη ∆ύση.[…] Ωστόσο, δεν βλέπει κανείς, ας πούµε, τον Γερµανό καγκελάριο να εµφανίζεται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες «τυλιγµένος» σε χάρτες στους οποίους η Γερµανία εκτείνεται από το Koenigsberg (ρωσικό Καλίνινγκραντ) έως τη Σιλεσία (Πολωνία), τη Νότια Γιουτλάνδη/Βόρειο Σλέσβιχ (∆ανία) και την Αλσατία (Γαλλία). […] Αυτό που κάνει τον παλαιοεθνικισµό του Όρµπαν τόσο ανησυχητικό είναι ότι σκοπίµως οδηγεί σε µια τάση προς την αντίθετη κατεύθυνση, πίσω στις κακές παλιές ηµέρες του αλυτρωτισµού. Και αποτελεί µια υπαρκτή τάση.

Τα βαλκανικά έθνη, τα οποία αναδύθηκαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν σταµατήσει προς το παρόν να πολεµούν µεταξύ τους, ωστόσο οι Σέρβοι εξακολουθούν να παίζουν τα εθνοσωβινιστικά τους παιχνίδια στο Κόσοβο και -  έµµεσα - στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι τα στρατεύµατά του µπορεί «να έρθουν ξαφνικά µια νύχτα» για να καταλάβουν ελληνικά νησιά. […] Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ, επέλεξε µια ενδυµατολογικού χαρακτήρα απάντηση. «Παρατήρησα ότι ο Βίκτορ Όρµπαν έχει ένα παλιό κασκόλ», δήλωσε ανέκφραστος. «Του πρόσφερα λοιπόν ένα καινούργιο». Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σλοβακικό οπαδικό κασκόλ. Ο Χέγκερ έφερε το κασκόλ γύρω του και γύρω από τον Όρµπαν και το δίδυµο πόζαρε για µια selfie συµφιλίωσης. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό πνεύµα.

*Aρθρογράφου Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία