BACK TO
TOP
Γνώμες

Καλλιεργημένο κρέας

Η ζωή ενός φιλελεύθερου χορτοφάγου είναι συχνά µοναχική. Η χορτοφαγία είναι, προς το παρόν, «αριστερώς κωδικοποιηµένη», άρρηκτα συνδεδεµένη µε τον ακτιβισµό για το κλίµα και τις πολιτικές του κράτους γκουβερνάντας των κρατιστών για τη χειραγώγηση της δίαιτας.

Harrison-Griffiths_2

Χάρισον Γκρίφιθς

431
1

του Χάρισον Γκρίφιθς*

Το µυθοπλαστικό αρχέτυπο του ελευθεριακού φιλελεύθερου Ρον Σουάνσον από τη σειρά Parks and Recreation, είναι τόσο αφοσιωµένος στη σαρκοφαγική δίαιτα όσο και στην ατοµική ελευθερία. Ωστόσο, οι ελεύθερες αγορές και η ατοµική ελευθερία είναι απολύτως συµβατές µε την ηθική αντίθεση στη σφαγή ζώων.[…]

Μολονότι ισχύει πως οι αγορές συµβάλλουν στο συντονισµό της προσφοράς κρέατος, µπορούν επίσης να διαδραµατίσουν έναν καθοριστικό ρόλο στη µείωση της ζήτησης. Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο: όχι µόνο το κρέας υπήρξε βασική τροφή σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, αλλά είναι επίσης πιο δηµοφιλές από ποτέ. Η παραγωγή κρέατος τετραπλασιάστηκε µεταξύ 1961 και 2021 ως απόρροια της συνολικής παγκόσµιας αύξησης του βιοτικού επιπέδου από τα µέσα του 20ού αιώνα. Αν µη τι άλλο, η ανθρωπότητα θα απαιτήσει περισσότερη πρωτεΐνη τα επόµενα χρόνια. Οι διαλέξεις περί ηθικής µπορούν να αποµακρύνουν τους ανθρώπους από τη µείωση της κατανάλωσης κρέατος. Ο φόρος κρέατος είναι απίθανο να είναι πολιτικά βιώσιµος και θα επιβάρυνε περισσότερο τους φτωχούς. Για να δούµε αλλαγές σε µαζική κλίµακα, πρέπει να µειώσουµε το κόστος που σχετίζεται µε την επιλογή να µην τρώµε κρέας. Αυτό αφορά τη διεύρυνση των επιλογών των καταναλωτών, όχι τον περιορισµό τους.

Μια νέα έρευνα του Matthew Lesh από το Institute of Economic Affairs υπογραµµίζει τις δυνατότητες που παρουσιάζει το καλλιεργηµένο κρέας ως µια πιο ηθική εναλλακτική στο συµβατικό κρέας. Η παραγωγή καλλιεργηµένου κρέατος δεν απαιτεί σφαγή ζώων, γεγονός που καθιστά το προϊόν πιο ηθικό, αλλά και µειώνει τις εκποµπές άνθρακα και την αποψίλωση των δασών. Η Σιγκαπούρη ενέκρινε το πρώτο καλλιεργούµενο προϊόν κρέατος προς πώληση, ενώ η Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ µόλις ενέκρινε το πρώτο της καλλιεργηµένο προϊόν. Το εκπληκτικό ποσό των 366 εκατ. δολαρίων επενδύθηκε σε αµερικανικά εγχειρήµατα καλλιέργειας κρέατος µόλις το 2020. Οι υποστηρικτές των ελεύθερων αγορών και οι πολέµιοι της κρεατοφαγίας θεωρείται ότι ανήκουν σε αντίθετες πολιτικές φυλές.

*Στέλεχους επικοινωνίας στο Institute of Economic Affairs

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2023 13:17Πετρος

Η χορτοφαγικη διαιτα εχει πολλα οφελη στον ανθρωπινο οργανισμο απο πολλες πλευρες.Μην την πολεματε λοιπον.Οι κτηνοτροφοι μονο τρεμουν και οι χασαπηδες μην αυξηθει ο κοσμος που ειναι vegan

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία