BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι αγορές ξέρουν

Η γενική πεποίθηση φαίνεται να είναι ότι οι αγορές θα «εκραγούν» εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της χώρας έως την 1η Ιουνίου, όταν το αµερικανικό υπουργείο Οικονοµικών αναµένει ότι θα ξεµείνει από µετρητά για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του οµοσπονδιακού κράτους.

Kir_Kaissar

97
0

Η Αµερικανίδα υπουργός Οικονοµικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι µια τέτοια χρεοκοπία θα προκαλέσει «οικονοµική καταστροφή». Η Moody’s Analytics προειδοποιεί ότι οι χρηµατοπιστωτικές αγορές θα «γίνουν άνω κάτω». Ο Λευκός Οίκος εκτιµά ότι οι χρηµατιστηριακοί δείκτες θα µειωθούν στο µισό.[…] Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος ο οποίος να διαφωνεί µε αυτή την αίσθηση - εκτός… από τις ίδιες τις αγορές.

Οι χρηµατοπιστωτικές αγορές κοιτάζουν αδυσώπητα προς το µέλλον. Αν ανησυχούσαν για µια χρεοκοπία και τα επακόλουθά της, θα πυροδοτούσαν προφανείς αναταράξεις, όπως έκαναν µε την Covid-19, όταν οι αποδόσεις των εταιρικών και κοµητειακών οµολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, οι µετοχές ανεβοκατέβαιναν άγρια και οι επενδυτές κατέφυγαν στην ασφάλεια των οµοσπονδιακών κρατικών οµολόγων.

Όταν δανειολήπτες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, το πρώτο σηµάδι κινδύνου είναι συνήθως µια άνοδος στην απόδοση, καθώς οι τιµές των οµολόγων τους πέφτουν. […] Αυτό δεν είναι ένα «πορτρέτο» αγορών που ανησυχούν για πολλά, πόσο µάλλον για µια δυνητικά επικείµενη οικονοµική καταστροφή. Τι εξηγεί τη διαφορά µεταξύ του «σταθερού χεριού» των αγορών και της κατήφειας η οποία έρχεται από τον Λευκό Οίκο και όχι µόνο; Η απλούστερη εξήγηση είναι ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι το Κογκρέσο είναι αρκετά ανόητο ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονες ήταν οι κοµµατικές απειλές στις προηγούµενες αναµετρήσεις για το ανώτατο όριο του χρέους, οι κρατικές υποχρεώσεις πάντα πληρώνονταν. Γιατί οι ΗΠΑ είναι ο πιο αξιόπιστος δανειολήπτης στον πλανήτη.

Οι οφειλέτες χρεοκοπούν επειδή δεν είναι σε θέση - κι όχι επειδή είναι απρόθυµοι - να πραγµατοποιήσουν πληρωµές. […] Στην ετήσια Γενική Συνέλευση των µετόχων της Berkshire Hathaway, το περασµένο σαββατοκύριακο, ο Γουόρεν Μπάφετ παρατήρησε ότι µια χρεοκοπία των ΗΠΑ «θα ήταν πιθανώς η πιο ανόητη πράξη την οποία θα έχει πραγµατοποιήσει ποτέ το Κογκρέσο». «Αλλά τελικά», κατέληξε, «κατά την άποψή µου, δεν υπάρχει περίπτωση να µην προχωρήσουν σε αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους». Οι αγορές δεν θα µπορούσαν να συµφωνούν περισσότερο. 

του ΝΙΡ ΚΑΙΣΑΡ, αρθρογράφου Bloomberg 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία