BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Στα λημέρια του Εβραίου

Ένας γίγαντας µε καρδιά µικρού παιδιού, που όµως είχε στα χέρια του µια από τις πλέον επιτυχηµένες επιχειρήσεις του κλάδου της κρητικής οινοποιίας -και όχι µόνο, όπως λένε κάποιοι- ο Στέλιος Αλεξάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών µετά από καρδιακό επεισόδιο. Έσβησε ήσυχα και ανώδυνα, όµως βύθισε σε βαρύτατο πένθος την οικογένειά του, τους πολυπληθείς φίλους του, αλλά και την τοπική κοινωνία που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την τεράστια συµβολή του στην πρόοδο του κρητικού αµπελώνα και των προϊόντων του.

aleksakis_stelios

Στέλιος Αλεξάκης

9
0

Ο Στέλιος Αλεξάκης δεν ήταν µόνο ένας επιτυχηµένος, προοδευτικός επιχειρηµατίας στο χώρο του. Ήταν ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος µε ακλόνητες αρχές, που µε τη δραστηριότητά του στήριξε δυναµικά τον χώρο της οινοποιίας. Αξιώθηκε να δηµιουργήσει µια µεγάλη, πρότυπη επιχείρηση, τα Οινοποιεία Αλεξάκη (Vinobon), που ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη της σύγχρονης κρητικής οινοποιίας.

Από τους κορυφαίους επιστήµονες του κλάδου του, αναγνωρίστηκε πανελλαδικά, µε τους συναδέλφους του να τον ορίζουν πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου, θέση από την οποία πρόσφερε ανεκτίµητες υπηρεσίες στο προϊόν του ελληνικού αµπελώνα. ∆εν υπήρξε µόνο επιτυχηµένος επιχειρηµατίας, αλλά βοήθησε καθοριστικά στη διαµόρφωση της θεσµικής υπόστασης του ελληνικού κρασιού, λένε όσοι τον γνωρίζουν.

Μετά την αποφοίτησή του από το εξατάξιο γυµνάσιο, ο Στέλιος Αλεξάκης εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Όµως, το ανήσυχο και δηµιουργικό πνεύµα του τον οδήγησε να παραιτηθεί από το στράτευµα µε το βαθµό του ταγµατάρχη και να ασχοληθεί µε τη µεγάλη του αγάπη, την επιστήµη της Χηµείας. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο µε µεταπτυχιακό στην οινολογία.

Το 1981 αγόρασε τις οινοποιητικές εγκαταστάσεις των Μαλάδων, γνωστές ως «εγκαταστάσεις του Εβραίου», τις οποίες και εκσυγχρόνισε, ιδρύοντας την ανώνυµη εταιρεία µε την επωνυµία ΟΙΝΟΚΡΕΤΑ Α.Ε. και το 1987 την εταιρεία VINOBON ΑΕΒΕ, κάνοντας όλους να µιλούν για µια οινοποιητική επιχείρηση πρότυπο.

Με την πάροδο των ετών, και µε τη συνδροµή της δηµιουργικής συζύγου του Σοφίας και των δυο παιδιών του, τα Οινοποιεία Αλεξάκη, µια άρτια οικογενειακή επιχείρηση, ανέλαβαν τα ηνία της τοπικής οινοπαραγωγής. Ο Στέλιος Αλεξάκης από τη δεκαετία του 1970, ειδικεύτηκε στον κρητικό αµπελώνα, οινοποιώντας, για λογαριασµό των µεγαλύτερων οινοποιείων της σύγχρονης Ελλάδος, πολλά εκατοµµύρια λίτρα κρητικού κρασιού.

∆υστυχώς, πριν από δυο περίπου χρόνια, ο Στέλιος Αλεξάκης υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που τον καθήλωσε. Ωστόσο µέχρι τα τελευταία του διατηρούσε  µια νεανική σπίθα, έδειχνε ένας εξαιρετικά έξυπνος άνθρωπος, ένας δαιµόνιος επιχειρηµατίας, παρ’ ότι το τιµόνι της παραγωγής το έχουν αναλάβει προ πολλού οι γιοι του Λάζαρος και Αποστόλης, µε σπουδές σε Φλωρεντία και Καλιφόρνια αντίστοιχα.

 

Βιογραφικό

Ο Στέλιος Αλεξάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1936, φοίτησε το 1959 στη Σχολή Ευελπίδων και το 1967 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Χηµικών Μηχανικών. Ίδρυσε οινολογικό εργαστήριο από το 1974 έως το 1982, υπήρξε τεχνικός σύµβουλος σε πυρηνελαιουργεία, οινοποιεία, βιοτεχνία εκρηκτικών, χωµατουργία και αλευροβιοµηχανία και υπεύθυνος οινολόγος στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Καστελίου Πεδιάδος, καθώς και σε 4 ακόµα ιδιωτικά οινοποιεία. Το 1981 ίδρυσε ανώνυµη εταιρεία µαζί µε τη σύζυγό του Σοφία, µε την επωνυµία ΟΙΝΟΚΡΕΤΑ Α.Ε. και το 1987 την εταιρεία VINOBON ΑΕΒΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία